ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα "χαρακώματα" WADA και ΔΟΕ

FILE - In this Feb. 18, 2014, file photo, a Russian skating fan holds the country's national flag over the Olympic rings before the start of the men's 10,000-meter speedskating race at Adler Arena Skating Center during the 2014 Winter Olympics in Sochi, Russia. On Monday, July 18, 2016 WADA investigator Richard McLaren confirmed claims of state-run doping in Russia. (AP Photo/David J. Phillip, File)
FILE - In this Feb. 18, 2014, file photo, a Russian skating fan holds the country's national flag over the Olympic rings before the start of the men's 10,000-meter speedskating race at Adler Arena Skating Center during the 2014 Winter Olympics in Sochi, Russia. On Monday, July 18, 2016 WADA investigator Richard McLaren confirmed claims of state-run doping in Russia. (AP Photo/David J. Phillip, File) AP

Μόνο αρμονικές δεν είναι οι σχέσεις ανάμεσα στη WADA και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή λίγες μόνο μέρες πριν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ.

Από την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, οι φίλοι του χειμερινού αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.

Μπορεί ο Τόμας Μπαχ και οι διοργανωτές να επιθυμούν να δώσουν μία πανηγυρική νότα λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ωστόσο δεν είναι τα πάντα ρόδινα...

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στη WADA, τη ΔΟΕ και το CAS να βρίσκεται κάπου στη μέση έπειτα από την απόφαση που πήρε για τους Ρώσους αθλητές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΔΟΕ με επιστολή της ενημέρωνε για την ανησυχία της σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια των των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ.

In this image released on Tuesday, Jan. 30, 2018, Berlinger Special AG sample security bottles. The doping samples taken at the coming Olympic Winter Games in PyeongChang, South Korea will be capable of being securely closed and stored. Sample bottle manufacturer Berlinger Special AG is currently assessing any security weaknesses in collaboration and close contact with the World Anti-Doping Agency (WADA), and is also planning additional security measures. Press release and media available to download at www.apmultimedianewsroom.com/newsaktuell. (Berlinger Special AG via AP Images)
In this image released on Tuesday, Jan. 30, 2018, Berlinger Special AG sample security bottles. The doping samples taken at the coming Olympic Winter Games in PyeongChang, South Korea will be capable of being securely closed and stored. Sample bottle manufacturer Berlinger Special AG is currently assessing any security weaknesses in collaboration and close contact with the World Anti-Doping Agency (WADA), and is also planning additional security measures. Press release and media available to download at www.apmultimedianewsroom.com/newsaktuell. (Berlinger Special AG via AP Images) AP

Αφορμή αποτέλεσαν τα νέα μπουκαλάκια δειγμάτων (αυτά που βλέπετε ακριβώς από πάνω σε φωτογραφία) που θα φέρει η WADA στους συγκεκριμένους αγώνες. Όπως αποδείχτηκε μετά τα τεστ ποιοτικών ελέγχων αυτά είναι περισσότερο εύθραυστα από όσο θα έπρεπε. Συγκεκριμένα όταν αυτά καταψύχονταν, όπως πρέπει να συμβαίνει με τα δείγματα για μελλοντικούς επανελέγχους, έσπαγαν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας των δειγμάτων.

Για αυτό το λόγο η ΔΟΕ για να μπορέσει να προστατεύσει την ακεραιότητα των αγώνων εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: "Μετά από όσα έχουν γίνει είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τα νέα μπουκαλάκια που φέρνει η WADA λίγο πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μας ενημέρωσε, όμως, πως θα είναι σε επαφή με τον κατασκευαστή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ CAS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

Την ίδια ώρα το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο έβγαλε μία απόφαση η οποία είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον. Για την ακρίβεια το CAS δικαίωσε 28 Ρώσους αθλητές οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της ΔΟΕ για το δια βίου αποκλεισμό τους από τους αγώνες!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι συγκεκριμένοι αποκλεισμοί είχαν προέλθει μετά την έρευνα της WADA για το ντόπινγκ στη Ρωσία και το σκεπτικό της απόφασης του CAS προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τους Ρώσους αθλητές. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε ξεκαθαρίζεται πως από τις έρευνες δεν προκύπτει καμία ανάμειξη τους με τις υποθέσεις ντόπινγκ! "Στις διαδικασίες που διενεργήθηκαν από τις 22 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να καταδεικνύουν την ανάμειξη 28 αθλητών στο σκάνδαλο ντόπινγκ. Όσο για τους υπόλοιπους, ισχύουν κανόνικά οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή".

Μετά από αυτή την εξέλιξη ήρθε και η αντίδραση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ η οποία αποδέχτηκε την παραπάνω απόφαση αλλά δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή των 28 Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ.

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ WADA

Η παραπάνω απόφαση δεν δημιουργεί νέα δεδομένα μόνο για το μέλλον, αλλά και για το παρελθόν! Πως θα συμβεί αυτό; Μετά την έκθεση του ΜακΛάρεν για το ντόπινγκ στη Ρωσία είχαν αφαιρεθεί τα μετάλλια που είχαν κατακτήσει κάποιοι από τους Ρώσους αθλητές. Για την ακρίβεια 13 από τους 33 Ρώσους που κατέκτησαν μετάλλια στο Σότσι τα είχαν χάσει! Τώρα αυτά τα μετάλλια αναμένεται να επιστραφούν ξανά στους Ρώσους αθλητές αφού 9 από τους 13 δικαιώθηκαν από το CAS!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό όλα τα παραπάνω μόνο θετικά δεν είναι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της έρευνας της WADA, αλλά και για τον ίδιο τον οργανισμό αντιντόπινγκ. Αυτό το έχει αντιληφθεί η Λίντα Χέλελαντ. Η αντιπρόεδρος της WADA παραδέχτηκε ότι όλα τα παραπάνω έχουν πλήξει την εικόνα του οργανισμού. "Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι χαοτική. Οι καθαροί αθλητές και οι ομοσπονδίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς εμάς. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις. Πολλοί οργανισμοί κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους. Ως αντιπρόεδρος θα προσπαθήσω να κτίσω από την αρχή τη σχέση που είχαμε" τόνισε μεταξύ άλλων.

Photo credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ