ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς άδειασαν περισσότερες από 3.800 θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα

Πώς άδειασαν περισσότερες από 3.800 θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα
24MEDIA

Την τελευταία διετία ο Δήμος Αθηναίων απομάκρυνε 3.862 εγκαταλελειμμένα οχήματα απελευθερώνοντας νέες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Μια από τις αιτίες που προκαλούν μποτιλιάρισμα στις πόλεις, είναι η έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Αυτοκίνητα που κάνουν βόλτες για να βρουν μια θέση και αυξάνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο. Δυστυχώς πολλές θέσεις είναι κατειλημμένες από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα .

Στην Αθήνα για παράδειγμα, την τελευταία διετία, οι άνθρωποι της καθαριότητας του δήμου απομάκρυναν από τους δρόμους 1.607 δίκυκλα και 2.255 αυτοκίνητα, δηλαδή συνολικά 3.862 οχήματα. Κατά μέσο όρο, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων απομακρύνουν σε μηνιαία βάση περίπου 160 οχήματα, απελευθερώνοντας νέες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι πολύτιμες, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης.

Μην ξεχνάμε επίσης πως τα οχήματα που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους, μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης και πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τι γίνονται τα εγκαταλελειμμένα οχήματα όταν απομακρυνθούν;

Τα εγκαταλελλειμένα αυτοκίνητα προωθούνται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων, όπου ανακυκλώνεται σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 98%. Μέρος τους βέβαια γίνεται ανταλλακτικά προς πώληση.

Πώς χαρακτηρίζεται εγκαταλελειμμένο ένα όχημα;

Ελεγκτές και καταγραφείς του Δήμου πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους και αυτοψίες καταγράφοντας τα εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και πεζοδρόμια οχήματα. Οι έλεγχοι γίνονται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας. Οι πολίτες του δήμου Αθηναίων μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον αριθμό 1595 ή και μέσω διαδικτύου με την πλατφόρμα novoville, προκειμένου να ενημερώνουν τον Δήμο Αθηναίων για εγκαταλελειμμένα δίκυκλα και αυτοκίνητα στην περιοχή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στον χρονικό ορίζοντα, στις λοιπές νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης ενός εκάστου οχήματος, ειδικές κατηγορίες εγκαταλελειμμένων οχημάτων που χρήζουν διαφορετικό κατά νόμο τρόπο αντιμετώπισης (πχ. οχήματα με ξένες πινακίδες, που διέπονται από τις διατάξεις του Τελωνείου), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Διαχείρισης Ειδικών Ροών στο τηλέφωνο 210 3470763.

Δείτε ακόμη: Μπορεί ο Δακτύλιος να μας σώσει από την απίστευτη κίνηση στην Αθήνα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ