ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πόσο είναι το πρόστιμο για οδήγηση στη Λ.Ε.Α.

Πόσο είναι το πρόστιμο για οδήγηση στη Λ.Ε.Α.
ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Λ.Ε.Α.) INTIME NEWS

Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ειδικά όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα. Είναι όμως και παράνομη.

Είναι πολλοί οι οδηγοί που μπαίνουν στον πειρασμό να μπουν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό ή στον αυτοκινητόδρομο που κινούνται. Αυτό ωστόσο είναι παράνομο.

Ενδεικτικό είναι ότι σε πέντε μόλις μέρες (9/5/22-13/5/22) η Τροχαία βεβαίωσε 922 παραβάσεις για κίνηση στην Λ.Ε.Α., σε ελέγχους που έκανε στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, καθώς και στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί που παραβιάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, αλλά και με επί τόπου αφαίρεση των κρατικών πινακίδων, της άδειας κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Επιπλέον, τιμωρούνται με 9 βαθμούς ποινής στο point system (ΣΕΣΟ).

Σε περίπτωση υποτροπής μάλιστα, σε διάστημα 6 μηνών από την πρώτη παράβαση, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 μέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Θυμίζουμε πως η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης προορίζεται μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε σε πειρασμό να οδηγήσετε στη Λ.Ε.Α. για να γλιτώσετε χρόνο στην κίνηση της εθνικής οδού, σκεφτείτε ότι το ασθενοφόρο, το πυροσβεστικό όχημα ή το περιπολικό που δεν θα μπορεί να περάσει, θα μπορούσε να σπεύδει σε βοήθεια ενός αγαπημένου σας προσώπου.


TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ