FORMULA 1

Χόρνερ: "Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Χάμιλτον να αναγνωρίζει την ικανότητα του Φερστάπεν"

Χόρνερ: "Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Χάμιλτον να αναγνωρίζει την ικανότητα του Φερστάπεν"
RED BULL CONTENT POOL

"Ορισμένες από τις προσπεράσεις του Μαξ πέρσι ήταν εκθαμβωτικές και αισθανόσουν ότι αυτό άρχισε να εκνευρίζει τον Λιούις", είπε ο διευθυντής της RBR, μιλώντας για τα "εκρηκτική" μονομαχία του Λιούις Χάμιλτον με τον Μαξ Φερστάπεν για το πρωτάθλημα της F1 του 2021.

Ο Μαξ Φερστάπεν οδεύει φέτος τον δεύτερο, back-to-back τίτλο της καριέρας του στη Formula 1 με πολύ λιγότερο αγχωτικό τρόπο -χάρη στα φετινά προβλήματα τόσο της Ferrari όσο και της Mercedes- σε σχέση με πέρσι, που η μάχη του με τον Λιούις Χάμιλτον κρίθηκε στο νήμα με τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του τότε αγωνιστικού διευθυντή της FIA, Μάικλ Μάσι, στο GP του Άμπου Ντάμπι.

Η ένταση της περσινής χρονιάς δεν έφτασε στο απόγειό της μόνο στο φινάλε της σεζόν, αλλά και νωρίτερα στις συγκρούσεις των δύο διεκδικητών του τίτλου στο Σίλβερστοουν και στη Μόντσα. Ειδικά στη βρετανική πίστα, η σύγκρουσή τους κατέληξε με τη σύγκρουση ισχύος 51G του Φερστάπεν στις μπαριέρες της στροφής Copse, και η ένταση κλιμακώθηκε, και στις δημόσιες δηλώσεις των δύο πλευρών.

Χόρνερ: "Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Χάμιλτον να αναγνωρίζει την ικανότητα του Φερστάπεν"
RED BULL CONTENT POOL

Μιλώντας σήμερα, εννέα μήνες μετά το τέλος του πρωταθλήματος του 2021, ο διευθυντής της Red Bull Racing Κρίστιαν Χόρνερ είπε ότι η φετινή μάχη του Μαξ Φερστάπεν με τον Σαρλ Λεκλέρ εμπεριέχει πολύ περισσότερο σεβασμό μεταξύ των δύο οδηγών, από ό,τι η περσινή με τον Λιούις Χάμιλτον.

"Ξέρετε, υπάρχει διαφορά, υπάρχει ένας λίγο διαφορετικός σεβασμός με τον Σαρλ", είπε ο Βρετανός. "Ήταν αντίπαλοι στους αγώνες από παιδιά, και υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός. Δεν έχω ακούσει ούτε μία φορά τον Λιούις να αναγνωρίζει την ικανότητα του Μαξ. Άλλωστε υπήρξε και λίγο λάδι στη φωτιά' μεταξύ τους, και μπορούσες να το νιώσεις αυτό ανάμεσά τους".

Ο Χόρνερ είπε μετά το συμβάν του Σίλβερστοουν πέρσι ότι ο Χάμιλτον "οδήγησε σαν ερασιτέχνης" και κατηγόρησε τον Βρετανό ότι πανηγύριζε τη νίκη του εκεί ενόσω ο Φερστάπεν ήταν στο νοσοκομείο. Τώρα παραδέχθηκε ότι ο Χάμιλτον αξίζει τον πλήρη σεβασμό όλων για όσα έχει πετύχει στη Formula 1 - αλλά συμπλήρωσε ότι η περσινή μάχη απέκτησε για τον Χάμιλτον και ψυχολογικές προεκτάσεις, εκτός από αγωνιστικές.

"Πιστεύω πως έτσι συνέβη, περισσότερο ίσως στο μυαλό του Λιούις. Διότι είναι ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής που έχει τα πάντα να χάσει, ο Μαξ είναι ο νέος οδηγός που παίρνει τα ρίσκα, που δίνει ό,τι έχει, και χωρίς να έχει κάτι να χάσει. Ορισμένες από τις προσπεράσεις του πέρσι ήταν εκθαμβωτικές και αισθανόσουν ότι αυτό άρχισε να εκνευρίζει τον Λιούις", συνέχισε ο Χόρνερ.

"Είδαμε, μετά την πολ ποζίσιον που πήρε ο Λιούις στο Σίλβερστοουν, ότι είχε 'σπάσει' μέσα του όταν ο Μαξ κέρδισε τον αγώνα Σπριντ. Αν ο Μαξ είχε περάσει από τη (στροφή) Copse, δεν πιστεύω ότι θα τον είχαν ξαναδεί ποτέ εκείνο το απόγευμα, οπότε υπήρχε και μια αύρα απελπισίας στον αέρα. Διακυβεύονταν πολλά και σε αυτές τις περιπτώσεις τα συναισθήματα είναι έντονα, αλλά ίσως επηρέασαν τον Λιούις περισσότερο από τον Μαξ διότι είχε πιο πολλά να χάσει. Ο Μαξ είχε μόνο να κερδίσει", συμπλήρωσε ο Βρετανός.

Χόρνερ: "Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Χάμιλτον να αναγνωρίζει την ικανότητα του Φερστάπεν"
RED BULL CONTENT POOL

Σε δηλώσεις του λίγο καιρό μετά το τέλος του περσινού πρωταθλήματος ο Χάμιλτον, στο νέο ντοκιμαντέρ "Drive to Survive" του Netflix, είπε ότι ο Φερστάπεν είναι στην οδήγησή του «επιθετικός σαν διάολος», λέγοντας πως είναι σαν τους πολλούς οδηγούς που συνάντησε στην καριέρα του που προσπαθούσαν να του ασκήσουν bullying μέσα στην πίστα.

Πέραν των δύο οδηγών, ο Χόρνερ εξήγησε και όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ του ίδιου και του διευθυντή της Mercedes F1 Τότο Βολφ στο παρασκήνιο του αγώνα του Σίλβερστοουν. "Εκεί υπήρξε ξαφνικά ένας ατέλειωτος διάλογος μεταξύ του Τότο και του Μάικλ (Μάσι). Μετά εκείνος (ο Βολφ) του έστειλε ένα email και (ο Μάσι) απάντησε. Και τότε σκέφτηκα 'εντάξει, δεν θα το ανεχτώ αυτό', θα παρέμβω.

Ήταν απίστευα μονομερές να μην μπορεί να παρέμβει ο διευθυντής μιας ομάδας και να επηρεάσει τον αγωνιστικό διευθυντή, και στο κέντρο του αγώνα είχα μια πολύ τεταμένη κουβέντα με τον Τότο. Σε εκείνο τον αγώνα, όπου ο Τότο πίεζε για τις απόψεις του ότι ο οδηγός του δεν έπρεπε να τιμωρηθεί, εγώ είχα έναν οδηγό μου στο νοσοκομείο και το αυτοκίνητο εκτός αγώνα και προφανώς ήμουν ιδιαίτερα απογοητευμένος με ό,τι συνέβη".

Χόρνερ: "Δεν έχω ακούσει ποτέ τον Χάμιλτον να αναγνωρίζει την ικανότητα του Φερστάπεν"
RED BULL CONTENT POOL


Και μιλώντας έπειτα για τα συμβάντα του Άμπου Ντάμπι, ο Χόρνερ κατέληξε: "Φαντάζομαι τα πράγματα έφτασαν στα όρια στο Άμπου Ντάμπι, όπου ο Τότο σε πολλά σημεία του αγώνα προσπαθούσε να μην βγει το όχημα ασφαλείας, για να μην αλλάξει η τροπή του αγώνα. Από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αμυνθώ. Να διασφαλίσω ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, διότι ο τελευταίος που θα πει κάτι στο αυτί κάποιου άλλου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση.

Νομίζω ότι το κρίσιμο στοιχείο ήταν το ατύχημα του (Νίκολας) Λατίφι και υπήρξε με ευθύτητα η έξοδος του οχήματος ασφαλείας, με την προτεραιότητα να επανεκκινήσει ο αγώνα. Το μόνο λάθος που έγινε ήταν πως δεν αφέθηκαν τα δύο τελευταία αυτοκίνητα να προσπεράσουν και να μπουν στο γύρο του αγώνα. Αλλά αυτό δεν θα έκανε την παραμικρή διαφορά, το αποτέλεσμα θα ήταν πανομοιότυπο με αυτό που προέκυψε".

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ FERRARI MERCEDES F1 RED BULL ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ