FORMULA 1

Formula 1: Το grid του 2021 και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν

Ο Λιούις Χάμιλτον στην πίστα του Πορτιμάο όπου με τη νίκη του έγινε ο οδηγός με τις περισσότερες καρό σημαίες στην ιστορία της Formula 1
Ο Λιούις Χάμιλτον οδηγεί τη Mercedes του στην πίστα του Πορτιμάο JOSE SENA GOULAO, POOL VIA AP

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα lineups των ομάδων για την σεζόν 2021 της Formula 1. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιες οι εκκρεμότητες των ομάδων.

Η φετινή σεζόν για την Formula 1 ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Άμπου Ντάμπι. Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο νικητής του τελευταίου GP της χρονιάς με τις δύο Mercedes στο φινάλε να δίνουν ένα σόου με τα εντυπωσιακά ντόνατς. Φυσικά, πρωταγωνιστής της σεζόν ήταν ο Λουίς Χάμιλτον, ο οποίος κατέκτησε τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο του φτάνοντας το ρεκόρ του Μίχαελ Σουμάχερ.

Οι ομάδες της Formula 1 αφήνουν πίσω τους το 2020, που αν μη τι άλλο εξαιτίας του κορονοϊού ήταν περίεργο, και επικεντρώνονται στο 2021. Η νέα σεζόν ξεκινάει από την Αυστραλία στις 21 Μαρτίου, οι προετοιμασίες όμως γίνονται από τώρα.

Η πλειονότητα των ομάδων έχει ολοκληρώσει τα lineup της για το 2021. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτηματικά, τα οποία αναμένεται να λυθούν τις επόμενες μέρες. Πάμε να δούμε την εικόνα που επικρατεί στο grid της επόμενης χρονιάς με τα δεδομένα που γνωρίζουμε.

MERCEDES

Η Mercedes δεν έχει κλείσει ακόμη το lineup της, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Εγγυημένα ο Βαλτέρι Μπότας θα συνεχίσει στα ασημένια βέλη για πέμπτη χρονιά, με την γερμανική ομάδα να τον έχει αποκτήσει το 2017. Ανοιχτή παραμένει η θέση του πρώτου οδηγού, ωστόσο αυτή ανήκει στον Λουίς Χάμιλτον.

Ο Λουίς Χάμιλτον βγαίνει από την Mercedes του στο Μπαχρέιν την 1η Δεκεμβρίου του 2020.
Ο Λουίς Χάμιλτον βγαίνει από την Mercedes του στο Μπαχρέιν HAMAD MOHAMMED, POOL VIA AP, FILE

Ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από τον αγώνα του Άμπου Ντάμπι δήλωσε ότι ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις του με την Mercedes και ελπίζει να πετύχει συμφωνία για νέο συμβόλαιο μέχρι τα Χριστούγεννα. Επομένως, δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα στα ασημένια βέλη που με τα ίδια πρόσωπα θα ψάξει κι άλλο πρωτάθλημα.

RED BULL

Η Red Bull επίσης είναι από τις ομάδες που δεν έχει ολοκληρώσει το lineup της. Οι ταύροι θα συνεχίσουν με τον Μαξ Φερστάπεν ως πρώτο οδηγό, όμως όλα είναι ανοιχτά για την δεύτερη θέση. Οι Αυστριακοί είτε θα συνεχίσουν με τον Αλεξάντερ Άλμπον, ο οποίος τερμάτισε στην 7η θέση με 105 πόντους, είτε θα κοιτάξουν κάποια άλλη λύση.

Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγυρίζει την pole position που κατέκτησε στο Άμπου Ντάμπι
Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγυρίζει την pole position που κατέκτησε στο Άμπου Ντάμπι AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI, POOL

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, o Σέρτζιο Πέρες έχει το προβάδισμα και μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για υπογραφή μονοετούς συμβολαίου. Ο Μεξικάνος βρέθηκε στην 4η θέση με την Racing Point, ενώ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο GP του Σακχίρ. Σε αυτήν την περίπτωση ο Άλμπον θα υποβαθμιστεί σε τρίτος οδηγός.

MCLAREN

Ολοκληρωμένο lineup για το 2021 έχει η McLaren. Η ομάδα του Woking που φέτος τερμάτισε στην 3η θέση των κατασκευαστών και πλέον ετοιμάζεται για το νέο βήμα, θα συνεχίσει με τον Ντάνιελ Ρικάρντο, ο οποίος μετακινήθηκε από την Renault και υπέγραψε διετές συμβόλαιο αξίας 35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρικιάρντο ποζάρει στη Μελβούρνη
Ο Ρικιάρντο ποζάρει στη Μελβούρνη AP

Στο πλευρό του θα συνεχίσει ο πολλά υποσχόμενος Λάντο Νόρις. Στην δεύτερη του χρονιά στην Formula 1 τερμάτισε στην 9η θέση με 97 πόντους, πλέον θέλει να εμφανιστεί ακόμη πιο ώριμος στο grid.

ASTON MARTIN

Η Racing Point, που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς, αλλάζει όνομα, παίρνει το βαρύ brandname της Aston Martin και ετοιμάζεται για το 2021. Πρώτος της οδηγός θα είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής άφησε τη Ferrari έπειτα από το 2015 και θα ψάξει μία νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany poses for a photo at the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Thursday, March 12, 2020. (AP Photo/Rick Rycroft)
Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany poses for a photo at the Australian Formula One Grand Prix in Melbourne, Thursday, March 12, 2020. (AP Photo/Rick Rycroft) AP

Team-mate του θα είναι ο Λανς Στρολ. Ο Καναδός πιλότος απέδειξε ότι αξίζει να βρίσκεται στην Formula 1 και κατάφερε να τερματίσει στην 11η θέση φέτος με 75 πόντους. Πατέρας του 22χρονου είναι ο Λόρενς Στρολ, ο οποίος είναι και συνιδιοκτήτης της ομάδας.

ALPINE-RENAULT

Η Renault θα συνεχίσει το 2021 με το όνομα του sport τομέα της, το Alpine. Αυτό θα συνδυαστεί με μία μεγάλη επιστροφή. Η γαλλική ομάδα θα προχωρήσει με τον Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος αποφάσισε να βρεθεί ξανά σε τιμόνι μονοθεσίου. Μάλιστα, υπέγραψε και διετές συμβόλαιο. Θυμίζουμε ότι ο 39χρονος Ισπανός έχει κατακτήσει με την Renault τα δύο του πρωταθλήματα το 2005 και το 2006.

Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Ιντιανάπολις το 2019
Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Ιντιανάπολις το 2019 2019 AP PHOTO/MICHAEL CONROY

Ο Εστεμπάν Οκόν θα είναι ο team-mate του Αλόνσο, διανύοντας το δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του. Τη φετινή σεζόν τερμάτισε στην 12η θέση έχοντας συγκεντρώσει 62 πόντους.

FERRARI

Η Ferrari έχει επενδύσει στο όνομα του Σαρλς Λεκλέρκ και βλέπει το μέλλον της στα μάτια του. Ο Μονεγάσκος που τερμάτισε φέτος στην 8η θέση θα έχει το ρόλο του πρώτου οδηγού μιάς και ο Φέτελ αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ο οδηγός της Ferrari, Σαρλ Λεκλέρκ
Ο οδηγός της Ferrari, Σαρλ Λεκλέρκ MARIO RENZI, POOL VIA AP

Η Scuderia αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πολύ δυναμικό δίδυμο, αφού στο πλευρό του Λεκλέρκ θα βρίσκεται ο Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός φέτος ήταν ο κορυφαίος της McLaren και τερμάτισε στην 6η θέση με 105 πόντους.

ALPHATAURI

Ανοιχτή παραμένει μία θέση στην θυγατρική ομάδα της Red Bull, την AlphaTauri. Ωστόσο, ο Κρίστιαν Χόρνερ σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι το κενό έχει καλυφθεί. Ο Ντανίιλ Κβίατ δεν αναμένεται να συνεχίσει τους ταύρους και θα τον αντικαταστήσει ο Γιούκι Τσουνόντα. Ο 20χρονος Ιάπωνας τερμάτισε στην 3η θέση της Formula 2.

AlfaTauri driver Pierre Gasly of France steers his car during the Italian Formula One Grand Prix, at the Monza racetrack in Monza, Italy, Sunday Sept. 6, 2020. (AP Photo/Luca Bruno, Pool)
AlfaTauri driver Pierre Gasly of France steers his car during the Italian Formula One Grand Prix, at the Monza racetrack in Monza, Italy, Sunday Sept. 6, 2020. (AP Photo/Luca Bruno, Pool) AP

Ο Πιέρ Γκασλί που κατάφερε να πάρει φέτος την πρώτη του νίκη στο Grand Prix της Ιταλίας θα συνεχίσει ως πρώτος οδηγός της AlphaTauri.

ALFA ROMEO

Η Alfa Romeo δεν θα αλλάξει τη νέα χρονιά το δίδυμό τους. Ο Κίμι Ράικονεν και ο Αντόνιο Τζοβινάτσι θα συνεχίσουν μαζί και τη νέα σεζόν. Ο Φινλανδός μετράει 329 εκκινήσεις αγώνων και θα συνεχίσει να διευρύνει αυτό το ρεκόρ του στην 19η του χρονιά στο άθλημα.

Ο οδηγός της Alfa Romeo, Κίμι Ράικονεν
Ο οδηγός της Alfa Romeo, Κίμι Ράικονεν RUDY CAREZZEVOLI, POOL VIA AP

Ο Αντόνιο Τζοβινάτσι που συγκέντρωσε φέτος τέσσερις πόντους θα μείνει στους Ελβετούς για τρίτη σερί σεζόν.

HAAS

Η Haas αποφάσισε να ξεφορτωθεί το δίδυμο των Μάγκνουσεν και Γκροσζάν και θα συνεχίσει με ένα εντελώς νέο ζευγάρι. Φυσικά, το μεγάλο όνομα είναι ο Μικ Σουμάχερ, ο γιος του Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος θα έχει την πρώτη του εμπειρία στην Formula 1. Θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του λοιπόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα, έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Formula 2.

Ο Μικ Σουμάχερ στην Γερμανία για την Alfa Romeo στις 8 Οκτωβρίου του 2020.
Ο Μικ Σουμάχερ στην Γερμανία για την Alfa Romeo AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Μαζί του θα είναι Νικίτα Μαζέπιν. Ο 21χρονος πιλότος υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα των ΗΠΑ. Ωστόσο, τις πρώτες του μέρες στη Haas κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα με την κυκλοφορία ενός απρεπούς video.

WILLIAMS

Τέλος, η ουραγός της φετινής σεζόν, Williams, θα συνεχίσει με το ίδιο δίδυμο. Ο Τζορτς Ράσελ έζησε την εμπειρία της Mercedes αντικαθιστώντας τον Λουίς Χάμιλτον για τον αγώνα του Σακχίρ και εντυπωσίασε με την παρουσία του. Μάλιστα, δεν κατάφερε να δώσει βαθμούς στην ομάδα του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του. Άλλωστε, το μονοθέσιό του δεν το βοήθησε πότε.

Ο Τζορτζ Ράσελ σε συνέντευξη Τύπου στο Σίλβερστοουν για την σεζόν 2019 στην Formula 1.
Ο Τζορτζ Ράσελ σε συνέντευξη Τύπου στο Σίλβερστοουν AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Νικολάς Λατιφί θα συνεχίσει επίσης, ο οποίος τη φετινή χρονιά είχε αντικαταστήσει το κενό του Ρόμπερτ Κούμπιτσα. Την σεζόν 2020 δεν κατάφερε να προσθέσει κάποιον πόντο.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ