ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασιλειάδης: "Ξαναβγαίνουμε στο διεθνές προσκήνιο"

Βασιλειάδης: "Ξαναβγαίνουμε στο διεθνές προσκήνιο"
EUROKINISSI

Διαβάστε τι είπε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στη συνέντευξη Τύπου για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, βρέθηκε στην Πάτρα όπου μίλησε στη Συνέντευξη Τύπου για τη διεκδίκηση των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 από την αχαϊκή πρωτεύουσα πόλη της Πάτρας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση που συγκεντρώνει πλήθος αθλητών και κόσμου και θα στηρίξει την Πάτρα όχι μόνο αθλητικά, αλλά και οικονομικά με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά: "Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και για τη στήριξή σας στην προσπάθεια που έχουμε κάνει τους τελευταίες τρεις μήνες ώστε να καταστήσουμε την Πάτρα το καλοκαίρι του 2019 το αθλητικό κέντρο της Μεσογείου. Η χώρα βγαίνει από ένα μονοπάτι δύσκολο και σκοτεινό, στο οποίο η Πάτρα είχε μπει πολύ πριν η κρίση ακουμπήσει την υπόλοιπη χώρα. Η βίαιη αποβιομηχάνιση της περιοχής δημιούργησε τα προβλήματα που η χώρα αντιμετώπισε τα μνημονιακά χρόνια πολύ πιο νωρίς. Ίσως και αυτός ήταν ο κινητήριος λόγος που σκεφτήκαμε το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε με τη διεκδίκηση μιας μεγάλης διοργάνωσης να δοθεί από τούτη εδώ την πόλη.

Επομένως το μεγάλο μας στοίχημα είναι όχι μόνο να διεκδικήσουμε μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά να δείξουμε ότι η χώρα μπορεί και μπορεί διαφορετικά από ότι στο παρελθόν. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι να κερδίσουμε τους αγώνες ή να πετύχουμε διοργανωτικά, αλλά να μπορούμε να διεκδικούμε ξανά τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις, βασισμένοι σε λογικούς προϋπολογισμούς και χαμηλό κόστος. Και το κυριότερο ότι οι διοργανώσεις αυτές δεν θα είναι πυροτέχνημα, αλλά θα υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πολύπαθη αυτή περιοχή δεν φαίνεται μόνο στον αθλητισμό. Η κυβέρνηση απέδωσε το θαλάσσιο μέτωπο στους πολίτες της Πάτρας, ένα αίτημα πολλών ετών, ολοκλήρωσε ενώ δεν τον περίμενε κανείς, το οδικό δίκτυο φέρνοντας την Πάτρα 1,5 ώρα από την Αθήνα και πάνω σε αυτά τα δεδομένα οργανώνουμε την επόμενη μέρα.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι κομβικής σημασίας γεγονός, όχι μόνο για τους αθλητικούς λόγους και όχι μόνο για το γεγονός αυτό καθαυτό. Μας παρέχουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε υποδομές χαμηλού κόστους, οι οποίες, αμέσως μετά, θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία αλλά και στην τοπική οικονομία. Αποτελούν ευκαιρία για να φτιάξουμε έναν αθλητικό κόμβο στην πόλη, έναν αθλητικό τουριστικό κόμβο, καθώς τα αθλήματα αυτά είναι κατεξοχήν τουριστικά αθλήματα που μπορούν να συνδυαστούν με την γενικότερη τουριστική κίνηση που θέλουμε να έχουμε στην περιοχή, και έτσι μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας. Η εξωστρέφεια που πρέπει να δείχνει η χώρα μας θα έχει ως προμετωπίδα αυτούς τους αγώνες.

Ξαναβγαίνουμε στο διεθνές προσκήνιο και γινόμαστε το κέντρο των 26 χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Ο κόσμος έχει δαιμονοποιήσει τις μεγάλες διοργανώσεις, λες και αυτές από μόνες τους έφταιγαν για την αποτυχία που βιώσαμε αυτά τα χρόνια. Βιώσαμε όμως εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενδεχόμενα τους καλύτερους στην ιστορία τους, και βιώσαμε την κατάρρευση αμέσως μετά! Αυτή τη φιλοσοφία θέλουμε να αλλάξουμε, κάτι που φάνηκε ήδη από τη λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής. Μια σφιχτή οργανωτική επιτροπή ολιγομελής, η οποία ενστερνίστηκε την φιλοσοφία μας και μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και με το 30% του κόστους παλαιότερων προσπαθειών, σε ό,τι αφορά τον φάκελο υποψηφιότητας, κατάφερε να έχει ένα τέλειο επιστημονικά και αισθητικά αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχόλια είναι εξαιρετικά από όλα τα μέλη της Μεσογειακής οικογένειας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κατορθώσουμε να φέρουμε τους Αγώνες. Το ίδιο θέλουμε και για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, όπως αυτό περιγράφεται στον φάκελο της υποψηφιότητας. Όλες οι εγκαταστάσεις, πέραν ότι είναι χαμηλού κόστους, φτιάχνονται με την προοπτική της επόμενης χρήσης τους. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» σχετικά με το 2019, αλλά το πώς θα εξασφαλίσουμε μεγάλες διοργανώσεις το 2020, το 2021, το 2022 κ.οκ., ούτως ώστε οι εγκαταστάσεις αυτές να αυτοχρηματοδοτούνται μέσα από την χρήση τους, για να παραμένουν υψηλού επιπέδου, να μπορεί να τις χρησιμοποιεί ο κόσμος, να παράγουν θέσεις εργασίας και πλούτο. Μόνο με ολιστικές αντιμετωπίσεις των προβλημάτων μπορούμε να προχωρήσουμε.

Αποδεικνύουμε ότι η χώρα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο και στέκεται ξανά στα πόδια της, έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και με ένα νέο μοντέλο κοιτάζει το μέλλον με αξιοπρέπεια και με τον κόσμο και την κοινωνία όρθια. Τα οφέλη επομένως είναι πολλαπλά, αθλητικά και οικονομικά και στο χέρι μας είναι να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την τοπική οικονομία.

Εφόσον όλα πάνε καλά και πάρουμε τους αγώνες θα υπάρχει μια οργανωτική επιτροπή που θα κάνει δύο πράγματα: Το πρώτο θα είναι να διοργανώσει τους αγώνες για να να στεφθούν με επιτυχία, αθλητική και οικονομική. Το δεύτερο, να φτιάξει το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που θα είναι έτοιμο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων. Το σχέδιο για την επόμενη μέρα δεν θα το αφήσουμε στο μέλλον, δεν θα το παραπέμψουμε στις καλένδες. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να ξανακάνει τα ίδια λάθη.

Δείχνουμε και την μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία, καθώς το όλο εγχείρημα δεν θα μας κοστίσει πάνω από 65 χιλιάδες ευρώ με μηδέν επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου. Πατάμε λοιπόν σε ένα νέο μοντέλο, με νέα ήθη με νέες πρακτικές και νέα λογική, δίνουμε ξανά το «παρών» ως χώρα, λέμε ότι είμαστε εδώ, ότι μπορούμε διαφορετικά. Δίνουμε ένα διαφορετικό στίγμα γιατί και η φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε μέσα από τους αγώνες είναι διαφορετική. Απέναντι από την πλήρη εμπορευματοποίηση των πάντων, εμείς ερχόμαστε με άλλη λογική και με ένα πάντρεμα της τοπικής αθλητικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας και το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του φακέλου είναι το πώς καταφέρνει και δένει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, τις εμπορικές, τις κλιματολογικές, τις διατροφικές, μέσα σε ένα μεγάλο αθλητικό event.

Με συμπράξεις, με συνεννόηση, με σχεδιασμό για το μέλλον προχωράμε μπροστά. Η χώρα αλλάζει και στέκεται στα πόδια της, η χώρα είναι παρούσα με φωνή στη μεσόγειο, στην Ευρώπη στον κόσμο, με αξιοπρέπεια βγαίνουμε από τη δίνη της τελευταίας δεκαετίας και είμαστε όρθιοι. Το 2019 είναι για τη χώρα ένα έτος κλειδί είναι οι Παράκτιοι της Πάτρας που ακολουθούνται από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Κωπηλασίας στα Γιάννενα, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση στο κωπηλατοδρόμιο των Ιωαννίνων μετά από 17 χρόνια, που σε άλλες χώρες, αντίστοιχα κωπηλατοδρόμια με αυτή τη φυσική ομορφιά, αποτελούν οικονομικούς πυλώνες. Την ίδια περίοδο στην Κρήτη θα έχουμε το Πανευρωπαϊκό Κωφών, στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για περιφερειακές διοργανώσεις που όμως δείχνουν ότι είμαστε εδώ και ετοιμαζόμαστε ξανά να βγούμε μπροστά αλλά με σχέδιο, με πλάνο και με τον πολίτη στο επίκεντρο και την οικονομία φτιαγμένη γύρω από τον πολίτη με σκοπό να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας".

Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά στον φάκελο διεκδίκησης τον κ. Πετρόπουλο εκ μέρους του Δήμου, τον κ. Θοδωρή Μενεγή, τον κ. Νάσο Νασόπουλο, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία επωμίστηκαν το μεγαλύτερο κόστος του φακέλου διεκδίκησης, καθώς και τους επιχειρηματίες της περιοχής τον κ. Μαρλαφέκα, τον κ. Δούρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ