ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Σκρέκας: Νέο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” με μεγαλύτερες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

FORD
FORD MUSTANG MACH-E

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την επιδότηση έως 22.500 € για ηλεκτρικά ταξί και το νέο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στον σύντομο χαιρετισμό του στο 5ο ecomobility conference, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα προκηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο και θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για απόσυρση έως και 2.000 παλιών ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αντικατάστασή τους με νέα ηλεκτρικά, με επιδότηση που θα φτάνει έως και 22.500 ευρώ.


Όπως δήλωσε ο κ.Σκρέκας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου υπέβαλαν αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δικύκλου ή ποδηλάτου περισσότεροι από 18.000 πολίτες, ενώ οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας το 2021 έφθασαν τις 6.976 μονάδες, νούμερο που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Αυτό που δεν μας είπε ο υπουργός, είναι πόσες από τις 18.000 αιτήσεις τελικά εγκρίθηκαν και πόσα από τα 6.976 (ή 6.961 σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ) ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στη χώρα μας το 2021 ήταν με επιδότηση…

Την χλιαρή επίδοση του πρώτου κύκλου “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δείχνουν τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, από σχετικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στην Καθημερινή:

  • Αν και το συνολικό ποσό για επιδοτήσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα ήταν 100 εκατ. Ευρώ, μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει δεσμευθεί μόλις το 31%.
  • Από τις 17.000 αιτήσεις που είχαν γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι 11.800 αφορούσαν ηλεκτρικά ποδήλατα, οι 3.500 ηλεκτρικά δίκυκλα και μόνο 1.300 (περίπου) ήταν για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Η σημαντική καθυστέρηση εξέτασης και διεκπεραίωσης των αιτήσεων, που αποδίδεται σε ολιγωρία των υπηρεσιακών παραγόντων, είχε ως συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν πολλούς μήνες για την επιδότηση.

Θα επανέλθουμε όταν υπάρξουν συνολικά στοιχεία για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”.

TAGS ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ