ΣΤΗΛΕΣ

Τα εννιά αστέρια του 2019

Τα εννιά αστέρια του 2019

Το 2018 μας αποχαιρέτησε, το 2019 έρχεται με υποσχέσεις και το Sport24.gr παρουσιάζει τους εννέα αθλητές που θα λάμψουν, αυτούς που πρέπει κάθε φίλος του αθλητισμού να παρακολουθήσει σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, στίβο, motorsport και μποξ.

Λίγα συναισθήματα στον αθλητισμό μπορούν να συγκριθούν με αυτό της δικαίωσης ενός ανθρώπου που έχει ανακαλύψει ένα ταλέντο και μετά από λίγα χρόνια το βλέπει να ανταγωνίζεται τους κορυφαίους στο άθλημά του. Είναι στο dna όσων ασχολούνται με τα σπορ να "δένονται" με ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, οδηγούς που είδαν σε νεαρή ηλικία, με αθλητές στους οποίους διέκριναν κάτι ξεχωριστό.

Ακόμη και ο μέσος fan του αθλητισμού ψάχνει πρόσωπα για να ακολουθήσει και να παρακολουθήσει. Γι' αυτό, το Sport24.gr αποχαιρετά το 2018 δίνοντάς στους αναγνώστες του εννέα περιπτώσεις νεαρών αστέρων που θα λάμψουν στη διάρκεια του νέου έτους. Από τους ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ και του Άγιαξ, μέχρι το νέο "κτήνος" του αμερικανικού μπάσκετ, τον γιο του Μίχαελ Σουμάχερ και τους δύο κορυφαίους τενίστες.

JADON SANCHO - ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

In this Dec. 8, 2018 photo Dortmund's Jadon Sancho celebrates during the Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany. Saturday's 2-1 win at Schalke was Dortmund's first Ruhr derby win in three years. (Ina Fassbender/dpa via AP)
In this Dec. 8, 2018 photo Dortmund's Jadon Sancho celebrates during the Bundesliga soccer match between FC Schalke 04 and Borussia Dortmund in Gelsenkirchen, Germany. Saturday's 2-1 win at Schalke was Dortmund's first Ruhr derby win in three years. (Ina Fassbender/dpa via AP) AP

Τα wonderkids της Ντόρτμουντ είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Κι αυτό γιατί πριν καν εξελιχθούν/ολοκληρωθούν ως projects, προκύπτει κάποιος καινούργιος. Ο Ντεμπελέ δεν ξεπερνά το 10%-1% της εξέλιξης και πηγαίνει στην Μπαρτσελόνα για ένα καράβι λεφτά. Ο Εμρέ Μορ αποδεικνύεται φούσκα και πλέον το project του το έχει αναλάβει η Θέλτα.

" Μένει ο Πούλισιτς", λες, " αυτός είναι το next big think, o 20χρονος Αμερικανός με την φάτσα που παραπέμπει σε ώριμο 30άρη". Αμ δε. Ο Πούλισιτς είναι old news πριν καν προλάβει να τραβήξει όλα τα φώτα.

Γιατί αυτά ανήκουν πλέον στον Σάντσο. Στον 18χρονο Άγγλο που τρελαίνει τον κόσμο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 άνηκε στην Μάντσεστερ Σίτι και μάλιστα ο Γκουαρδιόλα τον είχε αναφέρει σε συνέντευξη σχετικά με το μέλλον του συλλόγου και τις ακαδημίες.

Όμως, στον ακραιφνή πρωταθλητισμό της Premier League οι ευκαιρίες δεν είναι εύκολες. " Πολλοί νέοι παίκτες έρχονται στην Ντόρτμουντ και γίνονται κορυφαίοι. Σκέφτηκα πως ένας απ’αυτούς μπορεί να είμαι κι εγώ", δήλωσε ο Σάντσο αφού πρώτα έκανε το βήμα για το Ντόρτμουντ και την Μπουντεσλίγκα.

Και φέτος, μόλις στα 18 του, τρελαίνει κόσμο. Έχει παίξει και στα πέντε ματς για το Champions League και βρήκε το παρθενικό του γκολ όταν μπήκε αλλαγή απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην Μπουντεσλίγκα ήδη μετράει 14 συμμετοχές, τις οκτώ ως βασικός!

Πέντε γκολ και έξι ασίστ, σε 814 λεπτά συμμετοχής. Δηλαδή γκολ ή ασίστ κάθε 83(!) λεπτά, μαζί με τρεις επιτυχημένες ντρίμπλες ανά αγώνα. Α, και στο μεγάλο ντέρμπι εκτός έδρας με τη Σάλκε, ο Σάντσο ήταν αυτός που στο 74' σκόραρε για να κάνει το τελικό 2-1 υπέρ της Ντόρτμουντ.

Οι Βεστφαλοί καλπάζουν προς τον τίτλο και το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2012, ο Σάντσο κάνει τρέχοντας τα πρώτα βήματα σε μια μεγάλη καριέρα.

TYSON FURY - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΠΟΞΕΡ

FILE - In this Dec. 1, 2018, file photo, Tyson Fury, right, of England, connects with Deontay Wilder during a WBC heavyweight championship boxing match in Los Angeles. Wilder is still frustrated by the way he fought in his draw with Fury. The WBC heavyweight champion watched a replay of the fight for the first time Thursday, Dec. 6, 2018, and saw things he did incorrectly. (AP Photo/Mark J. Terrill, File)
FILE - In this Dec. 1, 2018, file photo, Tyson Fury, right, of England, connects with Deontay Wilder during a WBC heavyweight championship boxing match in Los Angeles. Wilder is still frustrated by the way he fought in his draw with Fury. The WBC heavyweight champion watched a replay of the fight for the first time Thursday, Dec. 6, 2018, and saw things he did incorrectly. (AP Photo/Mark J. Terrill, File) AP

Δεν θ' αναφερθώ σε κάποιον νέο αθλητή, αλλά στον 30αρη Tyson Fury (δεξιά στη φωτό). O Βρετανός μποξέρ έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2015, όταν νίκησε τον Wladimir Klitschko.

Ωστόσο, μετά την τεράστια επιτυχία του επέστρεψε στο ρινγκ το 2018 κι αυτό διότι ''χτυπήθηκε'' από κατάθλιψη που τον οδήγησε στο ποτό και τα ναρκωτικά. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη φήμη, πήρε κιλά και άφησε το μποξ. Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ο Fury έκανε δύο ματς για "ζέσταμα" και την 1η Δεκέμβρη ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να μοιραστεί την αρένα με τον φαινομενικά κορυφαίο μποξέρ στα βαριά κιλά, Deontay Wilder.

Ο περισσότερος κόσμος δεν μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί αν θα νικήσει ο Fury, αλλά σε ποιο γύρο θα πέσει νοκ - άουτ. Ο "Gypsy King" όχι απλά δεν λύγισε από τις "βαριές" του Αμερικάνου, αντιθέτως ολοκλήρωσε τον αγώνα κάνοντας τους φαν να πιστέψουν ότι αδικήθηκε κιόλας από το ισόπαλο αποτέλεσμα. Το 2019 ο Tyson Fury θα μας απασχολήσει έντονα.

ARMAND DUPLANTIS - ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΤΩΝ 19

Sweden's Armand Duplantis reacts after an attempt in the men's pole vault final at the European Athletics Championships in the Olympic stadium in Berlin, Germany, Sunday, Aug. 12, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
Sweden's Armand Duplantis reacts after an attempt in the men's pole vault final at the European Athletics Championships in the Olympic stadium in Berlin, Germany, Sunday, Aug. 12, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου αθλητισμού και επιβεβαίωσε τον τίτλο του στον μεγαλύτερο τελικό όλων των εποχών στο επί κοντώ. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Αρμάντ Ντουπλάντις ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου.

Μάλιστα, το κατάφερε κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 ξεπερνώντας τα 6.05μ. σε έναν τελικό όπου τέσσερις αθλητές ξεπέρασαν τα 5.90μ. και δύο τα 6μ.! Όλα αυτά ενώ ακόμα είναι 19 ετών... Το 2019 έχει μπροστά την πρόκληση του Παγκοσμίου, στο οποίο θα κληθεί να σταθεροποιηθεί στις υψηλές πτήσεις και γιατί όχι να ανέβει στο βάθρο.

MATTHIJS DE LIGT & FRENKIE DE JONG - ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΙΑΝΤΕΣ

Ajax's captain Matthijs de Ligt clenches his fists as his teammates join in celebrating their 1-0 victory during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong)
Ajax's captain Matthijs de Ligt clenches his fists as his teammates join in celebrating their 1-0 victory during a Group E Champions League soccer match between Ajax and Benfica at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Tuesday, Oct. 23, 2018. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Ο τελικός του Europa League είχε ολοκληρωθεί. Ο Άγιαξ είχε την κατοχή και την επιθετικότητα, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα γκολ και το τρόπαιο. Ο τίτλος κατέληξε στον Ζοζέ Μουρίνιο και τα πιτσιρίκια του Άγιαξ πήραν το χειροκρότημα και τη θέση στα ταλέντα του μέλλοντος.

Ο Ντόλμπεργκ που παίζει στην επίθεση και έχει βάλει έξι γκολ στην πορεία προς τον τελικό. Ο Ζίετς και ο Τραορέ που ζαλίζουν με τις ντρίμπλες τους, ο γιος του Κλάιφερτ που έχει το βαρύ όνομα και στον τελικό έμεινε στον πάγκο. Ο Σάντσες που παίζει στο κέντρο της άμυνας και γρήγορα τον άρπαξε η Τότεναμ.

Έπαιξαν τότε και δύο πιτσιρίκια που δεν πρόσεξαν πολλοί. Ο Ματίς ντε Λιχτ δεν είχε γίνει ακόμα 18 και είχε παίξει βασικός στο κέντρο της άμυνας. Ο Φρένκι ντε Γιονγκ μόλις είχε γίνει 20 και είχε μπει ως αλλαγή στο τέλος.

Μίαμιση σεζόν μετά, τα wonderkids του Άγιαξ έχουν πλέον όλα τα φώτα πάνω τους. Πάνε πακέτο στον άξονα του Αίαντα, αλλά και στις αναφορές στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Δύσκολα θα διαβάσεις κάτι για τον έναν, που δεν θα αναφέρει τον άλλον.

Ο Ντε Λιχτ είναι ο μπαλάτος στόπερ, ο Ντε Γιονγκ το μπαλάτο οχτάρι. Θα κόψουν, θα τρέξουν, αλλά σε όλα θα προσθέσουν τεχνική, θάρρος με την μπάλα, επιθετική λογική στο παιχνίδι τους.

Με αυτούς ως ραχοκοκκαλιά, ο Άγιαξ είναι ήδη στους 16 του Champions League, για πρώτη φορά μετά το 2006 και την ομάδα του Βερμάλεν, του Στεκέλενμπουργκ, του Πιέναρ, του Μπάμπελ, του Χαριστέα και του Αναστασίου!

Με αυτούς (και τον Φαν Ντάικ) ως ραχοκοκκαλιά, η Εθνική Ολλανδίας όρισε το Nations League ως την αφετηρία για την επιστροφή της εκεί που ανήκει. Νίκησαν μέσα τη Γερμανία και τη Γαλλία, πήραν 2-2 εκτός με τη Γερμανία και τον Ιούνιο έχουν ραντεβού με την Αγγλία.

Το καλοκαίρι θα γίνει σφαγή και ο Άγιαξ δύσκολα θα έχει και τους δύο την επόμενη σεζόν ή έστω έναν από τους δύο το 2020. Η φάμπρικα δεν σταματά και Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ είναι ο,τι καλύτερο έχει βγάλει εδώ και πολλά χρόνια.

HOUSSEM AOUAR - Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΖΟΥΝΙΝΙΟ

Lyon's Houssem Aouar celebrates after he scored a goal against Marseille during their French League One soccer match in Decines, near Lyon, central France, Sunday, Sept. 23, 2018. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Lyon's Houssem Aouar celebrates after he scored a goal against Marseille during their French League One soccer match in Decines, near Lyon, central France, Sunday, Sept. 23, 2018. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP

Τον Φεκίρ θα τον πήρατε χαμπάρι πέρυσι. Τον είδατε και στο Μουντιάλ, ενώ έφτασε μια ανάσα από τη Λίβερπουλ, σε μια μεταγραφή που χάλασε χωρίς μέχρι σήμερα να είμαστε 100% βέβαιοι για το γιατί.

Τον Αουάρ τον έχετε προσέξει; Είκοσι χρόνων, στις ακαδημίες της Λιόν από τα 11. Βασικός πέρυσι όλη τη σεζόν, στο τέλος πήρε το βραβείο του Golden Boy για τη Ligue 1.

Κεντρικός χαφ, λίγο πίσω από τον Φεκίρ. Με το 8 του Ζουνίνιο στην πλάτη, θαυμαστής του μεγάλου Βραζιλιάνου, αλλά και του Ζιντάν λόγω Αλγερινής καταγωγής. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ''παιδί'' τους. ''Τακτοποιητής'' με 85%-87% ποσοστό στις μεταβιβάσεις, αλλά και κάθετος: αέρινα τρεξίματα με την μπάλα, ντρίμπλες, πατήματα στην περιοχή.

Πέρυσι είχε έξι γκολ και πέντε ασίστ στο πρωτάθλημα, φέτος έχει ήδη πέντε τέρματα και μία ασίστ. Βασικός στα δύο φετινά ματς με τη Σίτι, στη νίκη στο Μάντσεστερ και στο 2-2 στη Γαλλία. Πρόσφατα δήλωσε πως θα ήταν όνειρο για εκείνον να δουλέψει με τον Γκουαρδιόλα, είναι πλέον στο στόχαστρο πολλών ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ.

MICK SCHUMACHER - ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Mick Schumacher listens to a mechanic ahead of a test drive in his new formula 2 Prema racing car at the Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Nov. 30, 2018. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Mick Schumacher listens to a mechanic ahead of a test drive in his new formula 2 Prema racing car at the Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday, Nov. 30, 2018. (AP Photo/Kamran Jebreili) AP

Από το ξεκίνημα της καριέρας του τον ακολουθούσε η ταμπέλα του " γιου του Μίκαελ Σουμάχερ". Σε κάθε του συνέντευξη όπου καλείται να αναφερθεί σε αυτό το θέμα ο Μικ Σουμάχερ τονίζει πως δεν θέλει κανένας να τον συγκρίνει με τον μυθικό Γερμανό πιλότο και πως θέλει να αφήσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στα μηχανοκίνητα.

Το 2018 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Formula 3 όντας εντυπωσιακός στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος όπου και πήρε οκτώ νίκες. Του χρόνου θα οδηγήσει για πρώτη φορά στη Formula 2 για την Prema Powerteam και όντας πια στον προθάλαμο της Formula 1 θέλει να αποδείξει πως του αξίζει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους οδηγούς.

NAOMI OSAKA - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΟΡΤ

Naomi Osaka of Japan hits a return shot while competing against Anastasija Sevastova of Latvia in their women's singles semifinal match in the China Open at the National Tennis Center in Beijing, Saturday, Oct. 6, 2018. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Naomi Osaka of Japan hits a return shot while competing against Anastasija Sevastova of Latvia in their women's singles semifinal match in the China Open at the National Tennis Center in Beijing, Saturday, Oct. 6, 2018. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP

Αν υπήρχε μία... μοντέρνα σταχτοπούτα το 2018 αυτή θα ήταν δίχως αμφιβολία η Ναόμι Οσάκα. Μέχρι φέτος η 21χρονη Αμερικανίδα βρισκόταν κάπου στη μέση της πρώτης κατοστάδας της Παγκόσμιας κατάταξης. Το 2018 όμως κατάφερε να βάλει το όνομα της ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες των κορτ και παράλληλα να κατακτήσει το πρώτο της Grand Slam.

Η Οσάκα κατέκτησε το US Open και μάλιστα απέναντι στο ίνδαλμά της, την Σερένα Γουΐλιαμς. Το μεγάλο στοίχημα για την 21χρονη τενίστρια το 2019 θα είναι το να παραμείνει μέσα στην πρώτη πεντάδα και να αποδείξει πως η φετινή χρονιά δεν ήταν μια φωτοβολίδα.

ZION WILLIAMSON - ΤΟ "ΚΤΗΝΟΣ"

Duke's Zion Williamson (1) and Duke's RJ Barrett (5) thump their chests late in the second half of an NCAA college basketball game against Hartford in Durham, N.C., Wednesday, Dec. 5, 2018. (AP Photo/Ben McKeown)
Duke's Zion Williamson (1) and Duke's RJ Barrett (5) thump their chests late in the second half of an NCAA college basketball game against Hartford in Durham, N.C., Wednesday, Dec. 5, 2018. (AP Photo/Ben McKeown) AP

Είναι 18 ετών, έχει ύψος που μετά βίας ξεπερνά τα δύο μέτρα, έχει βάρος κοντά στα 130 κιλά. Καλά διαβάσατε... Κοντά στα 130 κιλά κουβαλά ο Ζάιον Γουίλιαμσον, που παίζει στο Πανεπιστήμιο Duke και θέλει στην one-and-done χρονιά του να το οδηγήσει στην κορυφή του NCAA.

Τρομερά δυνατός, πιάνει τη μπάλα καλύτερα από οποιονδήποτε εν ενεργεία μπασκετμπολίστα, φτάνει σε απίθανα ύψη, πασάρει σαν πλέι μέικερ, σουτάρει καλά, δεν έχει αντίπαλο στο ποστ, διαθέτει κορμί που θα ταίριαζε περισσότερο στο αμερικανικό φούτμπολ και το μόνο πράγμα που μπορεί να τον φρενάρει από το να γράψει ιστορία, είναι οι τραυματισμοί.

Ο δίμετρος φόργουορντ είναι πιο βαρύς σχεδόν απ' όλους τους ΝΒΑers, η αθλητικότητά του είναι ασύγκριτη, το ίδιο και η ταχύτητα, η οξυδέρκεια, την ώρα που το potential δεν μπορεί να το φανταστεί ανθρώπινος νους. Δείχνει έτοιμος πνευματικά για την επαγγελματική καριέρα που θα ακολουθήσει, πραγματικά δεν μπορεί να βρεθεί ένα ψεγάδι ικανό να τον φρενάρει.

Ο Γουίλιαμσον παίζει στην ίδια ομάδα με τους Αρ Τζέι Μπάρετ - Κάμερον Ρέντις, τους οποίους επίσης θα ακούμε συνεχώς το 2019. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό αυτοί οι τρεις να βρεθούν στις τρεις πρώτες θέσεις του NBA Draft 2019, εκτός αν χωρέσει ανάμεσά τους ο Μπολ Μπολ, ο θηριώδης γιος του Μανούτ Μπολ που παίζει στο Όρεγκον!

ALEXANDER ZVEREV - ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΙΤΛΟ

Alexander Zverev of Germany holds the trophy after defeating Novak Djokovic of Serbia in their ATP World Tour Finals singles final tennis match at the O2 Arena in London, Sunday Nov. 18, 2018. (AP Photo/Tim Ireland)
Alexander Zverev of Germany holds the trophy after defeating Novak Djokovic of Serbia in their ATP World Tour Finals singles final tennis match at the O2 Arena in London, Sunday Nov. 18, 2018. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Οι προσδοκίες που υπάρχουν γι' αυτόν είναι μεγάλες. Στα 21 του χρόνια ο Γερμανός (με ρωσικές ρίζες) τενίστας επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και δείχνει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Εδώ και 1,5 χρόνο είναι σταθερά στο TOP-5 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο κατέκτησε το ATP Finals.

Τι είναι αυτό που του λείπει και πρέπει να κυνηγήσει μέσα στο 2018; Φυσικά, η κατάκτηση ενός Grand Slam. Η καλύτερη του πορεία το 2018 ήταν αυτή στο Ρολάν Γκαρός όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Το 2019 θα κυνηγήσει σίγουρα την παρουσία του σε έναν τελικό και γιατί όχι να πάρει τον πρώτο του τίτλο σε ένα από τα τέσσερα κορυφαία τουρνουά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ