ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πομάσκι: "Βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο"

Πομάσκι: "Βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής του στίβου, Γιώργος Πομάσκι, βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και μίλησε για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και την ενασχόληση του με τα κοινά.

Ο προπονητής του στίβου και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Γιώργος Πομάσκι, βρέθηκε καλεσμένος στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και της εκπομπής “Κονσέρτο για πολυβόλα” με τους Κώστα Γκόντζο και Παύλο Σαχτούρη.

Για το αν έχει μέλλον ο ελληνικός αθλητισμός:
“Μέλλον σίγουρα υπάρχει αλλά δεν θα έχει την ίδια συχνότητα καλών επιδόσεων όπως ήταν μέχρι τώρα. Όσο περνάει ο καιρός αραιώνει η συμμετοχή των αθλητών αφού η νέα γενιά έχει άλλα ενδιαφέροντα”.

Για το δύσκολο ταξίδι από την Πράγα στην Οστράβα:
“Είχαμε ένα δύσκολο ταξί με Καραλή και Τεντόγλου. Ταξιδέψαμε με πούλμαν εξήμισι ώρες από την Πράγα στην Οστράβα. Αυτό συμβαίνει στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Πρέπει ν” αντέχεις, να γεμίζεις τον εαυτό σου με δύναμη για ν” ανταποκριθείς στις απαιτήσεις”.

Για το ταξίδι στο Μινσκ που χρειάστηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος:
“Είναι οι νέοι νόμοι. Είχε ανακοινωθεί ο διαγωνισμός, δεν ενδιαφέρθηκαν οι εταιρίες. Άργησε πολύ και την τελευταία στιγμή έπρεπε να βρούμε εισιτήρια ξεχωριστά. Αυτό διαλύει την έννοια της ομάδας. Εκεί παρενέβη η Κυβέρνηση και διέθεσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος».

Για το αν είναι πιο δύσκολο να πείσει έναν αθλητή να φτάσει τα όρια του ή να πείσει έναν ψηφοφόρο:
“Έχω θεωρία για τα δύο πράγματα. Τον ταλαντούχο αθλητή πρέπει να τον πιέσω να προσπαθήσει και να φτάσει ψηλά. Τον ψηφοφόρο δεν θα τον παρακαλέσω ποτέ. Πρέπει να το θέλει και να ξέρει ποιος θέλει να τον εκπροσωπήσει. Πιστεύω το ΚΚΕ όλα αυτά τα κάνει, γι αυτό είμαι εκεί”.

Για το αν είναι πιο δύσκολο να βοηθήσει τον αθλητή:
“Στον αθλητισμό, είμαστε πρώτα πατεράδες. Πρέπει να τους οδηγήσουμε στο μέλλον, ώστε να σταθεί στα πόδια του στο κοινωνικό σύνολο. Όσο πιο νωρίς συμβεί, τόσο πιο γρήγορα έρχονται τα καλά αποτελέσματα και πολύ πιο εύκολα το βλέπει επαγγελματικά”.

Για τις δυσκολίες και τις υποδομές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004:
“Σε κάθε ευκαιρία πρέπει να πιέζουμε. Οι εγκαταστάσεις έχουν παρατηθεί. Στην Παιανία είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση, το έκλεψαν, έχει αδειάσει και για 30 λάμπες δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Μας έλεγαν θ” ανοίξει Δεκέμβρη και πέρασαν δύο… Στο ΟΑΚΑ έχει καεί το ταρτάν και τα παιδιά παθαίνουν κατάγματα κόπωσης. Εγώ κάνω προπόνηση μόνο στο κλειστό γιατί έχει καλύτερο ταρτάν. Κάθε δύο χρόνια παίρνω ένα μηχάνημα και μία μπάρα. Μετά από 15 χρόνια μου έκαναν τη χάρη να επιστρωθεί στο σκάμμα παρότι έχω δύο πρωταθλητές Ευρώπης (Τεντόγλου και Παπαχρήστου)».

Για τους νέους προπονητές:
“Κάθε προπονητής έχει μία αξία και περηφάνια. Αν φωνάξεις και τους πεις θα πάρεις 200 ευρώ πώς θα σταθεί; Εγώ δυσκολεύομαι που είμαι τόσα χρόνια. Πλέον δεν κάνουμε επιλογή για κάθε αγώνισμα. Εμείς παίρνουμε όλα τα παιδιά για οποιοδήποτε αγώνισμα, επειδή πληρώνει. Ο γονιός δεν γνωρίζει, εμείς έχουμε την ευθύνη. Έχει χαθεί ο προγραμματισμός. Είναι πιο δύσκολο πια”.

Για τους παγκόσμιους πρωταθλητές που βγαίνουν παρά τα προβλήματα:
“Είναι δουλειά του ΣΕΓΑΣ. Έχει 280 συλλόγους που τους στηρίζει. Έχει βρει τον τρόπο να βοηθάει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλές εγγραφές αλλά χωρίς επιλογή. Αν είχαμε λύσει αυτό το πρόβλημα θα είχαμε περισσότερους αθλητές και σε καλύτερο επίπεδο”.

Για τον ρόλο του στο ΚΚΕ:
“Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω το ΚΚΕ και με τη συζήτηση να πείσω πέντε φίλους”.

Για τη θητεία του στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού:
“Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Τους βοήθησα να τρέχουν. Με βοήθησαν πολύ ο Καρεμπέ ο Ζέτερμπεργκ, ο Γιαννακόπουλος. Ήμουν πολύ τυχερός”.

Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές:
“Είναι το πρόγραμμα του προπονητή. Αν το τεχνικό επιτελείο σε συνεργασία με τη διοίκηση, τα παιδιά αντέχουν. Ποιος δεν θέλει να κάνει ένα καλό συμβόλαιο και να είναι πρώτος. Πρέπει να βάζεις στόχους”.

Για τον ρόλο του γυμναστή και την αποκατάσταση:
“Στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά. Πρέπει όλα να είναι συγχρονισμένα και τα παιδιά να είναι τυπικά στο πρόγραμμα”.

Για την κατάσταση στη χώρα:
“Ο Έλληνας είναι ένας δραστήριος τύπος. Τα τελευταία χρόνια είμαστε ικανοποιημένοι με το επίδομα. Πρέπει ν” αλλάξει αυτό. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε, όχι να περιμένουμε στην ουρά για το επίδομα».

Για το πρώτο πράγμα που λέει στους ψηφοφόρους :
“Το 70% με 80% του κόσμου ζει σε μία αβεβαιότητα. Δεν υπάρχει σταθερή νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις. Μία πολιτική που θα καθορίσει μία σταθερή καθημερινότητα. Ο κόσμος για να δουλεύει πρέπει να ήρεμος. Αν εσύ δεν κοιμάσαι γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει, δε μπορείς να αποδόσεις. Πρέπει ν” αλλάξει αυτή η κατάσταση. Έχουν προβλήματα μεγάλα κράτη. Βγήκε μία είδηση στη Νότιο Κορέα ότι κάθε μέρα αυτοκτονούν 40 με 42 άτομα. Δεν θέλω να ζω σε μία χώρα με τόσα προβλήματα. Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε και να ομαλοποιηθεί αυτή η ένταση. Έχουμε πολλά δυσάρεστα περιστατικά τελευταία και οφείλεται στην πίεση. Δεν οδηγεί πουθενά”.

Για την καθιέρωση των προπονήσεων μία μέρα μετά το ματς:
“Τη Δευτέρα οι παίκτες είχαν ρεπό. Η καλύτερη αποκατάσταση γίνεται στο γήπεδο, όχι στο κρεβάτι και τον καφέ. Εμείς το παλέψαμε πάρα πολύ και το καταφέραμε. Με αυτούς που δεν ήταν στο ματς πηγαίναμε για προπόνηση την Κυριακή, ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο μ” εκείνους που έπαιξαν”.

Για τα προβλήματα στο άλμα επι κοντώ:
“Τα κορίτσια κάνουν σε κλειστό. Δεν έχουν στρώμα έξω, ούτε ταρτάν!”

Για τις ατομικές προπονήσεις του Φορτούνη:
“Συγχαρητήρια στον Φορτούνη που ξεκίνησε να προπονείται ατομικά. Είναι σημαντικό μια ομάδα να βρει τον τρόπο να συνεργαστεί. Αν είναι καλοί ατομικά τότε θα είναι καλύτερη η συνεργασία”.

Για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν ακαδημίες στα ατομικά αθλήματα:
“Εννοείται… Πρέπει οι προπονητές να είναι γνώστες και να μπορούν να ξεχωρίζουν τα παιδιά. Μετά την προπόνηση πρέπει να επέμβουμε, να βελτιώσουμε πράγματα όπου χρειάζονται”.

Για τον Αντετοκούνμπο και τον Τσιτσιπά:
“Μόνο μπράβο και να είναι υγιείς για να συνεχίσουν. Ο Αντετοκούνμπο ακολούθησε φοβερό πρόγραμμα. Είναι εξαιρετικοί και ο Τσιτσιπάς να μην νευριάζει. Να το κρατάει μέσα του και να το βγάλει σε πείσμα”.

Για τις ομάδες που δεν περνούν έλεγχο ντόπινγκ:
“Γι” αυτή την κατάσταση είναι υπεύθυνη η κάθε ομοσπονδία. Οι αθλητές και οι προπονητές. Ο νόμος λέει να είμαστε διαθέσιμοι για έλεγχο. Όποτε βγει ένας νόμος πρέπει να είμαστε υπάκουοι. Όταν οι ομοσπονδίες δεν συνεργάζονται δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα η WADA και οι ομοσπονδίες έχουν κάνει καλή δουλειά”.

Πομάσκι: "Βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο"

Για την καταγγελία που έκανε στον ΣΕΓΑΣ ο Καραλής κατηγορώντας τον Δημήτρη Κυτέα για ρατσιστική συμπεριφορά:
“Πρέπει να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έχουμε δύο θαυμάσια παιδιά που αγωνίζονται. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί είπαμε μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και πρέπει να είναι έξω από εμάς”.

Για την καλή φυσική κατάσταση στην Premier League:
“Η δράση στην Αγγλία είναι έντονη. Μένουν λίγες ημέρες χωρίς αγώνα, έτσι είναι στο ΝΒΑ και την Ισπανία. Εκεί ο καθένας δουλεύει μόνος του την όποια αδυναμία και για το επόμενο ματς. Έτσι είναι πάντα έτοιμος”.

Για το αν υπάρξει εξήγηση ότι δεν έχει μεγάλη στήριξη από τον αθλητικό κόσμο το ΚΚΕ:
Δύσκολο θα δώσω απάντηση. Δεν είμαι τόσο γνώστης. Από την δική μου την πλευρά, είναι η προσοχή που θέλουμε να δώσουμε για την παιδεία και την οικογένεια”.

Για το αν το βάρος στους αθλητές του πέφτει στην ετοιμότητα τους στους μεγάλους αγώνες:
“Αυτό μου πήρε πολλά χρόνια και μένα. Τα πρώτα χρόνια θέλαμε το αποτέλεσμα από την αρχή. Με τα χρόνια και τις επιδόσεις που ήρθαν αυτό μου έφυγε και μπορούσα να το εξηγήσω. Πλέον βάζουμε στόχους για τους μεγάλους αγώνες και νωρίτερα να είναι πιο ήρεμοι οι αθλητές”.

Για τις αντοχές του αθλητή μέσα στη σεζόν:
“Οι αθλητές έχουν και το ρεπό τους. Ο οργανισμός μαθαίνει και μπορεί να αποδίδει. Βρίσκουν τρόπο να χαλαρώνουν και στη συνέχεια ν” ανεβάζουν ρυθμό. Πρέπει να είμαστε λίγο κουρασμένοι και καλά γυμνασμένοι”.

Για την πρόταση που του έκανε το ΚΚΕ:
“Δεν το σκέφτηκα… Είπα ότι μπορώ να δώσω άλλες δέκα ψήφους σε ένα κόμμα που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους σαν κι εμένα. Σ” εκείνους που είναι δίπλα στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στους απολυμένους και σε όσους περνούν δύσκολα”.

Για την πρόταση στο κομμάτι του αθλητισμού:
“Για μένα γίνονται λάθη στην προτεραιότητα. Στα βασικά. Πρέπει να επιλεγεί μία ομάδα που να είναι γνώστες για κάθε άθλημα. Ο καθρέφτης της Ελλάδας, το Ολυμπιακό Στάδιο είναι παρατημένο. Αν μου το ζητήσει ο κ. Κουτσούμπας θα γράφω όλη νύχτα. Δεν φοβόμαστε τη δουλειά, όσο και αν χρειαστεί”.

Για το Παγκόσμιο στη Ντόχα:
“Είχαμε μία σειρά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και είμαστε πάρα πολύ καλοί. Τώρα είναι ο πραγματικός αθλητισμός. Έχουμε τέσσερα-πέντε παιδιά σε αρκετά καλό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, συνεπείς και να κοιτάμε μόνο τον στόχο όχι τις διακοπές. Να είμαστε στο γήπεδο και να μπορέσουμε ν” απολαύσουμε δύο-τρία μετάλλια στη Ντόχα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ