ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζήσε και άσε τη Zenash Gesmu να πεθαίνει

Ζήσε και άσε τη Zenash Gesmu να πεθαίνει

Η Zenash Gesmu εγκατέλειψε την Αιθιοπία, για να μπορεί να ζει από τους μαραθώνιους. Δολοφονήθηκε στο σπίτι της. Οι γείτονες άκουγαν τις κραυγές της.

Όλη την εβδομάδα δούλευε ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο, έκανε δυο προπονήσεις και καθημερινά μαθήματα γαλλικών, ώστε να μπορεί να κάνει αυτό που αγαπά (να τρέχει σε μαραθώνιους) το σαββατοκύριακο.

Η Zenash Gesmu είχε αφήσει την οικογένεια της στην Αιθιοπία, για να διεκδικήσει το δικαίωμα της στο όνειρο και με πράξεις αποδείκνυε πόσο ήθελε να πετύχει. Τη Δευτέρα 27/11 δολοφονήθηκε στο σπίτι της. Τα ουρλιαχτά της για βοήθεια ακούγονταν σε όλο το μπλοκ με τις εργατικές κατοικίες, στις οποίες διέμενε. Ουδείς όμως, ασχολήθηκε. Ουδείς κάλεσε την αστυνομία ή παρενέβη.

"Κόπηκε" στις εξετάσεις για υπηκοότητα

Η 27χρονη ήταν καλή στις μεγάλες αποστάσεις και είχε σκεφτεί πως ένα καλύτερο περιβάλλον θα τη βοηθούσε να γίνει επιτυχημένη αθλήτρια -με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.Έκανε το ταξίδι προς τη Γαλλία, το 2011.

Από τις πρώτες ημέρες, χωρίς να ξέρει λέξη σε αυτήν τη γλώσσα, ζήτησε βοήθεια από συμπατριώτες της. Δεν ζήτησε χρήματα, αλλά να της πουν τι χρειάζεται να κάνει ώστε να εξασφαλίσει τη γαλλική υπηκοότητα. Σε όποιον σύλλογο και αν αποτάθηκε, βρέθηκε κάποιος να τις δώσει πληροφορίες, να τη βοηθήσει να βρει ένα μέρος να μείνει, να συμπληρώσει την αίτηση για την υπηκοότητα.

Ακολούθησε όλα τα βήματα, αλλά η αίτηση δεν εγκρίθηκε, γιατί δεν μιλούσε καλά γαλλικά. Αυτό που έκανε ήταν να εντατικοποιήσει τα μαθήματα. Ήταν η απόλυτη προτεραιότητα. Προγραμμάτιζε την αθλητική της ζωή, βάσει του πώς θα καταφέρει να μάθει το συντομότερο τα γαλλικά, τέλεια και για αυτό έτρεχε σε 3-4 μαραθώνιους το χρόνο, από τους οποίους έβγαζε ένα χαρτζιλίκι.

Δούλευε ως καμαριέρα, για να ζήσει

Στο Παρίσι προπονείτο στο σύλλογο CA Montreuil και έμενε στο δωμάτιο ενός σπιτιού εργατικής κατοικίας, δικαίωμα που της έδινε ο νόμος. Έως τα 25. Όταν τα έκλεισε έμεινε στο δρόμο, έως ότου βρήκε ένα δωμάτιο στον ιππικό όμιλο της Neuilly-sur-Marne (κοινότητα στα ανατολικά προάστια του Παρισιού). Έγινε αθλήτρια του συλλόγου, στο στίβο και έπιασε δουλειά ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο (με αμοιβή 220 ευρώ την εβδομάδα), ώστε μπορεί να ζει και να συντηρεί τη μητέρα της, πίσω στην Αιθιοπία.

Έκανε δυο προπονήσεις την ημέρα. “ Ξυπνούσε στις 5 το πρωί, για να προπονηθεί πριν πάει για δουλειά. Έκανε άλλη μια προπόνηση, μετά το μάθημα για τη γλώσσα. Την ενδιέφερε πολύ να αναγνωριστεί από τη γαλλική ομοσπονδία, να δώσει κάτι πίσω στη χώρα που της έδωσε την ευκαιρία. Για κάποιους έγινε η μεγάλη αδελφή, για άλλους η μικρή. Ήταν κοντά σε όλους μας. Όλοι τη γνωρίζαμε στο Île-de-France (περιφέρεια βορειοκεντρικά της Γαλλίας που περικλείει το Λούβρο, το Eiffel τη Notre-Dame, πληθυσμού 12.01 εκατ. κατοίκων)” δήλωσε στο Quest-France ο Nicolas Vallat, προπονητής της όταν έτρεχε για το σύλλογο της Neuilly-sur-Marne, “ ήταν μέλος της οικογένειας μας, μια πολύ διακριτική γυναίκα, με ισχυρό χαρακτήρα, που ήξερε τι ήθελε” και αυτό που ήθελε ήταν να κάνει καριέρα ως μαραθωνοδρόμος.

Ζήσε και άσε τη Zenash Gesmu να πεθαίνει

Έμεινε στο συγκεκριμένο σύλλογο για τρία χρόνια. Έως τον περασμένο Σεπτέμβριο που πήγε στο Stade Français. Είχε προηγηθεί το προσωπικό καλύτερο ρεκόρ (2:32.48) στο μαραθώνιο του Amsterdam (2016, τερμάτισε 6η) και το 1:16.00 στο μισό μαραθώνιο του Montargis (2016). Είχε κερδίσει το Sénart, αγώνα 10χλμ που γίνεται 18 χρόνια στο Île-de-France, τρεις χρονιές (2014, 2015, 2016) και πέρυσι τερμάτισε στην 8η θέση στα 10 χιλιόμετρα του γαλλικού πρωταθλήματος -η Christelle Daunay, record woman της Γαλλίας στο μαραθώνιο.

Βρήκε δική της γκαρσονιέρα

Η ύψους 1.50 και βάρους 38 κιλών αρνείτο να παραιτηθεί, πριν τη δικαίωση. Βρήκε και σπίτι, μια γκαρσονιέρα στον τρίτο όροφο εργατικών κατοικιών, που όμως, ήταν αποκλειστικά δική της. Εκεί βρέθηκε το πτώμα της, την Τρίτη 28/11, ημέρα που ένας Αιθίοπας παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του 18ου διαμερίσματος του Παρισιού (Seine-Saint-Denis) και ομολόγησε το έγκλημα του. Χρειάστηκε η συνδρομή μεταφραστή για να διαπιστωθεί τι έλεγε και η επίσκεψη στο σπίτι της Gezmu για να διαπιστωθεί πως έλεγε αλήθεια.

Οι κραυγές της ακούγονταν, αλλά ουδείς βοήθησε

Η αστυνομία πήγε στη διεύθυνση που υπέδειξε ο 28χρονος άνδρας και βρήκε τη σωρό της Zenash Gezmu. Η Parisien αποκάλυψε πως πέθανε από ασφυξία. Τα όργανα πρόσθεσαν ότι είχε χτυπηθεί βάναυσα, με τα βραβεία που είχε κερδίσει. Tα μετάλλια και τα τρόπαιο είχαν τοποθετηθεί γύρω από το άψυχο σώμα. Είχε δολοφονηθεί μια μέρα νωρίτερα.

Οι έρευνες κατέληξαν στο ότι υπήρξαν συγκάτοικοι που άκουσαν τις κραυγές της για βοήθεια, αλλά ουδείς ανταποκρίθηκε ή έστω ειδοποίησε την αστυνομία. Πολλοί οργανισμοί έκαναν λόγο για έκθεση της αδιαφορίας των Γάλλων, στη βία εις βάρος των γυναικών. Η Gezmu δολοφονήθηκε, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Macron απαίτησε ενός λεπτού σιγή, για τα 123 θύματα της ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία, τον περασμένο χρόνο.

Ο θύτης ήταν φίλος της

Ο Nicolas Vallat δήλωσε στην αστυνομία πως είχε δει τον εγκληματία, στο στάδιο όπου προπονείτο η Gezmu, αρκετές φορές. “ Θυμάμαι τουλάχιστον 4-5. Η Zenash μας τον είχε συστήσει ως συναθλητή και φίλο της. Δεν ξέρω αν ήταν σύντροφος της. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η ίδια είχε πει πως αν κάνει σχέση, θα κάνει και οικογένεια. Μετά λίγες εβδομάδες, ο νεαρός από την Ερυθραία εξαφανίστηκε. Δεν τον ξαναείδαμε, αλλά από ό,τι φάνηκε πρέπει να διατήρησαν επαφές”.

Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Ο 28χρονος δεν αποκάλυψε τους λόγους που έφτασε στο έγκλημα. Η αστυνομία επισήμανε πως αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, μετά τη νεκροψία. Από αυτή φάνηκε πως η Zenash δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο με αιχμηρά αντικείμενα και παραδόθηκε από ασφυξία.

Ο δράστης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει (να απαγχονιστεί, πριν τον μεταφέρουμε στη φυλακή), λίγες ώρες αφότου κατηγορήθηκε επίσημα για δολοφονία και τελούσε υπό κράτηση. Νοσηλεύεται σε κώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ