FORMULA 1

Formula 1 GP Γαλλίας: Επιβλητική πολ ποζίσιον του Φερστάπεν

Ο Μαξ Φερστάπεν στο GP Γαλλίας της Formula 1
Ο Μαξ Φερστάπεν στο GP Γαλλίας της Formula 1 © 2021 FRANCOIS MORI/ AP IMAGES

Ο Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull κυριάρχησαν στις κατατακτήριες δοκιμές του Πολ Ρικάρ, σημειώνοντας τον πρώτο χρόνο με διαφορά δυόμισι δεκάτων από τον Λιούις Χάμιλτον και τη Mercedes. Στη δεύτερη σειρά οι Πέρεθ και Μπότας, εντυπωσιακός πέμπτος χρόνος του Σάινθ και της Ferrari.

Ο Μαξ Φερστάπεν και η RBR έσπασαν την κυριαρχία των προηγούμενων ετών της Mercedes στο Πολ Ρικάρ, με έναν άρτιο γύρο του Ολλανδού που έπεσε κάτω από το 1:30 (συγκεκριμένα, 1:29.990), κι έτσι κατέκτησαν την πολ ποζίσιον για το GP Γαλλίας, 7ο φετινό γύρο της Formula 1, με διαφορά 0,258 δευτ. από τον οδηγό τη Mercedes.

Στην πρώτη τους προσπάθεια στο Q3 ο Μαξ όταν 4 δέκατα ταχύτερος από τον Χάμιλτον, μισό δευτερόλεπτο από τον Πέρεθ και 8 δέκατα από τους Μπότας και Σάινθ. Και οι πέντε βελτίωσαν το χρόνο τους στη δεύτερή τους προσπάθεια, αλλά το μόνο που άλλαξε -πέραν του εντυπωσιακού χρόνου του Φερστάπεν- ήταν ότι ο Μπότας πέρασε τον Πέρεθ για την 3η θέση της εκκίνησης.

Για τη Ferrari έμοιαζε εξαιρετικά αμφίβολο, βάσει των ελεύθερων δοκιμών, να είναι η ισχυρότερη ομάδα πίσω από τις δύο κορυφαίες - αλλά η απόδοση του Κάρλος Σάινθ ήταν εξαιρετική, σε μια περίοδο δοκιμών κατάταξης που ο Σαρλ Λεκλέρ πάσχιζε με την πρόσφυση και τη διαχείριση των ελαστικών και έμεινε ενάμισι δέκατο πίσω από τον Ισπανό ομόλογό του.

Από στρατηγική άποψη, οι δέκα πρώτοι θα παραταχθούν στην εκκίνηση του αυριανού GP με τη μέση γόμα - καθότι με αυτήν σημείωσαν τους ταχύτερους γύρους τους στο Q2. Για την ακρίβεια, όλοι οι οδηγοί των πέντε κορυφαίων ομάδων έκαναν και τις δύο προσπάθειές τους στη δεύτερη περίοδο των κατατακτήριων με τη γόμα αυτή.

Στην πρώτη τους, στο Q2, τον κορυφαίο χρόνο έγραψε ο Χάμιλτον, με διαφορά 21 και 121 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τις RB16B των Φερστάπεν και Πέρεθ, ενώ στη δεύτερη προσπάθεια ο Μπότας βελτίωσε το χρόνο του πρωταθλητή και ανέβηκε στην κορυφή.

Ταυτόχρονα, δύο μεγάλοι αποκλεισμοί στο Q2 ήταν του Εστεμπάν Οκόν της Alpine και του Σεμπάστιαν Φέτελ της Aston Martin, που δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τους χρόνους τους στη δεύτερη προσπάθεια - δηλώνοντας και οι δύο εκ των υστέρων ότι δεν βρήκαν την ίδια πρόσφυση με την πρώτη τους.

Η πρώτη περίοδος δοκιμών διακόπηκε δύο φορές με κόκκινες σημαίες - μία στην αρχή και μία στο τέλος της, με την πρόσκρουση του Γιούκι Τσουνόντα της Alpha Tauri και του Μικ Σουμάχερ της Haas στις μπαριέρες της στροφής 2 και της στροφής 6 αντίστοιχα. Ο Σουμάχερ είχε προλάβει να περάσει στο Q2, σε αντίθεση με τον Τσουνόντα που είχε το ατύχημά του στην πρώτη του προσπάθεια.

Η κόκκινη σημαία του Γερμανού διέκοψε το Q1 στα 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, στερώντας την ευκαιρία σε πολλούς οδηγούς να βελτιώσουν το χρόνο τους. Ως αποτέλεσμα, έμειναν εκτός του Q2, μεταξύ άλλων, ο Κίμι Ράικονεν της Alfa Romeo και ο Λανς Στρολ της Aston Martin - του οποίου ο πρώτος γρήγορος γύρος είχε διαγραφεί λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας.

Το GP Γαλλίας ξεκινά στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Κυριακής (20/6).

Τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών του GP Γαλλίας της Formula 1
Τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών του GP Γαλλίας της Formula 1 FORMULA 1
TAGS FORMULA 1 GP ΓΑΛΛΙΑΣ RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ