AUTO MOTO 2023

Αγορά αυτοκινήτου: Να πάρω τώρα ή να περιμένω;

Opel Automobile GmbH
OPEL MOKKA AUTOMOTO'23

Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές στα καινούρια αυτοκίνητα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραμένουν μεγάλες. Αξίζει να περιμένω μήπως βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση, ή τα πράγματα θα χειροτερέψουν;

Η πανδημία του COVID-19 χτύπησε και την αυτοκινητοβιομηχανία. Τα τελευταία δύο χρόνια, από τη μία η ζήτηση στην αγορά αυτοκινήτων έχει αυξηθεί, από την άλλη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή οχημάτων παγκοσμίως, λόγω έλλειψης σημαντικών εξαρτημάτων όπως είναι οι ημιαγωγοί (τα γνωστά σε όλους μας τσιπάκια).

Σήμερα, αν κάποιος παραγγείλει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ο συνήθης χρόνος αναμονής φτάνει τους 8-12 μήνες, ενώ σε μοντέλα με μεγάλη ζήτηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 18 μήνες! Το χειρότερο ίσως είναι πως η τελική τιμή του αυτοκινήτου δεν είναι αυτή που ισχύει κατά την παραγγελία, αλλά αυτή που θα έχει διαμορφωθεί κατά την παράδοση του αυτοκινήτου, η οποία συνήθως είναι αυξημένη.

Μιλώντας με στελέχη της αγοράς, η εικόνα που έχουμε διαμορφώσει είναι πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσα στο 2023. Ακόμη κι όταν η παραγωγή στα εργοστάσια εξομαλυνθεί, υπάρχουν τόσες χιλιάδες αυτοκίνητα που οι εταιρίες “χρωστάνε” σε παραγγελίες, που θα πάρει πολύ χρόνο για να μειωθούν οι χρόνοι παράδοσης.

Υπάρχουν βέβαια και οι σπάνιες περιπτώσεις που προκύπτουν αυτοκίνητα ετοιμοπαράδοτα ή με πολύ σύντομη παράδοση 2-3 μηνών. Αυτά όμως είναι συνήθως συγκεκριμένες εκδόσεις και χρώματα, οπότε είναι πιθανό ο υποψήφιος αγοραστής να προτιμήσει να συμβιβαστεί από το να περιμένει πολύ. Τέλος, κάποιες εταιρίες δεσμεύονται στην τιμή, όπως π.χ. η Renault που αυτή την περίοδο το επικοινωνεί με διαφημιστική καμπάνια ή οι Hyundai / Kia που δεν το “φωνάζουν” αλλά το τηρούν στις περισσότερες παραγγελίες.

Ένα άλλο, ακόμη σημαντικότερο ζήτημα ωστόσο είναι η τεράστια αύξηση τιμών. Ενδεικτικά, ένα C-SUV που το 2021 είχε αρχική τιμή 22.000 €, τώρα ξεκινά από 32.000 €! Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση του κόστους των υλικών και των μεταφορικών, αλλά και στο ότι οι εταιρίες αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω αυτής της κατάστασης (λιγότερες παραδόσεις αυτοκινήτων = μικρότερα έσοδα). Έτσι, αναγκάζονται να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές στα καινούρια αυτοκίνητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι τιμές διαμορφώνονται και από τον βασικό κανόνα της αγοράς: αυτόν της προσφοράς και της ζήτησης…

Με την προσφορά να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση για αρκετό καιρό ακόμη, είναι δεδομένο πως οι τιμές των νέων αυτοκινήτων συνεχώς θα αυξάνονται και δεν πρόκειται να μειωθούν ακόμη και όταν βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ οι εκπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Παρότι λοιπόν οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο μεγάλος χρόνος παράδοσης είναι αποτρεπτικός παράγοντας αυτή τη στιγμή, η καλύτερη επιλογή για κάποιον που έχει αποφασίσει να αλλάξει το παλιό του αυτοκίνητο, είναι να παραγγείλει τώρα και να περιμένει όσο χρειαστεί.

TAGS AUTO MOTO 2023 ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ