FORMULA 1

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Τα μυστικά της πίστας της Μελβούρνης

FILE - In this March 16, 2019, file photo, Formula One cars race on the circuit during the final practice session for the Australian Grand Prix in Melbourne, Australia. The 2021 Australian Grand Prix has been canceled after local organizers and Formula One couldn't come up with a compromise over Australia's strict travel and quarantine issues relating to the COVID-19 pandemic. (AP Photo/Andy Brownbill, File)
5 HOT INFO ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΠΑΡΚ AP

Με τέσσερις ζώνες DRS και νέες γόμες ελαστικών που προσφέρουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής, ο αγώνας στο Άλμπερτ Παρκ υπόσχεται θέαμα και εκπλήξεις.

Ύστερα από απουσία δύο ετών λόγω της πανδημίας, το GP Αυστραλίας επέστρεψε πέρσι στο πρόγραμμα της Formula 1. Στον αγώνα του 2022 νικητής ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari, έχοντας στρατηγική μίας αλλαγής ελαστικών.

Πέρυσι η Pirelli είχε διαθέσιμες γόμες με μεγάλη διαφορά: C2, C3 και την πιο μαλακή C5. Όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν τη σκληρή και τη μέση γόμα, ενώ η πολύ μαλακή χρησιμοποιήθηκε μόνο στις κατατακτήριες δοκιμές. Για φέτος, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους τις γόμες C2, C3 και C4, οπότε υπάρχουν περισσότερες επιλογές στρατηγικής, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ο νεοεισερχόμενος στο πρωτάθλημα Όσκαρ Πιάστρι θα τρέξει εντός έδρας. Ο νεαρός οδηγός που πήρε τη θέση του - επίσης Αυστραλού - Ντάνιελ Ρικιάρντο στη McLaren, έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη, πολύ κοντά στο Άλμπερτ Παρκ.

GP Αυστραλίας, Άλμπερτ Παρκ

Formula 1 - GP Αυστραλίας: Τα μυστικά της πίστας της Μελβούρνης
GP Αυστραλίας, Άλμπερτ Παρκ, Μελβούρνη FORMULA1.COM
  • Πρώτο GP: 1996
  • Μήκος πίστας: 5,278 km
  • Γύροι: 58
  • Συνολική διαδρομή: 306,124 km
  • Ρεκόρ γύρου: Σαρλ Λεκλέρ, 1:20.260 (2022)
  • Νικητής 2022: Σαρλ Λεκλέρ / Ferrari

5 Hot Info για την πίστα της Μελβούρνης

  1. Το GP Αυστραλίας μετακόμισε από την Αδελαΐδα στη Μελβούρνη το 1996 και παραδοσιακά άνοιγε την αυλαία του πρωταθλήματος. Μέχρι το 2019, η σεζόν ξεκινούσε στην Αυστραλία με εξαίρεση δυο χρονιές, το 2006 και το 2010, όπου το πρώτο Grand Prix έγινε στο Μπαχρέιν. Το 2020 και το 2021 ο αγώνας δεν έγινε λόγω πανδημίας και επέστρεψε το 2022, αλλά πλέον ήταν τρίτος στο πρόγραμμα, μετά από δυο GP στη Μέση Ανατολή.
  2. Το φιλόξενο Άλμπερτ Παρκ αποτελεί το κύριο μέρος του σιρκουί, με πολύ πρασινάδα και ωραία στιγμιότυπα. Πρόκειται για μια από τις πλέον γρήγορες πίστες του πρωταθλήματος με συνεχή ροή γρήγορων στροφών. Οι δρόμοι στρώθηκαν με νέα άσφαλτο πέρυσι κάτι που έχει βελτιώσει την πρόσφυση.
  3. Η νέα χάραξη (από το 2022) ευνοεί τα προσπεράσματα, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Κρίσιμο στοιχείο στο σετάρισμα του μονοθεσίου είναι η ελκτική πρόσφυση που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο των στροφών, καθώς βοηθάει στο προσπέρασμα αφού οι ευθείες της πίστας δεν είναι μεγάλες.
  4. Η FIA ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν 4 ζώνες DRS στο Άλμπερτ Παρκ, οπότε φέτος μπορεί να δούμε τις υψηλότερες ταχύτητες που έχουμε δει ποτέ στη Μελβούρνη. Η Pirelli εκτιμά πως θα φτάσουν τα 340 km/h.
  5. Οι ενεργειακές απαιτήσεις από τα ελαστικά στο GP της Αυστραλίας είναι περίπου στο μέσο όρο της σεζόν, καθώς η τραχύτητα είναι μικρή. Οι γόμες που έχει επιλέξει η Pirelli για τη Μελβούρνη είναι η C2 ως P Zero λευκή σκληρή, η C3 ως P Zero κίτρινη μέση και η C4 ως P Zero κόκκινη μαλακή.
Formula 1 - GP Αυστραλίας: Τα μυστικά της πίστας της Μελβούρνης
Τα δεδομένα για τα ελαστικά του GP Αυστραλίας 2023 PIRELLI

ΠΗΓΕΣ: F1.COM, PIRELLI

TAGS FORMULA 1 GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ