ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Επαναστατικό ραντάρ από τη Hyundai για την αυτόνομη οδήγηση

Επαναστατικό ραντάρ από τη Hyundai για την αυτόνομη οδήγηση

Κι ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες νέα μοντέλα με συστήματα ημι-αυτονόνομης οδήγησης, εντούτοις το 2021 όπως έχουν ανακοινώσει πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, θα είναι η χρονιά που θα δούμε να κυκλοφορούν κανονικά αρκετά οχήματα πλήρους αυτόνομης οδήγησης.

Σκεφτείτε το: σε λιγότερο από τρία χρόνια τι έχει να γίνει… Η Ηyundai έχει από την πλευρά της αναφέρει ότι το 2021 θα λανσάρει αυτόνομα οχήματα και ήδη από τον Φεβρουάριο, ένας στόλος ηλεκτρικών SUV κυψελών καυσίμου Hyundai NEXO ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ταξίδι αυτόνομης οδήγησης 190 χλμ. από τη Σεούλ προς την Pyeongchang.

Τα NEXOs ήταν εξοπλισμένα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, όπως ορίζεται από τα διεθνή πρότυπα SAE καθώς και τεχνολογία δικτύου 5G.

Αυτά τα NEXOs ήταν εξοπλισμένα με μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών που τους επέτρεψαν να αναγνωρίζουν τα γύρω αυτοκίνητα με μεγαλύτερη ακρίβεια και να κάνουν καλύτερες κρίσεις σε διασταυρώσεις και διακλαδώσεις, να περνούν τις πύλες διοδίων με ακριβή υπολογισμό του πλάτους και της θέσης τους καθώς και να εντοπίσουν επακριβώς τη θέση του οχήματος στον χάρτη χρησιμοποιώντας εξωτερικούς αισθητήρες τοποθετημένους για περιπτώσεις, κατά τις οποίες διακόπτεται το σήμα GPS, όπως κατά τη διέλευση από μεγάλες υπόγειες σήραγγες.

Τώρα, η Hyundai επενδύει στη Metawave Corporation για την κατασκευή “έξυπνων” ραντάρ για αυτόνομα οχήματα. Η Metawave καινοτομεί στον τομέα ανίχνευσης των ραντάρ, αξιοποιώντας προσαρμοσμένα metamaterials (συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούν μηχανικές κατασκευές με μοναδικές ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που δεν βρίσκουμε στη φύση) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τη δημιουργία έξυπνων ραντάρ.

Σήμερα, οι τρεις αισθητήρες είναι τα θεμελιώδη στοιχεία του βασικού συστήματος διαχείρισης για την αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων: κάμερα, LiDAR και ραντάρ.

Η κάμερα είναι αισθητήρας πολύ υψηλής ανάλυσης, αλλά δεν μπορεί να δει αντικείμενα πέραν των 50 μέτρων. Το LiDAR επεκτείνει τη δυνατότητα στα περίπου 150 μέτρα, με δυνατότητες απεικόνισης αρκετά υψηλής ανάλυσης.

Τόσο η κάμερα όσο και το LiDAR επηρεάζονται από κακές καιρικές συνθήκες και βρώμικους δρόμους. Το ραντάρ, από τη φύση του, λειτουργεί με χαμηλότερη συχνότητα και "βλέπει" τα αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις γρηγορότερα και σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες οδήγησης.

Το σημερινό ραντάρ δεν μπορεί να καλύψει ευρείες γωνίες σε μεγάλες αποστάσεις και δεν διαθέτει την ανάλυση για να διαφοροποιήσει τα αντικείμενα. Χρειάζεται μεγάλο αριθμό κεραιών και δαπανηρά τσιπ για να τρέξουν τα σύνθετα ψηφιακά σήματα. Αυτός ο τύπος συστήματος απαιτεί χρόνο και ενέργεια, καθιστώντας τον αναποτελεσματικό.

Η εξελιγμένη πλατφόρμα ραντάρ της Metawave, η WARLORD, χρησιμοποιεί μόνο μία κεραία – κι αυτό είναι το επαναστατικό της υπόθεσης- και ωθεί την πολυπλοκότητα του αναλογικού χώρου, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ