ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα 4 σενάρια για τον Παναθηναϊκό Α.Ο

Τα 4 σενάρια για τον Παναθηναϊκό Α.Ο

Το Σάββατο (27/5) είναι προγραμματισμένες οι εκλογές του Παναθηναϊκού Α.Ο. και το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα, αλλά και τα προβλήματα της επόμενης ημέρας.

Ένα δίμηνο γεμάτο εντάσεις και εσωτερικές κόντρες αναμένεται να λήξει το Σάββατο στον Παναθηναϊκό Α.Ο. και το μόνο που απομένει να δούμε είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον Ερασιτέχνη.

Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα συμβεί αύριο 27/5, αν θα έχουμε εκλογές και εάν θα υπάρξουν υποψήφιοι. Αντίθετα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός Α.Ο. είναι πολλά και δεδομένα.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τις εκλογές. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να μπει και να συνδράμει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. από τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το απέσυρε. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα είναι υποψήφιος, τουλάχιστον όχι σε αυτές τις εκλογές, για την "Μάνα του λόχου".

Την ίδια ώρα η απερχόμενη διοίκηση του Δημήτρη Μπαλτάκου έχει τονίσει με δηλώσεις της ότι εάν κατέβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποψήφιος δεν θα κατέβει εκείνη στις εκλογές. Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί επίσημα το τι θα γίνει εάν, όπως όλα δείχνουν, δεν κατέβει ως υποψήφιος. Θα σχηματιστεί ψηφοδέλτιο από την παρούσα διοίκηση, έστω και με κάποιες αλλαγές, για πάρει μέρος στις εκλογές ή δεν θα κατέβει;

Υπάρχει, βέβαια, ένα τρίτο ενδεχόμενο το οποίο θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω τον Παναθηναϊκό. Αυτό το ενδεχόμενο είναι το να οδηγηθεί ο Ερασιτέχνης σε διοίκηση Πρωτοδικείου σε περίπτωση και μόνο που δεν υπάρξει κανένας υποψήφιος. Σενάριο που ακούγεται απίθανο, αλλά είναι πιθανό.

Το τέταρτο ενδεχόμενο είναι αυτό που δίνει παράταση μιας εβδομάδας στις όποιες εξελίξεις. Ποιο είναι αυτό; Να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας σε περίπτωση μη απαρτίας στη Γενική Συνέλευση και αυτή να μετατεθεί για τις 4 Ιουνίου. Αν και τότε δεν υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από κάποιον τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στο τρίτο σενάριο και τη λύση του Πρωτοδικείου.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ

Το δυσκολότερο κομμάτι απ΄όλα που θα έχει να διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση είναι τα χρέη. Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ξεκαθαρίστηκε ότι στο τέλος της σεζόν το ύψος των οφειλών αναμένεται να είναι στα 2.8 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα σημαντικό κομμάτι του είναι διακανονισμένο, αν και δεν τηρούνται στο έπακρο τα συμφωνηθέντα, κάτι όμως που απλά μόνο διευκολύνει την κατάσταση και δεν δίνει λύση. Από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας ο Παναθηναϊκός Α.Ο. καλείται να πληρώνει σχεδόν διπλάσιο μπάτζετ για το τμήμα του βόλεϊ ανδρών αφού το ποσό των διακανονισμών είναι ίσο και μεγαλύτερο από το κόστος του αγωνιστικού τμήματος!

Αυτό σημαίνει ότι όποιος και αν αναλάβει θα πρέπει να ακολουθήσει ιδιαίτερα "σφικτή" οικονομική πολιτική ώστε να μειωθεί σταδιακά το χρέος και να καταστεί... βιώσιμο. Αυτό ισχύει είτε παραμείνει η υπάρχουσα διοίκηση είτε προκύψει κάποια άλλη χωρίς ισχυρό οικονομικό αρωγό.

Το τελευταίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αφού με εξαίρεση τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος εντέλει αποσύρθηκε, δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας άλλος να αναλάβει κάποιο τμήμα ή να βοηθήσει σημαντικά οικονομικά τον Ερασιτέχνη. Έτσι, η λύση της τριετίας 2011-13 μοιάζει ως μονόδρομος, τότε που ο Παναθηναϊκός Α.Ο. είχε δημιουργήσει τμήματα με μικρό μπάτζετ όπου το βόλεϊ ανδρών πάλευε για την παραμονή του.

Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Βέβαια, ακόμα και αυτός ο δρόμος να επιλεχθεί πέρα από τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, επιβάλλεται να να γίνουν άμεσα και οι ανάλογες κινήσεις ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα τμήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο βόλεϊ ανδρών το οποίο θα πρέπει να περάσει από τη σχετική επιτροπή αδειοδότησης για να πάρει άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί όλα τα οφειλόμενα από την τρέχουσα σεζόν και ταυτόχρονα να είναι πληρωμένοι μέχρι τελευταίο ευρώ όλοι οι διακανονισμοί που βρίσκονται σε ισχύ με τους παίκτες των προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα από τα ομαδικά τμήματα οφείλονται μισθοί από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ σε χειρότερη κατάσταση είναι το τμήμα πόλο των ανδρών το οποίο χρονικά ως προς την καταβολή των οφειλόμενων είναι... ακόμα πιο πίσω. Οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν πάρει κάποιο μικρό ποσό ως "έναντι" στα μέσα Απριλίου και από εκεί και έπειτα περιμένουν τις εξελίξεις.

Ελλοχεύει, συνεπώς, ο κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό σύντομα αρκετοί αθλητές και αθλήτριες να αναζητήσουν αλλού τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους όπως έπραξε η Χαρά Παπαδοπούλου που μετακόμισε στον Ολυμπιακό. Ήδη, αρκετοί έχουν δεχθεί κρούσεις από άλλες ομάδες τις οποίες έχουν στο... περίμενε αναμένοντας τις εξελίξεις. Βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ