ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπύρος Γιαννιώτης: Οι συμβουλές του Ολυμπιονίκη ενόψει του "The Authentic Marathon Swim"

Σπύρος Γιαννιώτης: Οι συμβουλές του Ολυμπιονίκη ενόψει του "The Authentic Marathon Swim"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του "The Authentic Marathon Swim" ο Αργυρός Ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης, δίνει τις συμβουλές του μέσα από το Sport24.gr σε όσους συμμετάσχουν στον αγώνα.

Από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Πευκί Ευβοίας θα διεξαχθεί το "The Authentic Marathon Swim" με τους συμμετέχοντες να ακολουθούν το παράδειγμα των πρώτων καταγεγραμμένων, κατά τον Ηρόδοτο, κολυμβητών υπεραποστάσεων, του Σκυλλία και της Ύδνας.

Ήδη, πολλοί κολυμβητές της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ελίτ θα συμμετέχουν στον αγώνα.

Φυσικά, η παρουσία που ξεχωρίζει για όλους τους Έλληνες είναι αυτή του Σπύρου Γιαννιώτη. Αυτός ο τεράστιος αθλητής ο οποίος έχει προσφέρει αμέτρητες επιτυχίες στην χώρα μας στην κολύμβηση και κυρίως σε αυτή της ανοικτής θάλασσας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τον μεγάλο του αγώνα πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια στο Ρίο όπου στην τελευταία του συμμετοχή κατάφερε να προσθέσει στην τεράστια τροπαιοθήκη του αυτό που του έλειπε. Ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Σπύρος Γιαννιώτης, αυτός ο τεράστιος αθλητής μίλησε στο Sport24.gr για την παρουσία του στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Δίνοντας συμβουλές σε όλους όσους αποφασίσουν να πάρουν μέρος στο "The Authentic Marathon Swim". Αν είστε κι εσείς ένας εξ αυτών που αναμένεται να βρεθούν στο Πευκί Ευβοίας ή σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την Μαραθώνια κολύμβηση δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτού του σπουδαίου κολυμβητή.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παρουσία σας στο "The Authentic Marathon Swim". Πρώτα απ’ όλα πόσο σημαντικό είναι που έχουμε στην Ελλάδα μία τέτοια διοργάνωση;

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό στις μέρες μας να υλοποιούνται πρωτοβουλίες και διοργανώσεις που προωθούν το Ολυμπιακό άθλημα της κολύμβησης και ειδικά τη μαραθώνια διαδρομή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η μαραθώνια κολύμβηση βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με έναν ιστορικό αγώνα.

Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού για την πρωτοβουλία και το όραμα που είχε να διοργανώσει έναν τέτοιο αγώνα που θα φέρει στο Πευκί, της Βόρειας Εύβοιας, ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προωθεί τον αθλητικό τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδας και συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προώθηση του αθλήματος που αγαπώ".

Πως αισθάνεστε που θα έχετε παρουσία σε έναν αγώνα με ιστορική σημασία αφού ουσιαστικά οι κολυμβητές θα ακολουθήσουν τα κολυμβητικά χνάρια του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας;

"Με την παρουσία μας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης, τιμούμε την ιστορία, αναβιώνοντας τα θρυλικά επιτεύγματα του Σκυλλία και της Ύδνας στα στενά του Αρτεμισίου, κατά τον Ηρόδοτο. Οι κολυμβητές που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής και να κολυμπήσουν με ασφάλεια στα ιστορικά νερά, 2.500 χρόνια μετά την ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. Εκτός από την αυθεντική διαδρομή των 10χλμ, θα υπάρχουν και διαδρομές 3χλμ, 1.5χλμ και 800 μέτρων για παιδιά".

Σπύρος Γιαννιώτης: Οι συμβουλές του Ολυμπιονίκη ενόψει του "The Authentic Marathon Swim"
EUROKINISSI SPORTS

Σε όλες τις κατηγορίες του αγώνα θα πάρουν μέρος και ερασιτέχνες αθλητές. Τι θα πρέπει να προσέξουν πριν από τον αγώνα. Ποιες συμβουλές θα τους δίνατε για την καλύτερη προετοιμασία τους (προπόνηση, διατροφή, ζέσταμα κλπ κλπ);

"Όλοι οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες θα πρέπει να ενημερωθούν και να ακολουθήσουν τους κανονισμούς που έχει θέσει η διοργάνωση για την ασφάλειά τους. Μην ξεχνάμε ότι η διοργάνωση έχει την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί με βάση τους κανονισμούς της FINA και το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει θεσπίσει με βάση τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων-συνεργατών της ΚΟΕ και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και παρευρισκόμενων. Επίσης, η διοργάνωση έχει ενταχθεί στις ελληνικές δράσεις του προγράμματος #BeactiveHellas 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Στο κομμάτι της καλύτερης προετοιμασίας τους, κάθε κολυμβητής χρειάζεται αρχικά να κάνει έναν ισορροπημένο ύπνο κάποιες μέρες πριν τον αγώνα του. Επίσης, είναι καλό είναι να μην φτάνει τελευταία στιγμή στον αγώνα που έχει δηλώσει αλλά να έχει μια με δυο μέρες πριν για καλύτερο εγκλιματισμό. Σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή του, καλό είναι να μην λαμβάνει κάποια τροφή πριν τον αγώνα, καθώς μπορεί να σταθεί επικίνδυνο. Γενικά αυτό που προτείνεται, είναι το τελευταίο μας γεύμα να γίνεται 2 με 3 ώρες πριν τον αγώνα. Επίσης, η λήψη κάποιου ενεργειακού τζελ ή energy drink συστήνεται πριν τον αγώνα αλλά με μέτρο.

Σε ότι έχει να κάνει με το ζέσταμα, θα πρότεινα 10-15 λεπτά προθέρμανσης έξω από το νερό με διατάσεις. Αν το επιθυμεί ο κολυμβητής μπορεί να κολυμπήσει και λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση του αγώνα".

Τι οδηγίες θα δίνατε σε όσους βουτήξουν στις μεγαλύτερες αποστάσεις του αγώνα. Ποια πράγματα θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καταφέρουν να βγάλουν τη διαδρομή σύμφωνα με την εμπειρία σας;

"Η διαδρομή των 10χλμ απαιτεί μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τους αγώνες των 3χλμ και 1.5χλμ. Έχει τη δική του στρατηγική την οποία θα πρέπει να δει κάθε αθλητής ξεχωριστά με τον προπονητή του. Αρχικά να δει τη διαδρομή, να μελετήσει τη θερμοκρασία της θάλασσας, τα ρεύματα και φυσικά όποιος επιθυμεί να διακριθεί και όχι μόνο να λάβει τη χαρά της συμμετοχής, αναβιώνοντας την ιστορία, θα χρειαστεί να μελετήσει και τον ανταγωνισμό. Τους αθλητές δηλαδή που λαμβάνουν μέρος.

Στην μαραθώνια διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, λαμβάνουν μέρος πολύ σπουδαία ονόματα από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο Βούλγαρος πρωταθλητής Petar Stoychev, ο Ούγγρος κολυμβητής υπεραποστάσεων Attila Manyoki και ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης Yasu Fukuoka, ενώ υπάρχουν συμμετοχές και από κορυφαία ονόματα της εγχώριας μαραθώνιας κολύμβησης.

Γενικά κάθε αθλητής χρειάζεται να έχει υπομονή, να έχει ένα πλάνο από πριν στο μυαλό του για τον αγώνα και να έχει κάνει την απαραίτητη προπόνηση σε αντίστοιχες μεγάλες αποστάσεις".

Santorini Experience 6.9.19 swimming
Santorini Experience 6.9.19 swimming DANIJELA BOGDANOVIC

Αμέτρητα χιλιόμετρα έχει κολυμπήσει ο Σπύρος Γιαννιώτης. Photo credits: Danijela Bogdanovic

Στον αγώνα θα πάρουν μέρος και αρκετά παιδιά στη μικρότερη διαδρομή των 800 μέτρων. Πόσο σημαντικό είναι για σας να βλέπετε νέα παιδιά, τα οποία σας έχουν για πρότυπο, να βρίσκονται από μικρά μέσα στη θάλασσα και στην κολύμβηση;

"Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής και το μέλλον της κολύμβησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα έχουμε κοντά μας, να μπορούμε να τους μεταφέρουμε οδηγίες και συμβουλές μέσα από τις εμπειρίες μας και να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα ωθώντας τα στον αθλητισμό, μέσα από τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Η θάλασσα και συγκεκριμένα η κολύμβηση έχει τεράστια οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Είναι σημαντικό, αν μπορούμε, να ωθούμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία στην κολύμβηση και στην εκμάθηση και ανάπτυξη των κολυμβητικών τους ικανοτήτων, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων προπονητών".

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με τη Μαραθώνια κολύμβηση στην Ελλάδα και πόσο βοηθούν τέτοιοι αγώνες στη διάδοσή της;

"Η μαραθώνια κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί χρόνο, σωστό προγραμματισμό και προσήλωση, μα πάνω απ’ όλα αγάπη για το άθλημα της κολύμβησης και την ίδια τη θάλασσα. Κανείς δεν ξεκινάει απευθείας να κάνει μαραθώνια κολύμβηση. Χρειάζεται να έχει προπονηθεί και να έχει αγωνιστεί σε μικρότερες διαδρομές πρώτα και σταδιακά με τον αυξανόμενο όγκο προπόνησης να φτάσει στη μαραθώνια διαδρομή.

Σίγουρα οι αγώνες αυτοί βοηθούν στη διάδοση της, ωστόσο χρειάζεται επιπλέον να υπάρχουν πάντα τα σωστά πρότυπα προπονητών και αθλητών δίπλα στα παιδιά και να τους παρέχονται τα απαραίτητα κίνητρα για να αγαπήσουν και να μείνουν κοντά στο συγκεκριμένο άθλημα".

Photo credits: Eurokinissi, Andreas Papakonstantinou Tourette Photography, Danijela Bogdanovic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ