FORMULA 1

GP ΗΠΑ, Κατατακτήριες: Αναπάντεχη πολ ποζίσιον για τον Μαξ Φερστάπεν

Ο Μαξ Φεστάπεν με την Red Bull στο Σίλβερστοουν
Ο Μαξ Φεστάπεν με την Red Bull στο Σίλβερστοουν © 2021 JON SUPER/AP IMAGES

Μετά από έξι πολ ποζίσιονς της Mercedes, ο Μαξ Φερστάπεν βρέθηκε στην πρώτη θέση της εκκίνησης για το αυριανό Grand Prix του Όστιν που αναμένεται συγκλονιστικό.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να γκρεμίσει ένα «προπύργιο» του Λιούις Χάμιλτον και της Mercedes, σπάζοντας το σερί των έξι πολ ποζίσιονς των πρωταθλητών στην πίστα του Όστιν, στο Τέξας. Ο Ολλανδός ήταν δύο δέκατα ταχύτερος από τον Χάμιλτον, τρίτος ο Πέρεθ.

GP ΗΠΑ, Κατατακτήριες: Αναπάντεχη πολ ποζίσιον για τον Μαξ Φερστάπεν

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν είχε και την πιο ανέμελη προετοιμασία για τις δοκιμές κατάταξης του GP ΗΠΑ, 17ου φετινού γύρου της Formula 1. Ένα ράγισμα στην πίσω πτέρυγα ανησύχησε τους μηχανικούς της RBR, καθώς δεν έγινε γνωστό από τι προήλθε, αλλά φαίνεται ότι εντέλει το πρόβλημα λύθηκε ολοκληρωτικά, και του επέτρεψε να κατακτήσει μια απρόσμενη πολ ποζίσιον.

Ο Ολλανδός κράτησε τον εντυπωσιακό χρόνο 1:33.180 για το τέλος, για την τελευταία του προσπάθεια στο Q2 – καθώς λίγο νωρίτερα, στην πρώτη προσπάθεια, ταχύτερος όλων ήταν ο Σέρχιο Πέρεθ. Ο Μεξικανός έχασε, τελικά, την πρώτη πολ ποζίσιον της καριέρας του, αλλά απέδειξε ότι βρίσκει για τα καλά τα πατήματά του με τη RBR.

Τον τέταρτο χρόνο πέτυχε ο Βάλτερι Μπότας, όμως ο Φινλανδός θα εκκινήσει από την 9η θέση λόγω ποινής πέντε θέσεων, εξαιτίας της νέας -6ης για φέτος- αλλαγής του κινητήρα εσωτερικής καύσης V6 Turbo.

Οι McLaren και Ferrari απείλησαν αρχικά, στο Q1 και Q2, τις δύο κορυφαίες ομάδες – αλλά τελικά έμειναν στα 7 ως 9 δέκατα μακριά από τον Φερστάπεν. Η Ferrari βγήκε νικήτρια της σημερινής μονομαχίας με τη McLaren, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ έγραψαν τον 5ο και 6ο χρόνο, ενώ οι Ντάνιελ Ρικιάρντο και Λάντο Νόρις τον 7ο και 8ο. Και οι τέσσερις θα ανέβουν, πάντως, μία θέση στην εκκίνηση, λόγω της ποινής στον Μπότας.

Το ίδιο ισχύει και για τις δύο Alpha Tauri, του Πιέρ Γκασλί και του Γιούκι Τσουνόντα, που έκλεισαν την πρώτη δεκάδα των χρόνων των κατατακτήριων δοκιμών.

Δεδομένου ότι οι γρήγορες στροφές της πίστας του Όστιν και η υψηλότατη θερμοκρασία της ασφάλτου καταπονούν ιδιαίτερα τα ελαστικά, όλοι οι πρωταγωνιστές σημείωσαν στο Q2 τον ταχύτερο γύρο τους με τη μέση γόμα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι τους θα εκκινήσουν αυτά τα ελαστικά, και κατ' αρχήν δεν αναμένονται στρατηγικές διαφοροποιήσεις.

Στο τέλος της εκκίνησης θα παραταχθούν οι Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ και Τζορτζ Ράσελ, λόγω αλλαγής πληθώρας εξαρτημάτων της μονάδας ισχύος των Alpine, Aston Martin και Williams αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, και οι τρεις τους προκρίθηκαν στο Q2, και μάλιστα συμμετείχαν σε αυτό - ο Φέτελ και ο Ράσελ για άγνωστο λόγω, και ο Αλόνσο για να προσφέρει κενό αέρος στον ομόλογό του Εστεμπάν Οκόν, που παρόλα αυτά αποκλείστηκε από την πρώτη δεκάδα.

GP ΗΠΑ, Κατατακτήριες: Αναπάντεχη πολ ποζίσιον για τον Μαξ Φερστάπεν
TAGS FORMULA 1 GP ΗΠΑ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ