ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οδήγηση μηχανής έως 125 κυβικών με δίπλωμα αυτοκινήτου: Το κόστος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

21YM HONDA PCX125
HONDA PCX125 2021

Τώρα, οι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου μπορούν με μικρό κόστος να οδηγούν και σκούτερ ή μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού.

Από τα μέσα του 2021 ισχύει η ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου (κατηγορία Β) και δικύκλου χαμηλού κυβισμού (κατηγορία Α1). Πλέον, οι κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου έχουν το δικαίωμα, εφόσον τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, να οδηγούν και δίκυκλα με μοτέρ βενζίνης έως 125 κυβικά, αλλά και ηλεκτρικά σκούτερ (έως 11 kW ή 14,75 hp).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κλείσει το 27ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν στην κατοχή τους το δίπλωμα αυτοκινήτου πάνω από 6 χρόνια και να παρακολουθήσουν 5 πρακτικά μαθήματα οδήγησης, χωρίς όμως να απαιτείται εξέταση στη συνέχεια.

Έτσι, με κόστος που κυμαίνεται γύρω στα 130-150 ευρώ (μαζί με το παράβολο των 30 €) και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Μεταφορών της περιφέρειάς τους, οι κάτοχοι διπλώματος κατηγορίας Β (αυτοκινήτου) αποκτούν νέο έντυπο άδειας οδήγησης που φέρει τον σχετικό κωδικό 121.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • Δύο έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής.
  • Φωτοτυπία άδειας οδήγησης (θα πρέπει να είναι σε ισχύ και νέου τύπου, αλλιώς θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθεί ηλεκτρονικά).
  • Βεβαίωση παρακολούθησης πρακτικών μαθημάτων.
  • Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση.
  • Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης.
TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ