ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοματισμοί εναντίον αντεπιθέσεων

Αυτοματισμοί εναντίον αντεπιθέσεων
INTIME SPORTS

Ο Μοϊσές Ουρτάδο παρουσιάζει σήμερα στο Sport24.gr το μεγάλο ισπανικό ντέρμπι, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο μέσος του Ολυμπιακού μιλάει καταρχήν στην κάμερα του Sport24.gr αναφερόμενος στις σημαντικότερες παραμέτρους που κατά τη γνώμη του θα κρίνουν το "clasico" και στη συνέχεια αναλύει με περισσότερες λεπτομέρειες το αποψινό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ στο κείμενό του.

  • Η επιστροφή του Μουρίνιο
  • Η ταχύτητα των Ρονάλντο και Ιγκουαΐν
  • Οι τακτικές των δυο προπονητών
  • Ο "παράγοντας" Τσάβι
  • Η μονομαχία Μαρσέλο – Άλβες
  • Η κερκίδα του "Καμπ Νόου"
  • Τα κρυφά "όπλα" των δυο πάγκων
  • Και φυσικά... Μέσι vs Κριστιάνο

Αγαπητοί φίλοι του Sport24.gr γεια σας

Το ισπανικό ντέρμπι είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που μπορούμε να δούμε σήμερα σε ολόκληρη την υφήλιο. Θα αναμετρηθούν αυτή τη Δευτέρα στο "Καμπ Νόου" οι δυο ομάδες με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές από την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο και βέβαια οι κορυφαίοι προπονητές με βάση τους τίτλους που έχουν κατακτήσει, σε ένα ματς που θα είναι ένα μεγάλο τεστ για να δούμε ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της φετινής σεζόν, σε μια Λίγκα που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από διπολισμό.

Η Μπάρτσα, καταρχήν, έχει υπέρ της τον παράγοντα έδρα και το πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα έτοιμο σύνολο με παίκτες που βρίσκονται με κλειστά μάτια. Σιγά σιγά οι μουντιαλικοί ποδοσφαιριστές αποκτούν ξανά τη φόρμα τους και η Μπαρτσελόνα γίνεται και πάλι η τρομερή ομάδα των δυο προηγούμενων χρόνων. Οι τέλειοι αυτοματισμοί, τους καθιστούν πολύ δημιουργικούς και απρόβλεπτους στην τελική προσπάθεια. Οι παίκτες της Μπάρτσα είναι αυτοί που σηκώνουν πάντα το ειδικό βάρος στα παιχνίδια: ελέγχουν τη μπάλα και τον ρυθμό μέσω της κατοχής, αλλά και της συνεχόμενης πίεσης που ασκούν όταν τη χάνουν.

Η Ρεάλ μοιάζει αρκετά με αυτήν της περσινής χρονιάς. Οι παίκτες της δεν παρουσιάζουν έναν τρόπο παιχνιδιού τόσο αρμονικό, αλλά είναι "θανατηφόροι" στην τελική προσπάθεια. Επίσης η δυναμικότητα της ομάδας έχει αυξηθεί σημαντικά, πρώτον με την έλευση σπουδαίων ποδοσφαιριστών που αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο και δεύτερον με την αφοσίωση που όπως φαίνεται, έχει μεταδώσει σε κάθε έναν από αυτούς ο Μουρίνιο. Απομένει όμως να δούμε αν θα μπορέσουν να αποδώσουν αυτά που θέλουν, απέναντι σε μια τόσο "καλοκουρδισμένη μηχανή", όπως οι "μπλαουγκράνα".

Αυτοματισμοί εναντίον αντεπιθέσεων

Είναι προφανές ότι ο Πορτογάλος τεχνικός ξέρει να αντιμετωπίζει τη νευρικότητα και να βγάζει τον καλύτερο εαυτό από κάθε ποδοσφαιριστή του σε ματς ζωτικής σημασίας όπως αυτό. Το κλειδί είναι ότι όλες οι ομάδες του είχαν πάντοτε ένα σημαντικότατο κοινό στοιχείο: να είναι ανταγωνιστικές. Αν σε αυτό το βαθμό ανταγωνιστικότητας προσθέσουμε το ταλέντο των παικτών του, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ρεάλ είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιά στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα.

Σε αυτά τα παιχνίδια όπου η τακτική αλλά και το συναίσθημα παίζουν μεγάλο ρόλο, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να γείρει τη ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Και οι δυο προπονητές θα κινήσουν τα "πιόνια" τους σα να επρόκειτο για μια σκακιστική παρτίδα: θα προσπαθήσουν να προτάξουν τα δυνατά τους σημεία και να κρύψουν τις αδυναμίες τους. Και εδώ έχουμε δυο μεγάλους γνώστες της στρατηγικής που ξέρουν άριστα ο ένας τον άλλο. Αλλά, τελικά, θα είναι οι παίκτες και η προσωπικότητά τους, οι παράγοντες που θα κρίνουν το ματς. Πρόκειται για παιχνίδια στα οποία πρέπει να διαθέτεις σιδερένια νεύρα και να μην παρασύρεσαι από την ατμόσφαιρα στις κερκίδες.

Κατά τη γνώμη μου, η Μπάρτσα διαθέτει τον παίκτη που περισσότερο από κάθε άλλον διαταράσσει τις ισορροπίες. Και δεν πρόκειται για τον Μέσι. Είναι ο Τσάβι αυτός που ελέγχει το τέμπο του παιχνιδιού και ο Γουαρδιόλα πάντα θέλει να κερδίζει τις μάχες, έχοντας υπεροχή στον χώρο του κέντρου. Το να ψάχνει την πλάτη των δυο αμυντικών μέσων με τον Μέσι, για να "ανοίξει" τη Ρεαλ στο γήπεδο, είναι κάτι που έχει φέρει θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Ο Μουρίνιο γνωρίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέψει στην Μπαρτσελόνα να παίξει με συνεχείς πάσες μεταξύ των γραμμών, και θα θέλει η δική του ομάδα να έχει τις δικές της γραμμές απόλυτα συμπαγείς μέσα στο γήπεδο.

Αυτοματισμοί εναντίον αντεπιθέσεων

Η Ρεάλ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τις αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους Κριστιάνο και Ιγκουαΐν, ξέροντας ότι η Μπάρτσα παίζει με την άμυνά της αρκετά προωθημένη. Όπως έκανε πέρυσι και με την Ίντερ, οι μεταφορές της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση θα πρέπει να είναι γρήγορες, ώστε να αποφύγει η ομάδα του την πίεση που ασκεί η Μπαρτσελόνα όταν χάνει τη μπάλα. Ο Κεντίρα θα πιέζει, ενώ από τον Τσάμπι και τον Εζίλ θα ξεκινούν οι κόντρες.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις. Πιστεύω ότι θα δούμε μια όμορφη μονομαχία στα άκρα, ανάμεσα στον Μαρσέλο – ίσως τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της Ρεάλ – και τον Άλβες. Ποιος θα μαρκάρει ποιόν; Μπορεί να είναι ένα από τα αμέτρητα "κλειδιά" του αγώνα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα τύχη, τον οποίο δεν υπολογίζει κανείς και ο οποίος μπορεί να καθορίσει την έκβαση του παιχνιδιού. Ή τον παίκτη που δεν τον προσέχει κανείς και ο οποίος, απελευθερωμένος από την πίεση των μίντια, μπορεί επίσης να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα. Μιλάω για παίκτες που αρχικά δεν βρίσκονται στις προβλέψεις κανενός, όμως έχουν την ικανότητα να ξεμπλοκάρουν την εξέλιξη του παιχνιδιού στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνοντας ως αλλαγή, όπως ο Μπόγιαν και ο Μπενζεμά.

Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα κρατήσει τον θεατή καρφωμένο στη θέση του. Ένα παιχνίδι, στο οποίο θα δούμε τους δυο παίκτες με την κορυφαία ατομική δυναμική στον κόσμο, τους Μέσι και Κριστιάνο, αλλά και με μια συναισθηματική παράμετρο που θα έχει σημαντικότατο αντίκτυπο. Όποιος μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την πίεση και την ένταση και καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, θα έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα.

Αλλά επειδή πρόκειται για ένα "clásico', στο οποίο δεν χωράνε προβλέψεις, καλύτερα να περιμένουμε τη Δευτέρα και να το απολαύσουμε.

Να είστε όλοι καλά

Μοϊσές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ