ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εξετάσεις Οδήγησης: Δίπλωμα από 17 ετών, κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο κατά την εξέταση

Teenager learning to drive. Day of the driving test.
Teenager learning to drive. Day of the driving test. ISTOCK

Τι προβλέπει για την ηλικία των νέων οδηγών και το αδιάβλητο των εξετάσεων οδήγησης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια», το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Στόχο να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και η αξιοπιστία των εξετάσεων έχει το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια», όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της Βουλής. Πρόσθεσε δε ότι κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, να διασφαλιστεί η αξιοκρατία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης.

Ειδικά για τους νέους 17 ετών, καθιερώνεται η δυνατότητα εξέτασης και θεσπίζεται η δυνατότητα απόκτησης προσωρινής άδειας οδήγησης, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους.

Σχετικά με το αδιάβλητο των εξετάσεων, έχουν σχεδιαστεί τέσσερις βασικοί άξονες: κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, επόπτες και αλλαγή θέσης των εξεταστών. Πιο συγκεκριμένα:

- Θα μπει κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης (με την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα). Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Θα διευρυνθεί το σώμα των εξεταστών. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνεται η δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. Στόχος να παταχθούν τα κυκλώματα, να έχουμε περισσότερους καλά εκπαιδευμένους εξεταστές και να προχωράει πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων.

- Δημιουργία ενός νέου θεσμού, αυτού των εποπτών. Αυτοί θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών, των Αρχών της διαφάνειας, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά, είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες για προβλήματα.

- Αλλάζει η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. Ο εκπαιδευτής θα κάθεται στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ