ΣΤΗΛΕΣ

Ποιο είναι το πρόσωπο του 2018;

Stefanos Tsitsipas, of Greece, celebrates after defeating Alex De Minaur, of Australia, during the ATP Next Gen tennis tournament final, at the Rho fair, near Milan, Italy, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Stefanos Tsitsipas, of Greece, celebrates after defeating Alex De Minaur, of Australia, during the ATP Next Gen tennis tournament final, at the Rho fair, near Milan, Italy, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Το 2018 φεύγει. Νίκες, διακρίσεις, τρόπαια. Αθλητές που έγραψαν ιστορία. Ποιο είναι όμως το πρόσωπο που ξεχώρισε τη χρονιά που περνά; Οι συντάκτες του Sport24.gr απαντούν.

Μια ακόμη χρονιά περνά. Πολλοί αθλητές θα θέλουν να την ξεχάσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι στους οποίους το 2018 θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό τους για πάντα. Αθλητές που νίκησαν, διακρίθηκαν, κατέκτησαν τρόπαιο, κατέρριψαν ρεκόρ και έγραψαν ιστορία.

Ποιο είναι όμως το πρόσωπο της χρονιάς; Οι συντάκτες του Sport24.gr δίνουν απάντηση στο ερώτημα.

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΡΕΤΗ

Το αληθινά ξεχωριστό γεγονός της χρονιάς, ο λόγος για την οποία θα τη θυμόμαστε για πάντα, ήταν ο τίτλος της ΑΕΚ. Ο πρώτος μετά από 24 χρόνια! Κι αν καλούμασταν να διαλέξουμε έναν παίκτη στου οποίου το πρόσωπο θα μπορούσε να απεικονιστεί αυτή η ιστορική επιτυχία, αυτός είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με όσα έκανε για την ομάδα του. Στα 32 του έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχει φορέσει τη φανέλα των τεσσάρων «μεγάλων» και έχει παίξει σε όλα τα μεταξύ τους ντέρμπι!

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πολύ δύσκολα θα υπάρξει δεύτερος! Από τον διεθνή χώρο νομίζω πως ήταν η χρονιά του Κιλιάν Εμπαπέ. Στα 20 του πρωταγωνιστής και κάτοχος Παγκοσμίου Κυπέλλου; Να κάτι που δεν έχουν πετύχει και πιθανότατα δεν θα πετύχουν μέχρι να αποσυρθούν τα δύο «ιερά τέρατα» της σύγχρονης εποχής τουfootball...

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟ

Το τένις πάντα το παρακολουθούσαμε στην Ελλάδα, αλλά για να πούμε την αλήθεια ποτέ δεν περιμέναμε να έχουμε και ένα δικό μας παιδί να πρωταγωνιστεί. Μέχρι πρότινος καμαρώναμε για ομογενείς, όσο κι αν στο παρελθόν η Κανελλοπούλου και η Δανιηλίδου είχαν κάνει σημαντική προσπάθεια.

Πλέον έχουμε την Σάκκαρη και κυρίως τον Τσιτσιπά. Τη μεγάλη έκπληξη του 2018, έναν από τους κορυφαίους νεαρούς του παγκοσμίου τένις. Μας... ανάγκασε να ξενυχτήσουμε για να δούμε τους αγώνες του, νιώσαμε υπερήφανοι όταν νίκησε τον Τζόκοβιτς. Τον κορυφαίο δίχως αμφιβολία τενίστα για φέτος. Ε, αν δεν ήταν και λίγο οξύθυμος θα μας άρεσε ακόμα περισσότερο, όμως αγαπάμε τους αθλητές μας και με ελαττώματά τους.

Ο ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΚΑΙΣΑΡΗ

Δεν τον μάθαμε το 2018. Απλώς αυτή τη χρονιά σιγουρευτήκαμε. Το παιδί είναι ξεχωριστό. Πολύ. Στην εποχή που τα wonderkids είναι περισσότερα από ποτέ, ο Εμπαπέ σε πείθει πως δεν ανήκει καν σ'αυτήν την κατηγορία. Είναι παιδί θαύμα, αλλά θαύμα μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Το συναίσθημα που δημιουργεί όταν τον βλέπεις να αγωνίζεται είναι αντίστοιχο με αυτό που είχαμε όταν μας συστήθηκε ο Μέσι ή ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο.

France's Kylian Mbappe kisses the trophy after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. France won the final 4-2. (AP Photo/Matthias Schrader)
France's Kylian Mbappe kisses the trophy after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. France won the final 4-2. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ως παίκτης εννοείται πως είναι περισσότερο Φαινόμενο παρά Μέσι, αλλά αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η σιγουριά που σου δίνει πως πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει δεύτερο εκεί έξω. Πήρε το Μουντιάλ, είναι πια δίπλα στον Νεϊμάρ στην Παρί (αν όχι μπροστά του), είναι το μέλλον, είναι το πρόσωπο που μπήκε στο εξώφυλλο του Time, είναι το νέο ποδοσφαιρικό φαινόμενο.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥ

Πενταδάτος στο ΝΒΑ All-Star Game του Λος Άντζελες, μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της σεζόν 2017/18, στις 15 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ σε triple-doubles στην ιστορία των Μπακς, κουβάλησε την ομάδα του Μιλγουόκι σε Game 7 απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς και λίγο έλειψε να τους δώσει και την πρόκριση στα ημιτελικά των playoffs Ανατολικής Περιφέρειας.

Μπήκε στο νέο γήπεδο ως το κεντρικό πρόσωπο ενός ολόκληρου οργανισμού, έγινε ο άνθρωπος που όλοι ήθελαν να προπονήσουν (ο Μάικ Μπούντενχόλζερ πήρε το χρίσμα, αν και υπήρξαν και head coaches με συμβόλαια που διεκδίκησαν τη θέση), καθιερώθηκε στην elite του ΝΒΑ και είναι πλέον ένας από τους 5-6 κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) brings the ball up court against the New York Knicks during the third quarter of an NBA basketball game, Saturday, Dec. 1, 2018, in New York.(AP Photo/Julie Jacobson)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) brings the ball up court against the New York Knicks during the third quarter of an NBA basketball game, Saturday, Dec. 1, 2018, in New York.(AP Photo/Julie Jacobson) AP

Το 2018 ήταν ένα τεραστίων διαστάσεων... poster dunk για έναν υπεραθλητή που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Κι αν το 2019 πάρει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, αν φτάσει μακριά στα playoffs, αν φορέσει στο στήθος ένα μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, τότε θα ξανασυζητάμε για εκείνον του χρόνου, τέτοια εποχή.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΟΛΙΔΗ

Ο ελληνικός αθλητισμός πανηγύρισε και φέτος πολλά μετάλλια και διακρίσεις, όμως αν θέλουμε να επιλέξουμε ένα και μόνο πρόσωπο αυτό είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το 2017 έφτασε μέχρι το Νο87 της Παγκόσμιας κατάταξης και φέτος αποχαιρετά το 2018 από το Νο15! Για να το καταφέρει αυτό χρειάστηκε να επικρατήσει έξι φορές κόντρα σε Τοπ10 αντιπάλους, έφτασε σε τέσσερις τελικούς τουρνουά της ATP επικρατώντας σε δύο εξ αυτών, ενώ στους άλλους δύο έχασε από τον εμβληματικό Ραφαέλ Ναδάλ.

Stefanos Tsitsipas of Greece, returns the ball to Alex De Minaur of Australia, during the ATP Next Gen tennis tournament final, at the Rho fair, near Milan, Italy, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Stefanos Tsitsipas of Greece, returns the ball to Alex De Minaur of Australia, during the ATP Next Gen tennis tournament final, at the Rho fair, near Milan, Italy, Saturday, Nov. 10, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Η κατάκτηση του τουρνουά της Στοκχόλμης (ATP 250) και του Next Gen ATP Finals δείχνουν να είναι το ορεκτικό μιας σπουδαίας καριέρας. Αν ψάχναμε να βρούμε ένα highlight της εντυπωσιακής του πορείας μέσα στο 2018 αυτό θα ήταν δίχως άλλο η νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στον Καναδά.

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟ

Ο πρωταθλητής των κρίκων μπορεί να μας έχει συνηθίσει και τα προηγούμενα χρόνια σε σπουδαίες διακρίσεις και φυσικά πρώτες θέσεις και χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ολυμπιακούς αγώνες, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά αυτό που έκανε φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα στις 2 Νοεμβρίου 2018 ήταν πραγματικά κάτι εξωπραγματικό.

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο 27χρονος Έλληνας αθλητής γνώριζε ότι μετά από λίγες ώρες θα βρισκόταν στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε επέμβαση στον αριστερό του ώμο και ουσιαστικά ανέβηκε στους κρίκους με ένα... χέρι και με πόνους που κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί. Παρόλα αυτά κατάφερε όχι μόνο να πάρει το χρυσό μετάλλιο αλλά να το συνδυάσει με τη μεγαλύτερη διαφορά που είχε ποτέ από το δεύτερο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΖΑΒΑΡΑ

Ευτυχώς η φετινή χρονιά ήταν δεν τόσο... μίζερη αθλητικά και μας χάρισε πολλές δυνατές στιγμές. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον θα ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο 20χρονος τενίστας μπήκε με ορμή στους κορυφαίους του αθλήματος, είναι πλέον στο Top15 της κατάταξης και κατέκτησε το πρώτο του Open στην Σουηδία. Ξέχωρα από τις διακρίσεις, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αθλητές που μου ήρθαν στο μυαλό είναι πως ανάγκασε την ποδοσφαιρόπληκτη χώρα μας να ασχοληθεί με το τένις μετά από πολλά χρόνια. Είναι και αυτό μία αρχή, για να δούμε πιο σοβαρά το σπορ και στην Ελλάδα.

Ο ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗ

Αν μιλάμε γενικά για τον αθλητισμό, η απάντηση είναι δύσκολη. Αν σταθούμε ξεχωριστά στο ποδόσφαιρο, τότε με σχετική ευκολία πηγαίνω στον Λούκα Μόντριτς. Κομβικός παίκτης στο τρίτο σερί Champions League που κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης και ηγέτης/συγκινητικός/συγκλονιστικός στην πορεία της Κροατίας μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Νομίζω πως στο σύνολο και βάσει δυσκολίας εγχειρήματος ουδείς παίρνει μεγαλύτερο βαθμό από τον Κροάτη, που δικαίως κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα και συνάμα δικαίωσε όλους τους "Τσάβι" και "Ινιέστα" αυτού του κόσμου.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ

Δεν κατέκτησε τον τρόπαιο του Μουντιάλ (για να το βάλει δίπλα στο τρόπαιο του Euro που πήρε το 2016), δεν ήταν ο πρωταγωνιστής στον τελικό του Champions League (όπως το 2017 που πέτυχε τα δύο από τα τέσσερα γκολ της Ρεάλ κόντρα στην Γιουβέντους), όμως και πάλι ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν για μένα το πρόσωπο που έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλο τη χρονιά που φεύγει. Πέτυχε το γκολ της χρονιάς στο Τορίνο με το ανάποδο ψαλιδάκι που πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία, έφτασε το ασύλληπτο νούμερο των 121 γκολ στο Champions League ενώ έγινε και πρωταγωνιστής στο μεταγραφικό deal της δεκαετίας, με την Γιουβέντους να δίνει 112.000.000 ευρώ για να τον ντύσει στα ασπρόμαυρα μετά από εννέα χρόνια στην Μαδρίτη.

FILE - In this Saturday, May 26, 2018 file photo Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates with the trophy after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine. (AP Photo/Pavel Golovkin)
FILE - In this Saturday, May 26, 2018 file photo Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates with the trophy after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP

Έχει κάνει απόσβεση των χρημάτων αυτών μέσα από τις φανέλες που πούλησε η "βέκια σινιόρα", με τον Πορτογάλο να είναι ήδη ηγέτης και σε τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης! Δεν το λες μικρό κατόρθωμα...

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΥΡΙΩΔΗ

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα Χολίδη ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το πρόσωπο του 2018. Όχι, δεν έχει την εκτυφλωτική λάμψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όχι, δεν έχει την αναγνώριση του Λευτέρη Πετρούνια ή της Κατερίνας Στεφανίδη. Εντούτοις, οι τρεις προαναφερθέντες ουσιαστικά συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν και διατήρησαν το όνομά τους στην κορυφή στα αθλήματά τους.

Αν όμως ένας αθλητής μπήκε... σφήνα και μέσα στη χρονιά "εκτοξεύτηκε", συζητώντας το όνομά του, το οποίο πολλοί δεν ήξεραν καν, είναι ο Τσιτσιπάς. Ο νεαρός τενίστας έκανε άλμα στην παγκόσμια κατάταξη, φτάνοντας στο Νο15 και αν συνεχίσει έτσι, το 2019 θα τον δούμε να πιάνει δεκάδα. Πήρε τους πρώτους του τίτλους σε μεγάλα τουρνουά, νίκησε κορυφαίους τενίστες, κατάφερε να στείλει μήνυμα ότι είναι το "next big thing" του αθλήματος, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων. Στέφανε, συνέχισε έτσι...

Ο ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΜΠΕΛΗ

Όταν ανέλαβε εκεί τον Γενάρη του 2015, ως αντικαταστάτης του Μπενίτεθ μάλλον ο Φλορεντίνο Πέρεθ και το υπόλοιποσυμβούλιο είχαν στο μυαλό τους κάτι προσωρινό. Αυτό έγινε μόνιμο και συνετέλεσε ένα θαύμα πέραν πάσης προσδοκίας. Ο Ζιζού νίκησε κάθε πιθανό αντίπαλο εντός κι εκτός Ισπανίας. Κατέκτησε τρία Champions League στη σειρά. Oh la la...που λένε και στην πατρίδα του.

Real Madrid coach Zinedine Zidane celebrates with the trophy after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)
Real Madrid coach Zinedine Zidane celebrates with the trophy after winning the Champions League Final soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, Saturday, May 26, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Νίκησε τους πάντες, όχι όμως και τη φθορά που φέρει ο χρόνος. Αυτή δεν μπορεί να τη νικήσει ουδείς. Ψυχολογική παρά αγωνιστική εν προκειμένω. Πρόσωπο της χρονιάς ο Ζιντάν, γιατί έμεινε στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη σερί σεζόν, γιατί κατάλαβε ποτέ έπρεπε να φύγει, γιατί άφησε πίσω του συντρίμμια να τα διαχειριστούν άλλοι (Λοπετεγκι αρχικά, Σολάρι τώρα). Όπως είπε και ο συμπατριώτης του, Μισέλ Πλατινί: "Πρέπει να ξέρεις όταν τελειώνει ένα γεύμα, πότε θα πρέπει να σηκώνεσαι από το τραπέζι".

Ο ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΟΛΗ

Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Είδε τον παππού του να δολοφονείται και το σπίτι του να γκρεμίζεται. Από τη δυστυχία, στην καταξίωση. Ζαντάρ, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Zrinjski, Τότεναμ και Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2018, η υπόλυτη σεζόν για τον 33χρονο. Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη για το 2018, ο "εγκέφαλος" της εθνικής Κροατίας την οποία έστειλε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας του Μουντιάλ και ασφαλώς η κατάκτηση του Ballon d'Or.

Real Madrid's Luka Modric celebrates with the Ballon d'Or award during the Golden Ball award ceremony at the Grand Palais in Paris, France, Monday, Dec. 3, 2018. Awarded every year by France Football magazine since Stanley Matthews won it in 1956, the Ballon d'Or, Golden Ball for the best player of the year will be given to both a woman and a man. (AP Photo/Christophe Ena)
Real Madrid's Luka Modric celebrates with the Ballon d'Or award during the Golden Ball award ceremony at the Grand Palais in Paris, France, Monday, Dec. 3, 2018. Awarded every year by France Football magazine since Stanley Matthews won it in 1956, the Ballon d'Or, Golden Ball for the best player of the year will be given to both a woman and a man. (AP Photo/Christophe Ena) AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Έσπασε το δίπολο Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο και ένιωσε την υπερηφάνεια ότι από τη φτώχεια και τη δίνη του πολέμου, έφτασε να γίνει σύμβολο ενός έθνους και ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Ο Νταβόρ Σούκερ ανέφερε προ ημερών στο Sport24.gr: " Αποτελεί ήδη πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μου". Δεν υπάρχει ωραιότερο αίσθημα από το να φτάνεις ψηλά με την αξία σου, με αγώνα και πείσμα, δίχως να σου έρχονται όλα έτοιμα και ρόδινα στη ζωή σου.

Ο ΚΑΝΕΛΟ ΑΛΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΝΑΒΡΟΖΙΔΗ

Ο Canelo Alvarez πριν τη ρεβάνς με τον Gennady Golovkin στιγματίστηκε από σκάνδαλο ντόπινγκ. Το δεύτερο παιχνίδι με τον GGG πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά το πρώτο. Ο Μεξικανός μπήκε στο ρινγκ ως το απόλυτο αουτσάιντερ, ωστόσο παίζοντας την καλύτερη πυγμαχία της καριέρας του νίκησε τον αήττητο μέχρι εκείνη την ημέρα Golovkin κι ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου.

Ο ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΑΚΡΗ

Ο Σλοβένος γκαρντ βρισκόταν στο προσκήνιο εδώ και μία διετία. Μέσα στο 2018 όμως απλώς τα... διέλυσε όλα. Μην έχοντας κλείσει καλά-καλά τα 19 του χρόνια, έχει σώμα 25αρη, μυαλό 30αρη και απολαμβάνει το παιχνίδι σαν... 15χρονος. Το κυριότερο όμως είναι ότι όλα αυτά τα κάνει στο ψηλότερο επίπεδο, κάνοντας πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί και δύσκολα θα ξαναδούμε.

Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77) reacts after making a 3-pointer against the Houston Rockets during the second half of an NBA basketball game, Saturday, Dec. 8, 2018, in Dallas. (AP Photo/Cooper Neill)
Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77) reacts after making a 3-pointer against the Houston Rockets during the second half of an NBA basketball game, Saturday, Dec. 8, 2018, in Dallas. (AP Photo/Cooper Neill) AP

Το "χρυσό παιδί" του ευρωπαίκού μπάσκετ ξεκίνησε την σεζόν ως Πρωταθλητής Ευρώπης με την Σλοβενία και μέσα σε μερικούς μήνες έγινε ο απόλυτος ηγέτης της Ρεάλ στον δρόμο για την κατάκτηση της EuroLeague και του ισπανικού πρωταθλήματος, διοργανώσεις στις οποίες αναδείχθηκε MVP! Επειδή όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, επιλέχθηκε λίγο αργότερα στο ΝΒΑ Draft και πήγε στο ΝΒΑ και παίζει σαν να βρίσκεται χρόνια εκεί, τρελαίνοντας κόσμο! Τι άλλο να κάνει για να θεωρηθεί το πρόσωπο του 2018;

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΡΙΓΓΑ

Όχι μόνο επειδή από το 2015 μέχρι σήμερα έχει σαρώσει τα χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ούτε επειδή έχει κάνει κάτι τόσο δύσκολο να φαίνεται απλό, αλλά γι' αυτό που κατάφερε στις 2 Νοεμβρίου στην Ντόχα. Γι' αυτό του αξίζει ο τίτλος "το πρόσωπο της χρονιάς".

Με τραυματισμό στον ώμο, λίγες μέρες πριν μπει στο χειρουργείο, ο Λευτέρης Πετρούνιας έσφιξε τα δόντια, αγωνίστηκε στον τελικό των κρίκων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ανέβηκε ξανά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Κάθε φορά που συμμετέχει σε μια διοργάνωση, σε κάνει να νιώθεις σιγουριά ότι στο τέλος θα ακούσεις τον Εθνικό Ύμνο. Μοναδικός.

Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΙΣΤΙΟΛΗ

Μέσα στο 2018 δεν πήρε πρωτάθλημα. Ούτε κάποιο βραβείο. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν όμως το πρόσωπο της χρονιάς για το 2018. Όχι μόνο για το ΝΒΑ, αλλά και για όλο το μπάσκετ. Οι λόγοι; Δύο. Κατ' αρχάς, πήρε από το χέρι τους Καβαλίερς και τους οδήγησε μέχρι τους Τελικούς, όπου είχε 34 πόντους, 10 ασίστ και 8,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, παίζοντας εν πολλοίς μόνος του την super team του Γκόλντεν Στέιτ.

Los Angeles Lakers' LeBron James argues a call during the second half of an NBA basketball game against the Miami Heat Monday, Dec. 10, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Los Angeles Lakers' LeBron James argues a call during the second half of an NBA basketball game against the Miami Heat Monday, Dec. 10, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Μετά έγινε το πρόσωπο του καλοκαιριού, όταν ανακοίνωσε την Decision III: Έφυγε από το Κλίβελαντ, για να πάει στο Λος Άντζελες. Στους Λέικερς. Ο "Βασιλιάς" στην πιο ελκυστική αγορά του πλανήτη. Το τερμάτισε.

Η ΜΠΡΙΑΝΑ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Το 2018 ήταν η χρονιά της Μπριάνα Στιούαρτ, καθώς στο διάβα της κατέκτησε τα πάντα. Η 24χρονη πάουερ φόργουορντ οδήγησε τις Σιάτλ Στορμστηνκατάκτηση του WNBA και μαζί με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Τενερίφη.

Η Μπριάνα Στιούαρτ ήταν MVP της κανονικής περιόδου και της σειράς των τελικών του WNBA, ήταν η πολυτιμότερη παίκτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και είχαμε και την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ντιναμό ΚουρσκστηνEuroLeague. Με τα επιτεύγματά, όμως, έστειλε και ένα μήνυμα: δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται. Η Μπριάνα Στιούαρτ στην παιδική της ηλικία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά κατέκτησε τον κόσμο.

Ο ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟ

Μάλλον, η ερώτηση είναι ρητορική. Το 2018 θα περάσει στην ιστορία ως η χρονιά ωρίμανσης του Λούκα Ντόντσιτς. Μετά τον φρικιαστικό τραυματισμό του Σέρχιο Γιουλ (ρήξη χιαστών), η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Να αντικαταστήσει τον τραυματία Γιουλ με έναν γκαρντ πρώτης γραμμής ή να χρίσει ως επόμενο ηγέτη της τον 18χρονο Ντόντσιτς.

9 μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούνιο του 2018, η Ρεάλ δικαιώθηκε πανηγυρικά για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του νεαρού Λούκα καθώς επέστρεψε με επιβλητικό τρόπο στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος και της EuroLeague. Πλέον, το άστρο του Λούκα Ντόντσιτς λάμπει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο πλευρό του Ντιρκ Νοβίτσκι. Για τα μάτια και... τις ασύλληπτες εμφανίσεις του Λούκα, το Ringer εμπνεύστηκε αυτή τη χαριτωμένη μπαλάντα. Απ' ό,τι φαίνεται, ο παροξυσμός που επικρατεί με το "φαινόμενο" Λούκα Ντόντσιτς θα συνεχιστεί και μετά την εκπνοή του 2018.

Photo credits: Eurokinissi, apimages

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ