ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περί... Χρυσής Μπάλας

Περί... Χρυσής Μπάλας

Ο Μοϊσές Ουρτάδο αναλύει στο blog του στο Sport24.gr τα συμπεράσματά του από τους υποψήφιους και τον τελικό νικητή της Χρυσής Μπάλας.

Αγαπητοί φίλοι του Sport24.gr γεια σας.

Έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την απονομή της Χρυσής Μπάλας και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω της βράβευσης του Λιονέλ Μέσι. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές παραμέτρους που αξιολόγησαν οι – για πρώτη φορά – τρεις διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων (δημοσιογράφοι, εκλέκτορες και αρχηγοί εθνικών ομάδων), μπορούμε πλέον να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Η Χρυσή Μπάλα απονέμεται – θεωρητικά τουλάχιστον – στον καλύτερο παίκτη της χρονιάς σε όλο τον κόσμο. Αξιολογείται για αυτό η πορεία μέσα στη χρονιά του κάθε ποδοσφαιριστή: οι προσωπικές εμφανίσεις με τον σύλλογό του στις διαφορετικές διοργανώσεις που παίρνει μέρος, τα διεθνή τουρνουά με την εθνική του ομάδα κλπ.

Φέτος υπήρξε μια σημαντική αλλαγή με την προσθήκη στο σώμα των ψηφοφόρων, των προπονητών και των αρχηγών των εθνικών ομάδων που υπάγονται στη FIFA. Αντίθετα, μέχρι πέρυσι, δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι δημοσιογράφοι. Αυτό το γεγονός δημιούργησε τις αντιδράσεις μετά το αποτέλεσμα που έδωσε ως νικητή τον Λέο Μέσι. Οι συμπαίκτες του στη Μπαρτσελόνα, Ινιέστα και Τσάβι ήρθαν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα.

Οι σημαντικές – πέρυσι – διοργανώσεις ήταν τα πρωταθλήματα και κύπελλα της κάθε χώρας και σε διεθνές επίπεδο το Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Σε αυτό το τελευταίο τουρνουά, η πορεία του Αργεντίνου δεν ήταν τόσο λαμπερή όσο ίσως περιμέναμε όλοι. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Μέσι είναι το νούμερο 1 του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αρκεί μόνο να ρωτήσουμε τους παίκτες κάθε ομάδας σε όλο τον κόσμο. Όμως εδώ αξιολογούμε τη συνολική πορεία μέσα στη χρονιά.

Ο Ινιέστα, κατά τη γνώμη μου, δεν άξιζε να βρίσκεται μέσα στην τελική τριάδα. Είναι αλήθεια ότι και μόνο για την αφιέρωση στον τόσο πρόωρα χαμένο Ντάνι Χάρκε θα έπρεπε να τον τιμήσουν με κάθε πιθανό βραβείο, αλλά αν μιλάμε για αθλητικά επιτεύγματα, αναγνωρίζοντας το πολύ καλό Μουντιάλ που έκανε, δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε ότι έχασε – δυστυχώς – μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού.

Για μένα – και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία – ο άνθρωπος της χρονιάς ήταν ο Τσάβι Ερνάντεθ. Πραγματικά αριστοτεχνικός σε όλες τις επιτυχίες της Μπαρτσελόνα και θεμελιώδης στη νίκη της Εθνικής. Μπορεί να πει κανείς ότι αυτός μόνος του, χωρίς να έχει τη λάμψη του Μέσι, είναι ο δημιουργός του ποδοσφαιρικού στιλ που βρίσκεται σήμερα στη μόδα.

Έχω την εντύπωση ότι το νέο σύστημα ψηφοφορίας βοηθάει έναν παίκτη που προβάλλεται πολύ περισσότερο από τα μίντια, όπως ο Μέσι, να κερδίσει το βραβείο, λόγω του θεάματος που προσφέρει. Ολοκληρώνοντας, ο μεγάλος απών από το βάθρο ήταν αναμφίβολα ο Σνάιντερ, ένας ποδοσφαιριστής με κυριολεκτικά άψογη παρουσία τόσο με τον σύλλογό του όσο και με την Εθνική του ομάδα. Δυστυχώς, όπως φάνηκε, αυτό δεν μέτρησε στην τελική αξιολόγηση πολλών ψηφοφόρων...

Μέχρι την επόμενη επικοινωνία μας, να είστε όλοι καλά

Μοϊσές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ