ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Δακτύλιος 2021: Ποια αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα από 25 Οκτωβρίου

Δακτύλιος 2021: Ποια αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα από 25 Οκτωβρίου
24MEDIA

Τι αλλάζει στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, με μεγάλες αλλαγές χάρη στις οποίες παίρνει και την ονομασία "Καθαρός Δακτύλιος". Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε διυπουργική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας στις 15.10.2021, το μέτρο θα ισχύσει για την περίοδο 2021-2022 και προβλέπει ελεύθερη κυκλοφορία εντός του Δακτυλίου για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα (που έχουν δηλαδή εργοστασιακό σύστημα και όχι τοποθετημένο μετά την αγορά), τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Θυμίζουμε πως σήμερα δεν ισχύει ο περιορισμός του Δακτυλίου, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2020 που εφαρμόστηκε για τελευταία φορά κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα υβριδικά, τα ηλεκτρικά και όλα τα οχήματα με εκπομπές CO2 από 140 g/km και κάτω. Πρόσφατα είχε επιτραπεί η είσοδος και στα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την 01/01/2021 και εφεξής εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 175 g/km, τα οποία πλέον χάνουν τον "ελευθέρας".

Παράλληλα, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ’ εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή αυστηρό σχέδιο αστυνόμευσης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ