ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αμερικανική Rivian των ηλεκτρικών pick-up και SUV

Dynamic photo,
Colour: Helio Silver
Dynamic photo, Colour: Helio Silver AUDI AG

Το αντίπαλο δέος της Tesla, αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό, υποστηρίζεται από την Amazon.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα την Rivian Automotive LLC, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζει ηλεκτρικά, pick-up οχήματα και έχει βάλει πλώρη για SUV.

Η Rivian, είναι μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση της κυπριακής εταιρείας επενδύσεων CapitalPanda, και ήδη, από τις αρχές του 2019, έχει συγκεντρώσει περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, αλλά και από διακεκριμένους επενδυτικούς παίκτες, όπως η SorosFund Management, η επενδυτική εταιρεία BlackRock και η Fidelity. Παράλληλα, η Rivian υπέγραψε συμβόλαιο με την Amazon για 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά, που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία συζητά για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Τέξας, που θα αναπτύσσει και κυψέλες μπαταριών. Νέα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Bloomington-Normal, του Ιλινόις, παρά το γεγονός ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Plymouth, του Μίσιγκαν.

Dynamic photo,
Colour: Helio Silver
Dynamic photo, Colour: Helio Silver AUDI AG

H Rivian ιδρύθηκε το 2009 με αρχικό όνομα Mainstream Motor, το οποίο όμως άλλαξε το 2011. Θα επιδιώξει αποτίμηση περίπου 70-80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στοχεύει να ανταγωνιστεί την Tesla, της οποίας η κεφαλαιοποίηση στην αγορά είναι περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως, ξεπηδούν και νέες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Nikola Motors, η Lucid Motors και η Fisker, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος.

Μάλιστα, η Rivian ανακοίνωσε ότι μια μέση τιμή των SUV και των pick-up φορτηγών της θα ξεκινούσε περίπου από τα 75.000 δολάρια και η αυτονομία του οχήματος θα ήταν πάνω από 300 μίλια με πλήρη φόρτιση.

To Rivian RT1 έχει απίστευτες εκτός δρόμου δυνατότητες, μεγάλη βύθιση στο νερό, ζάντες από 20 έως 22 ίντσες, επιταχύνει σε 3 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, έχει σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού.

Οσον αφορά το RS1, το επερχόμενο SUV, φέρει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με το RT1, χωρίς, βέβαια, την καρότσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ