ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναδινός: "Όταν αναλάβαμε το ΟΑΚΑ είχε ανείσπρακτες οφειλές 13 εκατ. ευρώ"

Συναδινός: "Όταν αναλάβαμε το ΟΑΚΑ είχε ανείσπρακτες οφειλές 13 εκατ. ευρώ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6 και την εκπομπή "Contra Επίθεση", αποκαλύπτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν με οφειλές ΠΑΕ και ΚΑΕ από τη χρήση των εγκαταστάσεων σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Καυτανζόγλειο.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6 και την εκπομπή "Contra Επίθεση", αποκάλυψε τα προβλήματα που υπάρχουν με οφειλές από ΠΑΕ και ΚΑΕ από τη χρήση των εγκαταστάσεων σε ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Καυτανζόγλειο και έχουν κάνει αρκετά πράγματα να πάνε πίσω.

Επίσης αναφέρθηκε στα Ολυμπιακά Ακίνητα ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα που βοήθησε χιλιάδες παιδιά να μάθουν κολύμπι.

Χαρακτηριστικά ο κ. Συναδινός είπε στο ραδιόφωνο 24/7:

"Πιλοτικά ξεκίνησε πέρσι τον Μάιο. Φέτος δεν είχαμε πιλοτική αλλά μαζική προσέλευση σε πολλά κολυμβητήρια. Είχαμε συμμετοχή 48.500 παιδιών. Αν φανταστείτε ότι τα παιδιά της 3ης δημοτικού είναι συνολικά 60.000. Κάλυψε δηλαδή το 70% των παιδιών της 3ης δημοτικού.

Σε αυτό το διάστημα που έγινε το πρόγραμμα είχαμε μία συνεργασία πολλών φορέων. Ξεκίνησε από την Γραμματεία Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού αλλά για να είμαστε δίκαιοι, τέτοιας εμβέλειας προγράμματα έχουν συνεργασία πολλών φορέων και εδώ είχαμε πολλούς δήμους που το στήριξαν και περιφέρειες. Από την κολυμβητική ομοσπονδία την οποία χρηματοδοτήσαμε για να προσλάβει τους γυμναστές με ειδικότητα κολύμβησης, όπου το υπουργείο δεν είχε διαθέσιμους. Το αποτέλεσμα ήταν 48.500 παιδιά και κάποιοι λένε πως 90.000 μπρατσάκια μπαίνουν στις ντουλάπες. Στα αζήτητα!".

Για τους πνιγμούς στην Ελλάδα, τόνισε:
"Είμαστε από τις πρώτες χώρες σε πνιγμούς και αυτό όπως καταλαβαίνετε μπορεί να αλλάξει μόνο αν παρέμβουμε σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί και του χρόνου. Έχουμε χρηματοδοτήσει με άλλες 250.000€ σε σχέση με την προηγούμενη για να επεκταθεί κι άλλο το πρόγραμμα και έχουμε βγάλει επίσης χρήσιμα συμπεράσματα.

Μεγάλος αριθμός από τα παιδιά που πήραν μέρος, δεν είχαν καμία επαφή στο παρελθόν με το υγρό στοιχείο. Είναι παιδιά τα οποία ήρθαν από σχολεία ορεινών περιοχών. Που δεν έχουν κοντά κολυμβητήριο. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας μαθημάτων. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το δέος που είχαν παιδιά της 3ης δημοτικού, όταν έπρεπε να μπουν για πρώτη φορά στο νερό. Μετά από 2-2.5 μήνες που τελείωσε το πρόγραμμα, όλα αυτά τα παιδιά μπορούσαν να κολυμπάνε και να επιπλέουν και να είμαστε σίγουροι πως δεν θα έχουν μία άσχημη κατάληξη όταν βρεθούν στην θάλασσα".

Για τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν με τα γήπεδα:
"Τα προβλήματα είναι τεχνικής φύσης σε ότι αφορά τα γήπεδα. Πολλά γήπεδα ακόμα και εθνικής εμβέλειας όπως το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυτανζογλειο, δεν είχαν άδεια λειτουργίας. Αλλά ας προσπεράσω αυτό που δεν είναι για τον μαζικό αθλητισμό, ας πάμε στα μικρότερα.

Χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις και χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν περισσεύουν και κάνουμε προσπάθεια να συντηρήσουμε τα γήπεδα και ότι νέες εγκαταστάσεις δημιουργούνται θα είναι σε αυτά τα πλαίσια.

Γηπεδάκια 5χ5, μπάσκετ, αυτά που χρησιμοποιεί ο κόσμος στην γειτονιά. Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων. Δεν είναι καλές, αλλά υπάρχουν. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα και πρέπει να τα διορθώσουμε".

Για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, τόνισε:
"Κάποια στιγμή πριν από χρόνια η ίδια η πολιτεία αποποιήθηκε του δικαιώματος ή της υποχρέωσης καλύτερα να συντηρήσει αυτά τα ακίνητα. Τα αποποιήθηκε την περίοδο 2010-2012 αποδίδοντας στα στο ΤΑΙΠΕΔ. Γι αυτό σήμερα δεν έχουμε κανένα από αυτά τα ακίνητα, αν εξαιρέσουμε τον Άγιο Κοσμά, ουσιαστικά. Τα άλλα δεν μας ανήκουν και δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε καμία παρέμβαση.

Αυτή τη στιγμή, αν μιλήσουμε για τις μεγάλες κλίμακας εγκαταστάσεις, θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να εξυπηρετήσουν τον ελληνικό αθλητισμό χωρίς διακρίσεις. Θα πρέπει να υπάρχει και σχέδιο βιωσιμότητας τους. Να πληρώνουν δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες αυτά που πρέπει. Δεν μπορεί οι δημόσιες εγκαταστάσεις να παραχωρούνται σε ανώνυμες εταιρίες. Δεν γινόταν μέχρι στιγμής. Το 2015 όταν αναλάβαμε το ΟΑΚΑ είχε ανείσπρακτες οφειλές από τρίτους περίπου 13.000.000€. Ένα μεγάλο ποσό χάθηκε. Έχει περάσει πλέον ο χρόνος και δεν μπορούν να διεκδικηθούν. Κάποια άλλα είναι στα δικαστήρια.

Τώρα και στο ΣΕΦ και στο Καυτανζόγλειο έχουμε θέματα. Αφορά εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν ΠΑΕ ή ΚΑΕ όπου υπάρχει αταξία. Μην πω πελατειακό σύστημα και αδυναμία διοικήσεων να εισπράξουν αυτά που πρέπει".

Για την αξιοποίηση του ΣΕΦ, αποκάλυψε:
"Για τον στίβο με ρωτάτε. Εδώ έχουμε προβλήματα. Αν μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα της Παιανίας, όπου μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ένα κλειστό γυμναστήριο όπου της ανήκει την περίοδο Γενάρη-Φλεβάρη και μιλάμε για το ΣΕΦ. Είναι προβληματική κατάσταση γιατί χρησιμοποιείται για διεθνείς αγώνες του Ολυμπιακού.

Το θέμα του ανοιχτού στίβου το λύνουμε γιατί στον γύρω χώρο του ΣΕΦ θα γίνουν παρεμβάσεις, για να λυθεί το θέμα στον Πειραιά. Δεν υπάρχει χώρος από τότε που γκρεμίστηκε το Καραϊσκάκης. Θα γίνει πλέον στο ΣΕΦ. Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωρίου αυτή τη στιγμή ανήκουν στο υπουργείο εργασίας, γιατί όλο το χωριό ήταν εργατική κατοικία και τώρα είμαστε σε συνεννόηση να δοθούν πάλι σε εμάς για να δώσουμε στον κλασικό αθλητισμό και έναν βόρειο πόλο επάνω για να μπορεί και ο ΣΕΓΑΣ να κάνει τα πρωταθλήματα του στην Αθήνα".

Για το σκάνδαλο με τις εγκαταστάσεις της Παιανίας, είπε:
"Έχει εγκαταστάσεις κλασικού αθλητισμού και βόλεϊ. Όταν φτιάχτηκε, προτιμήθηκε η εξής διαδικασία. Η πολιτεία έδινε τα λεφτά στην ομοσπονδία πετοσφαίρισης και η ομοσπονδία έκανε τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες με τους αναδόχους και χτίστηκε η εγκατάσταση. Αν ρωτήσετε σήμερα και πείτε: φέρτε μου τα σχέδια", δεν υπάρχει τίποτα. Γιατί δεν έφτιαξε τις εγκαταστάσεις η γραμματεία.

Υπήρχε μία διαδικασία που δεν είναι η πρέπουσα. Γενικότερα εκείνες οι διαδικασίες της εποχής. Γρήγορες αναθέσεις και άλλα. Γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα εδώ που έφτασε. Τώρα λοιπόν υπάρχει μία σοβαρότατη νομική εκκρεμότητα με ληξιπρόθεσμα της τότε εργολαβίας, που έχουν εκχωρηθεί σε ιδιωτικές τράπεζες. Υπάρχει κίνδυνος να ζητηθούν τα χρήματα. Έχουμε τα δικαστικά με το ΟΑΚΑ, με τον ιππόδρομο, για πολλά εκατομμύρια που αν τα αθροίσουμε ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του υπουργείου για τη φετινή χρονιά.

Μόνο για το Ολυμπιακό Μουσείο δώσαμε 11.000.000€. Ζούμε μία κατάσταση όπου χαρακτηρίζεται από τους λίγους πόρους και επειδή μαζεύονται τώρα όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος. Μακάρι να είχαμε αυτά τα χρήματα για να κάνουμε τα έργα που πρέπει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ