ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αλλάζει ο ΚΟΚ το καλοκαίρι, με νέα όρια ταχύτητας και υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ / ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΙΦΗΣΟΥ 24MEDIA

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση γύρω στον Ιούνιο και να μπει σε ισχύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι μεγαλύτερες αλλαγές που γνωρίζουμε έως σήμερα αφορούν στα όρια ταχύτητας εντός κι εκτός αστικού ιστού, αλλά και στις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού.

Ειδικότερα, αναμένεται να μειωθούν τα όρια ταχύτητας στις πόλεις και να αυξηθούν ελαφρώς σε κάποια σημεία των εθνικών οδών. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες θα έχουμε όταν ο νέος ΚΟΚ τεθεί προς διαβούλευση.

Για τις αλυσίδες χιονιού, ήδη ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπέγραψε απόφαση με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (π.χ. χιονοκουβέρτες), όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η απόφαση ισχύει από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν και αφορά στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά, με την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Ειδικότερα, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά μέσα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Θυμίζουμε πως η τοποθέτηση και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων θα γίνει υποχρεωτικό μάθημα για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ