ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ατού η χαμηλή κατανάλωση σε έκδοση του Golf

Ατού η χαμηλή κατανάλωση σε έκδοση του Golf
VERWENDUNG FUR PRESSEZWECKE HONORARFREI

Το ζητούμενο στην εποχή μας είναι αφενός η κατανάλωση και αφετέρου οι ικανοποιητικές επιδόσεις. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την τιμή αγοράς ενός νέου μοντέλου, κάνουν τον υποψήφιο αγοραστή να ψάχνει αρκετά πριν επιλέξει.

Η εισαγωγική εταιρεία των VW, έφερε στην Ελλάδα μια έκδοση του Golf με τον κινητήρα 1.5 TSI EVO ACT που αποδίδει αντί 150 ίππους, 130hp .

Η έκδοση αυτή με το χαρακτηριστικό BlueMotion και με την τεχνολογία ACT, απενεργοποιεί δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του κινητήρα στο ρελαντί ή τους ενεργοποιεί στην επιτάχυνση. Με αυτόν τον τρόπο, η μέση κατανάλωση περιορίζεται και εργοστασιακά η εταιρεία ανακοινώνει μέση κατανάλωση 4,8 λίτρα/100χλμ. και προτεινόμενη τιμή λιανικής από 19.500 €!

Η Volkswagen έκανε εφικτή αυτήν την τεχνολογία υιοθετώντας το νέο κύκλο καύσης TSI Miller και με χρήση hi-tech υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας (VTG). Ιδανικά, ο τετρακύλινδρος κινητήρας έχει καλύτερη απόδοση όταν λειτουργεί στην περιοχή μερικού φορτίου του. Όποτε λοιπόν είναι εφικτό, ο κινητήρας απενεργοποιεί τους δύο εσωτερικούς κυλίνδρους. Αυτό γίνεται κάθε φορά που οι απαιτήσεις ισχύος είναι χαμηλές, για την περιοχή από τις 1.400 έως τις 4.000 σ.α.λ. και ταχύτητες μέχρι τα 130 χλμ./ώρα.

Ατού η χαμηλή κατανάλωση σε έκδοση του Golf
USE FOR PRESS PURPOSES FREE OF CHARGE

Η αλλαγή από την τετρακύλινδρη στη δικύλινδρη λειτουργία (και τούμπαλιν) είναι ανεπαίσθητη και γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό μόνο από την ένδειξη «2κύλινδρη λειτουργία» στον πίνακα οργάνων. Όσον αφορά στο turbo με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας, υπερσυμπιεστές αυτού του τύπου σε συνδυασμό με κινητήρες βενζίνης απαντώνται μόνο σε σπορ μοντέλα υψηλών επιδόσεων. Η Volkswagen είναι πλέον ο πρώτος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί τέτοια τεχνολογία σε ευρείας χρήσης κινητήρα βενζίνης.

Το Golf 1.5 TSI EVO ACT 130PS BlueMotion όμως διαθέτει μια ακόμα καινοτομία, όταν συνδυάζεται με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG επτά σχέσεων. Στην περίπτωση αυτή μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή γιατί κινείται σε κάποια κατηφόρα, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα σβήνει τον TSI και τον απομονώνει από τη μετάδοση απελευθερώνοντας το συμπλέκτη, με το αυτοκίνητο να ρολάρει. Κατά το «ρολάρισμα», το Golf λειτουργεί ως όχημα μηδενικών ρύπων. Στην πράξη, το παροδικό σβήσιμο του κινητήρα μειώνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και έως 0,4 λίτρα/100χλμ..

Στο άμεσο μέλλον η Volkswagen θα λανσάρει στην παγκόσμια αγορά και άλλα μοντέλα που θα χρησιμοποιούν τον 1.5 TSI EVO ACT BlueMotion, ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστούν και άλλες παραλλαγές του ίδιου κινητήρα. Με λιγότερους κυλίνδρους και μικρότερο κυβισμό, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ή να ενσωματώσουν διαφόρων μορφών υβριδικά συστήματα (ήπια, plug-in κλπ.)...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ