ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Καινοτόμα, βιώσιμα υλικά από τo BMW Group

Καινοτόμα, βιώσιμα υλικά από τo BMW Group

Ο γερμανικός όμιλος θα μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2030.

Η δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι αναπόφευκτη και το BMW Group δεσμεύεται σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,50 Κελσίου.

Ο γερμανικός όμιλος, έχει καθορίσει ομάδες υλικών με βιώσιμα χαρακτηριστικά που θέτουν νέα πρότυπα και περιλαμβάνουν και τις τέσσερις διαστάσεις της κυκλικής οικονομίας: RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE και RE:CYCLE.

Ηδη, το BMW Group χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πρώτες ύλες στα οχήματά του εδώ και αρκετά χρόνια – για παράδειγμα στα πάνελ θυρών όπου η χρήση στρώματος από φυσικές ίνες συνδυάζεται με ένα πλαστικό καλούπι για να εξασφαλίζεται η απαραίτητη σταθερότητα. Ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως οι φυσικές ίνες δεν είναι μόνο 30% ελαφρύτερες από πλαστικές εναλλακτικές, αλλά πετυχαίνουν και αρνητικές εκπομπές CO2, καθώς απορροφούν εκπομπές CO2 και απελευθερώνουν οξυγόνο στη φάση ανάπτυξής τους.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυνατότητες, το BMW Group και οι εταίροι του, έχουν εξελίξει συστηματικά τη χρήση ινών όπως η κάνναβη, το κενάφ και το λινάρι για τη δημιουργία πλεγμάτων από φυσικές ίνες, που ως υποστηρικτικές δομές μπορούν να διατηρούν τις μηχανικές τους ιδιότητες και να αποφεύγεται το πρόσθετο βάρος, μειώνοντας την ποσότητα του απαραίτητου υλικού.

Το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιείται ως ανανεώσιμη πρώτη ύλη σε πολλές, διαφορετικές εφαρμογές. Το BMW Group διερευνά πρωτοποριακούς αφρούς από ρινίσματα ξύλου με πορώδη δομή (αλεσμένο ξύλο). Η αντίσταση των αφρών προέρχεται από τις εγγενής ξύλινες συνεκτικές δυνάμεις, που καθιστούν εφικτή την απαλλαγή από συνθετικές κόλλες. Ως αποτέλεσμα, οι αφροί αποτελούνται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες που μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηχομονωτικούς αφρούς στο μέλλον.

Επίσης, το BMW Group χρησιμοποιεί μέχρι 100% ανακυκλωμένο πλαστικό στα θερμοπλαστικά εξαρτήματά του και συνεργάζεται με πρωτοπόρους κατασκευαστές πλαστικών για την περαιτέρω εξέλιξη ανακυκλωμένων πλαστικών και βιοπλαστικών με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Εκτός από τα ανακυκλωμένα πλαστικά, η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης βιολογικά πλαστικά ενισχυμένα με φυσικές ίνες, όπως η κυτταρίνη, η κάνναβη, το ξύλο ή το μπαμπού για μείωση του ποσοστού πρωτογενών πλαστικών με βάση το λάδι. Στόχος είναι η χρήση θερμοπλαστικών με 40% (κατά μέσο όρο) ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2030.

Επίσης, στην έρευνα του ομίλου, βρίσκονται νέα εναλλακτικά δερμάτινα υλικά φυτικής προέλευσης με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Συνθετικό δέρμα με βιολογικές πρώτες ύλες, υφάσματα από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και ψήγματα φελλού, επιτρέπουν τη μείωση των εκπομπών CO2 έως 45% συγκριτικά με το σημερινό συνθετικό δέρμα PVC. Κι ακόμη, σε συνεργασία με την startup Adriano di Marti S.A. de C.V., το BMW Group διερευνά ένα βιώσιμο υλικό με βάση τον κάκτο.

Το Deserttex κατασκευάζεται από κονιορτοποιημένες ίνες κάκτου με ένα βιολογικό καλούπι πολυουρεθάνης. Μία ακόμα υποσχόμενη εναλλακτική λύση, αντί του δέρματος, είναι το πλήρως ανακυκλώσιμο Mirum, που προσομοιώνει όλες τις ιδιότητες παραδοσιακού δέρματος, νημάτων και αφρών. Η επένδυση του BMW Group στην startup Natural Fiber Welding ανοίγει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη και δημιουργία υλικών με φυτική βάση.

Καταλήγοντας, ο όμιλος μελετά εκδόσεις συνθετικών υφασμάτων, που χρησιμοποιούνται κυρίως για καλύμματα καθισμάτων. Αυτά έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και μπορούν να κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Χάρη στη σύνθεσή τους μπορούν να ανατροφοδοτούνται κατ’ επανάληψη κυκλικά και να επαναχρησιμοποιούνται αρκετές φορές σε όλη τη διάρκεια της προϊοντικής ζωής.

Το BMW Group στοχεύει να χρησιμοποιεί περισσότερα μονοϋλικά, αντί πολυστρωματικά πολλαπλά υλικά. Στα καθίσματα για παράδειγμα, το κάλυμμα και το αφρώδες υλικό κάτω από αυτό κατασκευάζονται από διαφορετικά υλικά. Αυτά ούτε διαχωρίζονται εύκολα, ούτε ανακυκλώνονται μαζί για τη δημιουργία ενός νέου υλικού που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε όχημα.

Με αυτά και πολλά ακόμα καινοτόμα μέτρα, το BMW Group επιδιώκει να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της σημασίας των βιώσιμων υλικών και να αναδείξει την κυκλική προσέγγιση που ακολουθεί για ένα βιώσιμο μέλλον – με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 στον κύκλο ζωής σε ποσοστό πάνω από 40% μέχρι το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ