FORMULA 1

Χάμιλτον για Νέλσον Πικέ: "Γιατί δίνετε βήμα σε αυτούς τους τύπους;"

Ο Λιούις Χάμιλτον
Ο Λιούις Χάμιλτον AP IMAGES

Ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Formula 1 Μπέρνι Έκλεστοουν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της αισχρολογίας ο Πικέ κατά του Λιούις Χάμιλτον. Η F1 καταδίκασε τα λεγόμενα του 91χρονου, ενώ ο Χάμιλτον εξήγησε στο Σίλβερστοουν τις σκέψεις του το τελευταίο διήμερο.

Η αισχρή ρατσιστική γλώσσα του Νέλσον Πικέ απέναντι στον Λιούις Χάμιλτον σε εκπομπή της βραζιλιάνικης τηλεόρασης, όπου ο Βραζιλιάνος περιέγραψε τον Βρετανό με βάση το χρώμα του δέρματός του (χρησιμοποιώντας τη λέξη-από-n) είχε και συνέχεια στην αγγλική τηλεόραση, από τον πρώην εμπορικό διευθυντή της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν.

Ο 91χρονος μιλούσε στην εκπομπή "Good Morning Britain" του δικτύου ITV και εμμέσως αλλά σαφώς υπερασπίστηκε τον Νέλσον Πικέ, πρώην πρωταθλητή τη δεκαετία του 1980 με την ομάδα της Brabham, που ήταν τότε στην ιδιοκτησία του Έκλεστοουν.

"Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει κάποιος για να σταματήσει τους ανθρώπους να λένε κάτι που εκείνη τη στιγμή δείχνει πρέπον για εκείνους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι", είπε ο Έκλεστοουν. "Δεν μπορείς να αρχίσεις να βγάζεις κανόνες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να λένε οι άνθρωποι, και δεν ξέρω τι είδους αντίδραση περίμενε".

Τέλος, ο Βρετανός επιχειρηματίας δήλωσε "έκπληκτος" από το γεγονός ότι ο Χάμιλτον "δεν προσπέρασε" το θέμα, αποφεύγοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν το προσπέρασαν δεκάδες άλλοι πρωταγωνιστές της F1 που κατέκριναν σφοδρά τον Πικέ όταν γνωστοποιήθηκαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του. Δηλώσεις που έβγαλαν ξανά στο φως την παταγώδη αποτυχία της F1 να θάψει το ρατσισμό βαθύτερα από το χαλάκι των επιφανειακών της πλακάτ.

Ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Formula 1 Μπέρνι Έκλεστοουν
Ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Formula 1 Μπέρνι Έκλεστοουν AP IMAGES

Η Formula 1, που ανήκει στην αμερικανική Liberty Media από το 2017 -όταν αγόρασε τα δικαιώματα του σπορ από ένα consortium εταιρειών με επικεφαλής τον Έκλεστοουν- έσπσευσε να καταδικάσει τα λεγόμενα του Βρετανού, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως "τα σχόλια που έκανε ο Μπέρνι Έκλεστοουν είναι οι προσωπικές του απόψεις και βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τις σύγχρονες αξίες του σπορ μας".

Η F1 δεν αναφερόταν μόνο στην τοποθέτηση του Έκλεστοουν για τον Πικέ, αλλά και σε όσα ο 91χρονος είπε για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν - που διέταξε στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του στην Ουκρανία.

Ο Μπέρνι, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, είπε για τον Βλάντιμιρ Πούτιν: "Θα δεχόμουν και σφαίρα για εκείνον. Είναι μια πρώτου επιπέδου προσωπικότητα και αυτό που κάνει είναι κάτι που πίστεψε ότι είναι το σωστό για τη Ρωσία. Δυστυχώς, είναι σαν πολλούς επιχειρηματίες, σίγουρα και σαν εμένα. Κάνουμε λάθη ενίοτε, και όταν κάνεις ένα λάθος πρέπει μετά να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να βγεις από αυτό".

Χάμιλτον: "Γιατί τους δίνετε βήμα;"

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας εκ νέου τις δηλώσεις του Νέλσον Πικέ -μετά την τοποθέτησή του στα social media- ο Λιούις Χάμιλτον εξέφρασε την απορία του για ποιον λόγο δίνεται ακόμη βήμα σε αυτές τις "παλιές φωνές" της F1, όπως τις χαρακτήρισε - ακόμη κι αν πρόκειται για έναν τρις παγκόσμιο πρωταθλητή σαν τον Πικέ.

Στο Σίλβερστοουν, όπου θα γίνει το προσεχές τριήμερο το 10ο φετινό GP της F1, ο Χάμιλτον ρωτήθηκε πώς νιώθει για την απολογία που εξέδωσε ο Νέλσον Πικέ μετά το σχόλιό του, και απάντησε: "Πρώτα από όλα, θέλω να πω ότι είμαι ευγνώμων σε όλους όσους με υποστήριξαν από τον κόσμο του σπορ μας, ειδικά τους οδηγούς".

Ο 37χρονος συνέχισε: "Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που πολλοί από εμάς ακουμπήσαμε το ένα γόνατο στο έδαφος στην Αυστρία, και φυσικά ακόμα δεχόμαστε τις επιπτώσεις από αυτό. Έχω βρεθεί στη θέση να δέχομαι ρατσισμό και αυτόν τον αρνητισμό και ξεπερασμένα αφηγήματα εδώ και πολύ καιρό, και υπόνοιες για διακρίσεις, που αυτό δεν είναι κάτι τόσο νέο για μένα.

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη εικόνα. Δεν ξέρω γιατί συνεχίζετε να δίνετε σε αυτές τις παλιές φωνές το βήμα. Διότι μιλούν για το σπορ μας, και εμείς κοιτάζουμε να βαδίσουμε σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και αυτά τα σχόλια δεν είναι αντιπροσωπευτικά, πιστεύω, του ποιοι είμαστε ως σπορ και που θέλουμε να πάμε.

Πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να δούμε στις νέες φωνές το βήμα, που (όσα λένε) θα είναι πιο αντιπροσωπευτικά. Δεν έχει να κάνει με έναν άνθρωπο, ούτε με αυτό το συγκεκριμένο σχόλιο. Είναι η γενικότερη εικόνα".

Θυμίζουμε ότι, πέραν της λέξης του Πικέ, η παλαιά αυτή γενιά έχει εκφράσει δημοσίως τελευταία -διά στόματος τόσο του Έκλεστοουν όσο και του τρις πρωταθλητή Τζάκι Στιούαρτ- την άποψη ότι έχει έρθει πια η στιγμή για τον Χάμιλτον να κρεμάσει τα γάντια του.

«Πάντοτε προσπαθούσα να σέβομαι αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Λιούις απαντώντας. Και συνέχισε: "Αλλά και πάλι, αυτό ταιριάζει με ό,τι είπα πριν: γιατί δίνουμε βήμα σε αυτούς τους τύπους; Δεν είναι στην εποχή αυτή, δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν, και αυτές οι υπόνοιες διακρίσεων και ήπιας επιθετικότητας δεν βοηθούν στον σημερινό κόσμο. Προκαλούν περισσότερο διχασμό.

Μου αρέσει που η Μισέλ Ομπάμα λέει πως 'ότι εκείνοι πέφτουν χαμηλά εμείς ανεβαίνουμε ψηλά'. Οπότε προσπαθώ να κάνω αυτό. Με εμπνέουν τέτοιοι άνθρωποι. Είμαι ακόμα εδώ, δεν δεν πτοούμαι για να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει και πιστεύω ότι είναι σωστό", κατέληξε ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής.

TAGS FORMULA 1 F1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ