ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο

Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο

Μία φωτογραφία του πρώην προέδρου των παραολυμπιονικών, Σίμου Παλτσανιτίδη, να χαιρετάει με προτεταμένο δεξί χέρι δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, έγινε viral και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Τι υποστηρίζει ο ίδιος και τι φαίνεται στο video με τον χαιρετισμό του.

Σάλος ξέσπασε με ένα φωτογραφικό ενσταντανέ του πρώην προέδρου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Σίμου Παλτσανιτίδη, δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος.

Το στιγμιότυπο προέρχεται από στιγμιότυπο που έχει τραβηχτεί από τον χώρο όπου καθόταν ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος ήταν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του συλλαλητηρίου, κι έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα "Kontra News".

Στο στοπ-καρέ απ'το βίντεο ο Παλτσανιτίδης εμφανίζεται να χαιρετάει ναζιστικά, ενέργεια την οποία κατήγγειλε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων "Μηδενική Ανοχή", με σχετική ανακοίνωσή της στο facebook.

"Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.

Το 1944, ο νευροχειρουργός Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν δημιούργησε κέντρο αποκατάστασης αναπήρων πολέμου στο νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας. Παρατήρησε πως η χρήση των αθλητικών δραστηριοτήτων «λειτουργεί» ως μέσο αποκατάστασης των ανάπηρων στρατιωτών. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση των τραυματιών πολέμου γεννήθηκε η ιδέα της ολιστικής αποκατάστασης των αναπήρων διεθνώς αλλά αποτέλεσε και το παράδειγμα της ειρηνικής προσέγγισης των λαών μετά την φρίκη και την βαρβαρότητα του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Οι Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες οφείλουν να αποτελούν τους ουσιαστικούς πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Παλτσανιτίδης βρίσκεται στο ιδεολογικό αντίθετο.

Καλούμε την Ελληνική Παραολυμπιακη Επιτροπή, αλλά και τους/τις Ελληνίδες/ες Παραολυμπιονίκες να πάρουν θέση επίσημα και ανοικτά.

Το ακτιβιστικό αναπηρικό κίνημα έχει έμπρακτα τοποθετηθεί απέναντι στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και έφτασε η ώρα να το πράξετε και εσείς.

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων : ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ".

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΤΣΑΝΙΤΙΔΗ

Βέβαια, τα πλάνα από την επίμαχη σκηνή δείχνουν τον Παλτσανιτίδη να χαιρετάει αρχικά και με τα δύο χέρια το συγκεντρωμένο πλήθος, στη συνέχεια στιγμιαία να αφήνει μόνο το δεξί ψηλά και στη συνέχεια με το ίδιο χέρι να σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "ANT1" υποστήριξε ότι δεν έκανε ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά απλώς χαιρετούσε το πλήθος. Και ότι δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, όντας για χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και κατόπιν στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Εάν δείτε τη φωτογραφία, ως άτομο με αναπηρία, έχω πιάσει με το αριστερό χέρι τη μία τη ρόδα για να μην μπορεί να φύγει το αμαξίδιο μπροστά και με το άλλο χέρι μου αρχίζω να χαιρετάω τον κόσμο που είναι από κάτω και δίπλα στον Μίκη. Εάν αυτό μπορεί να το σταματήσει κάποιος και να το αποκαλέσει ναζιστικούς χαιρετισμούς, θα παραπέμψω σε φωτογραφίες παραολυμπιονικών, που όταν παίρνουν μετάλλιο, υψώνουν το δεξί χέρι", δήλωσε.

Με συνεχείς αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο facebook, κάνει λόγο για παρεξήγηση και ανέβασε φωτογραφικά ενσταντανέ πολιτικών στην ίδια στάση σώματος.

Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο
Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο
Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΛΤΣΑΝΙΤΙΔΗ

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ήταν άμεση στην αντίδρασή της, αφού μετά από τη δημοσίευση του επίμαχου ενσταντανέ, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του παραολυμπιονίκη του Σίδνεϊ στη δισκοβολία.

Η ανακοίνωση

"Με αφορμή τη στάση του παραολυμπιονίκη Σίμου Παλτσανιτίδη στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να διευκρινίσει τα παρακάτω:

1. Επίσημοι και αναγνωρισμένοι φορείς του Παραολυμπιονικού Κινήματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητικές ομοσπονδίες ΑμεΑ. Κατά συνέχεια ο κος Παλτσανιτίδης δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση το Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα.

2. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή εδώ και χρόνια δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για προσφυγικούς πληθυσμούς με προγράμματα που έχουν τύχει θετικών σχολίων και επιβράβευσης από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση, αποφεύγοντας κάθε μορφής ακρότητες, στον αθλητισμό και όχι μόνον.

3. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι ενάντια σε κάθε ρατσιστική και φασιστική λογική και φιλοσοφία.

4. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και την συμπεριφορά του".

ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ "ΦΑΣΙΣΤΑΣ" ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 54χρονος παραολυμπιονίκης έρχεται αντιμέτωπος με παρόμοιους χαρακτηρισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αποκάλεσε "φασιστάκι" τον πρόεδρο των Παραολυμπιονικών, σε ποστάρισμά του στο facebook.

"Το καλό με κάτι τέτοιες 'δύσκολες' αναρτήσεις είναι ότι αποκαλύπτονται διάφοροι ρατσιστοειδείς τύποι σαν και του λόγου σου... Δεν ξέρω πώς παρεισέφρυσες στους 'φίλους' μου, αλλά δικαιούσαι ένα μεγαλοπρεπές μπλοκάρισμα, φασιστάκι της πλάκας...", ήταν η απάντηση του τότε αναπληρωτή υπουργού στο σχόλιο του Παλτσανιτίδη που έγραφε: "Αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρα καλά!!! Ή μάλλον είναι πολύ καλά και πάνε πιο δεξιά από το δεξιά, με τον δικό τους ρυθμό. Να προλάβουν να ξεπουλήσουν αξίες, ιδανικά, πατρίδα, Έθνος, κυριαρχία και να την κάνουν... Ντροπή".

Σάλος με τον χαιρετισμό του Σίμου Παλτσανιτίδη στο συλλαλητήριο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ