Βασιλειάδης: "Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό"

Ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, στην ετήσια εκδήλωση τιμητικών βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ετήσια Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου, δieξήχθη στα γραφεία της ΕΟΕ.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αθλήτριες και οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους, που διακρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα κατακτώντας χρυσό μετάλλιο, όσοι διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Buenos Aires 2018, καθώς και όσοι έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Tokyo 2020.

Ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη:

"Αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη για τον ελληνικό αθλητισμό. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, νιώθουμε όλοι μας τη βεβαιότητα ότι ήταν η καλύτερη χρονιά μέχρι την επόμενη.

Δεν ήταν μόνο οι μεγάλες επιτυχίες των κορυφαίων αθλητών μας, των βαριών χαρτιών της ελληνικής αθλητικής βιομηχανίας. Ήταν κυριότερα οι τεράστιες επιτυχίες στο σύνολο των αθλημάτων, των νέων παιδιών μας. Της νέας γενιάς, η οποία έρχεται δειλά – δειλά στο προσκήνιο για να μας δείξει ότι μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Κορυφαία βέβαια, στιγμή της χρονιάς αποτελεί η παρουσία μας στην Ολυμπιάδα Νέων, όπου όχι μόνον είχαμε τη μεγαλύτερη αποστολή από ποτέ, αλλά είχαμε και σπουδαίες εμφανίσεις.

Για αυτά τα παιδιά, που καλούνται σε δύσκολες συνθήκες να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας από φέτος προχωράμε ένα βήμα παραπάνω για να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Ήδη μεταβιβάστηκε προς την Ε.Ο.Ε. το ποσό των 273.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 65 υποτροφίες των 4.200 ευρώ το χρόνο και αφορούν νέους αθλητές και αθλήτριες έως 22 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη χορηγική βοήθεια.

Και μιλώ για πρώτο βήμα, καθώς, βγαίνοντας από τη μνημονιακή καταχνιά, σε ένα ξέφωτο αισιοδοξίας, τα επόμενα χρόνια θα οργανώσουμε από την αρχή, σε νέες βάσεις, το σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος.

Την ίδια στιγμή που αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά κατά την οποία εξοφλήσαμε το σύνολο των κρατικών υποχρεώσεων προς τους αθλητές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες, αλλά δίνουμε καθημερινές μάχες για αυτούς και τις ανάγκες τους.

Με 211 παρεμβάσεις που τρέχουν στις αθλητικές υποδομές της χώρας ύψους 30 εκ. ευρώ και στις οποίες έρχεται να προστεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 50 εκ. ευρώ, δίνουμε αγώνα για τον διαρκή εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.

Ενώ αύριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκκινούν οι διαδικασίες για τον διορισμό των διακριθέντων αθλητών του 2009, αποκαθιστώντας σιγά-σιγά, χρόνο με το χρόνο, τις αδικίες του παρελθόντος. Αποτέλεσμα της αποκατάστασης της λογικής μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση στο Δημόσιο, κόντρα στις καταστροφικές και ισοπεδωτικές λογικές του 1 προς 5.

Ακριβώς την ίδια προσπάθεια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση καταβάλλαμε και για την οικονομική στήριξη της βασικής δομής του ελληνικού αθλητισμού, των ομοσπονδιών μας. Με μια σταθερά αυξανόμενη χρηματοδοτική ροή, με έγκαιρες εκταμιεύσεις ώστε να βοηθηθεί ο ορθός προγραμματισμός.

Για δε το 2019, στις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες και εφέτος θα ανακοινωθούν νωρίς, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 10%, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουμε το όφελος που θα προκύψει από την αλλαγή του πλαισίου για το ντόπινγκ, του οποίου το κόστος του ελέγχου θα βαρύνει αποκλειστικά το ΕΣΚΑΝ.

Στα πλαίσια αυτά, εάν συνυπολογιστεί και το πολλαπλό όφελος από τις σταθερά αυξανόμενες θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών και τη θέσπιση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αθλητές των ατομικών αθλημάτων, συνθέτουν ένα νέο, πιο ευοίωνο περιβάλλον για το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.

Θα ήθελα να κλείσω με μία παραίνεση. Θυμάμαι την περσινή πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του προέδρου της ΕΟΕ σχετικά με τις αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ΕΟΕ. Δυστυχώς, το τελικό κείμενο, το οποίο το επόμενο διάστημα καλούμαι να νομοθετήσω, και παρά τις προσπάθειες του προέδρου, πόρρω απέχει απ’ τις οραματικές εξαγγελίες. Σας καλώ να τις ξανασκεφτείτε το λίγο χρόνο που απομένει, μέχρι την τελική νομοθέτηση.

Όσο δε αφορά την κριτική που δέχτηκαν οι προτάσεις μου για τις ομοσπονδίες στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, έχω να πω το εξής: Έχω αποδείξει πως ξέρω να ακούω. Μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Για ένα πράγμα δεν υπάρχει περίπτωση: να αλλάξει η θέση μου για υποχρέωση ρύθμισης των μέτρων προστασίας της μειοψηφίας μέσω του εκλογικού συστήματος, πραγματικής και αδιαμεσολάβητης εκπροσώπησης και διασφάλισης εκπροσώπησης φύλου.

Και αυτό είναι επιβεβλημένο καθήκον για τη λογοδοσία της Πολιτείας έναντι των Πολιτών, θεσπίζοντας διάφανους κανόνες σε κάθε νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου".

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

HIGHLIGHTS