FORMULA 1

Formula 1: Έξι αγώνες Σπριντ στο πρωτάθλημα του 2023

Αγώνας σπριντ στην Ίμολα | 23 Απριλίου 2022
Αγώνας σπριντ στην Ίμολα | 23 Απριλίου 2022 © 2022 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η FIA, με ομόφωνη απόφαση και των ομάδων της Formula 1, ανακοίνωσε ότι οι μικροί Σαββατιάτικοι αγώνες θα αυξηθούν -από τρεις φέτος- σε έξι το 2023.

Η αύξηση αυτή θα γινόταν από τη φετινή σεζόν, όμως έπειτα από ένα μακροσκελές σήριαλ το χειμώνα το σχέδιο ναυάγησε - κυρίως διότι δεν υπήρξε συμφωνία της FIA, της Formula 1 και των ομάδων σχετικά με τις οικονομικές πτυχές των επιπλέον αγώνων, και συγκεκριμένα για το κόστος των όποιων ζημιών στο πλαίσιο του υφιστάμενου ορίου προϋπολογισμού των 140 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ομάδα, το χρόνο.

Τώρα όμως βρέθηκε η "χρυσή τομή", κι έτσι από το 2023 οι αγώνες Σπριντ θα αυξηθούν σε έξι - από τρεις που ήταν τόσο την περσινή, όσο και τη φετινή σεζόν. Η ιδέα των μικρών 30λεπτων αγώνων του Σαββάτου που καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής εισήχθη πιλοτικά σε τρία GP του 2021, βραβεύοντας τους τρεις πρώτους με 3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα.

Οι βαθμοί αυτοί αυξήθηκαν φέτος σε 8-7-6-5-4-3-2-1 για τους οκτώ πρώτους του αγώνα Σπριντ. Ήδη στο φετινό πρωτάθλημα έχουν διεξαχθεί Σπριντ αγώνες στην Ίμολα και στην Αυστρία, και απομένει και ο τρίτος στο Ιντερλάγκος της Βραζιλίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, επιβεβαίωσε επίσημα τους 6 αγώνες Σπριντ του 2023 και είπε, μεταξύ άλλων, πως "το Σπριντ παρέχει δράση και στις τρεις μέρες κάθε αγώνα, με τους οδηγούς να διεκδικούν κάτι από την Παρασκευή μέχρι τον κυρίως αγώνα της Κυριακής. Αυτό δίνει περισσότερη αγωνία και ενδιαφέρον στο τριήμερο.

Οι απόψεις από τους θεατές, τις ομάδες, τους οργανωτές των αγώνων και τους συνεργάτες μας ήταν πολύ θετική, και αυτή η δομή προσθέτει μια νέα διάσταση στη Formula 1. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση αυτής της επιτυχίας στο μέλλον"

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι 6 αγώνες θα περιλαμβάνουν τα Σπριντ του 2023, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Ρος Μπρον έχει δηλώσει πως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για αυτό. Ακόμη, απομένει να ανακοινωθεί αν το σύστημα βαθμολόγησης των αγώνων Σπριντ θα παραμείνει το ίδιο με φέτος και το 2023, ή όχι.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ