ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατηγική: Βρείτε τα φύλλα των αντιπάλων

Στρατηγική: Βρείτε τα φύλλα των αντιπάλων

Ο νικητής του EPT Grand Final του 2011, Μόσιν Τσαράνια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε το εύρος φύλλων των αντιπάλων. Διαφορετικά παραδείγματα και βήμα-βήμα ανάλυση, απέναντι σε επιθετικούς και tight παίκτες

O Μόσιν Τσαράνια ξεκίνησε το πόκερ, όπως σχεδόν κάθε νέος της ηλικίας του, βλέποντας τον Kρις Μάνιμεϊκερ να κερδίζει το World Series of Poker Μain Εvent το 2003. Έκανε την αρχη παίζοντας μερικά small stakes home games στο Πανεπιστήμιο και η αρχικη του επιτυχία σε αυτά τα παιχνίδια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, τον οδήγησε στην επιτυχία στα live και online παιχνίδια.

Γνωστός στους αντιπάλους του και ως "ChicagoCards1" online, o Τσαράνια έχει μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες τουρνουά στον κόσμο. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τσαράνια έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κερδίζοντας το EPT Grand Final στο Μόντε Κάρλο για περισσότερο από $1.7 εκατ. Με την μεγάλη αυτή νίκη, ξεπέρασε τα $5 εκατ. κέρδη σε online και live τουρνουά.

Ο Τσαράνια μίλησε στο CardPlayer για την στρατηγική και την διαδικασία σκέψης που ακολουθεί στην προσπάθεια να περιορίσει τα hand ranges (εύρος πιθανών φύλλων) των αντιπάλων. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα προσέγγιση:

- Ποιά είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεσαι πριν το flop όταν προσπαθείς να βρεις το range του αντιπάλου;

- Συνήθως όταν κάνω raise πριν το flop και δέχομαι call, λαμβάνω υπόψη μου την ηλικία και την θέση του αντιπάλου. Αν κάνω raise από utg και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης, ο οποίος είναι γενικά αρκετά tight, κάνει call από early position, σχεδόν πάντα θεωρώ ότι έχει ένα πολύ δυνατό χέρι. Μερικές φορές υπάρχουν πιο tight νεότεροι σε ηλικία παίκτες, αλλά κυρίως είναι οι πιο μεγάλοι πoυ είναι συνήθως οι πιο tight.

Όταν ένας νεότερος και επιθετικός παίκτης κάνει call στο raise μου από early position, πάλι μπορεί να θεωρήσω ότι έχει κάτι αρκετά δυνατό, ωστόσο αν κάνει 3-bet, μπορεί πραγματικά να έχει οτιδήποτε, καθώς γνωρίζει ότι θα έχει το πλεονέκτημα της θέσης και μπορεί να κάνει την παρτίδα πολύ δύσκολη για μένα. Εάν ένας πιο tight παίκτης κάνει 3-bet, μπορώ συνήθως να περιορίσω το range του σε πολύ λιγότερα χέρια, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του stack του και τη θέση του, καθώς συνήθως θα έχει κάποιο καλό φύλλο.

- Ας πούμε ότι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης κάνει call στο raise σου από middle position. Σε τι range τον τοποθετείς;

- Μερικές φορές ακόμη και οι tight παίκτες μπορεί να παίξουν Α-7ο και να σε αιφνιδιάσουν, ωστόσο συνήθως θα έχουν είτε ένα ζεύγος είτε μεγάλα ομόχρωμα φύλλα. Δεν τους βάζω σε 6-7 suited και άλλα τέτοια φύλλα, καθώς πολλοί από τους πιο tight παίκτες δεν τα παίζουν, φοβούμενοι το ενδεχόμενο κάποιος από τους επόμενους παίκτες να κάνει squeeze και με το 3-bet να τους αναγκάσει να πετάξουν τα φύλλα τους. Είναι πιο πιθανό να παίξουν αυτά τα φύλλα από το button και από τις τελευταίες θέσεις ή εάν βρίσκονται στα blinds επειδή ήδη έχουν επενδύσει μάρκες στο pot.

- Αρχίζεις να περιλαμβάνεις χέρια όπως το 6-7s εάν ένας πιο επιθετικός παίκτης κάνει call στο ίδιο σημείο;

- Ναι, θα αρχίσω να περιλαμβάνω 6-7s, J-9s και τέτοια παρόμοια φύλλα. Εάν κάνουν 3-bet, θα μπορούν να έχουν πραγματικά οτιδήποτε και είναι πολύ δύσκολο να τους βάλεις σε ένα ακριβές range πριν το flop.

- Μπορείς να εξηγήσεις το πώς η διαφορετική σύνθεση του board συμβάλλει στο να περιορίσεις το range του αντιπάλου; Προφανώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα Α-7-3 rainbow flop και σε ένα J-T-9 με flush draw, αναφορικά με το τι είδους χέρια μπορείς να αποδόσεις στον αντίπαλο.

- Εάν κάνω raise και ένας tight αντίπαλος κάνει call, τότε θα κάνω c-bet σχεδόν 100% των φορών σε Α-7-3 γιατί δεν είναι πιθανό να έχει πετύχει κάτι από το board. Σχεδόν ποτέ δεν θα έχει ένα ζεύγος μεγαλύτερο από βαλέδες και αν έχει κάτι όπως 5-5 ή Κ-Qs, πιθανότατα θα πάει πάσο.

Αντίστοιχα, ένας επιθετικός παίκτης μπορεί να επιλέξει να κάνει το call (float) στην ίδια περίπτωση με 5-5 ή Κ-Qs για να δει τι θα κάνω στο turn, επειδή ξέρει ότι είναι αρκετά επικερδές για μένα να ποντάρω το συγκεκριμένο flop, σχεδόν κάθε φορά, αρκεί να είμαστε αρκετά deep. Ακόμη και αν είμαστε short, είναι ακόμη πολύ επικερδές επειδή δείχνει αρκετά δυνατό.

Το J-T-9 flop είναι μερικές φορές ένα ακόμη καλύτερο board για να μπλοφάρεις απέναντι σε έναν tight παίκτη, γιατί αν προσπαθούσε να σε παγιδέψει πριν το flop με ένα πολύ δυνατό φύλλο, θα είναι αρκετά πιο προσεκτικός με το turn και το είναι πιθανό να το αναγκάσεις να πάει πάσο. Όπως εάν πέσει ένα φύλλο που συμπληρώνει χρώμα στο turn και αυτός έχει Α-Α χωρίς κάποιο redraw, είναι πιθανό να πάει πάσο.

Απέναντι σε έναν νέο παίκτη πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί χρειάζεται να έχεις κάτι πολύ καλό σε αυτό το board για να βάλεις πολλές μάρκες στο κέντρο. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να παίξεις πιο συντηρητικά, καθώς ξέρεις ότι θα είναι αρκετά επιθετικός σε αυτό το board.

- Έτσι απέναντι σε νεότερους παίκτες, προσπαθείς να έχεις περισσότερο τον έλεγχο του pot στα flops που έχουν πολλά draws, σωστα;

- Ναι, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να είσαι και διατεθειμένος να βάλεις όλες τις μάρκες σου στο κέντρο χωρίς να έχεις κέντα στο συγκεκριμένο σημείο, γιατί θα μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις ένα ζεύγος π.χ. και να προσπαθήσουν να σε κάνουν να πας πάσο.

- Ας συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα δύο αυτά flops ως παραδείγματα. Πώς αρχίζεις να αποδίδεις τα ranges όταν το φύλλο στο turn συμπληρώνει ένα draw και πώς όταν είναι κάτι τελείως άσχετο;

- Εάν ένας μεγαλύτερος σε ηλικία, tight παίκτης, έκανε το call, και το turn ήταν κάτι άσχετο, μάλλον θα παράταγα την παρτίδα καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχει ένα ευρύ range φύλλων. Θα μπορούσε να έχει Α-Q με ένα flush draw, ωστόσο αν έχει draw, θα είναι πιθανότατα πολύ δυαντό draw το οποίο αποκλείεται να πάει πάσο στο turn και σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να ποντάρει και στο river ενώ πιθανότατα η μισή τράπουλα βοηθάει το φύλλο του.

Απέναντι σε έναν νέο, επιθετικό παίκτη, εάν το φύλλο συμπλήρωνε ένα draw, θα ήταν πιο πιθανό να ποντάρω καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει call χωρίς να έχει τίποτα, ενώ εσύ δείχνεις ότι δεν σε έχει τρομάξει το turn. Εάν το turn είναι κάτι άσχετο, θα προσπαθούσα να ελέγξω το μέγεθος του pot. Πιθανότατα θα έκανα check ένα χέρι όπως το Α-J και θα προσποιούμουν ότι έχω παρατήσει την παρτίδα για να τον αναγκάσω να μπλοφάρει στο river.

- Πώς σκέφτεσαι την παρτίδα στο river χρησιμοποιώντας τα δύο boards που έχουμε θέσει ως παραδείγματα;

- Μέχρι το river έχεις αρκετές πληροφορίες που πηγάζουν από το αν έκανε call ή όχι σε προηγούμενα streets. Σε αυτό το σημείο, εάν το turn ήταν κάτι αδιάφορο και ο αντίπαλος συνεχίζει να κάνει call, μπορείς να αρχίσεις να τον βάζεις σε ένα ζεύγος βαλέ ή draw. Μερικοί από τους νεότερους παίκτες μπορεί να έχουν κάνει call και με ένα δεκάρι σε J-T-9-3 board. Έτσι, σε αυτό το σημείο, αρχίζεις να κατανοείς τι έχουν περίπου με βάση τα όσα έκαναν σε προηγούμενα streets, αν και πρέπει να συνυπολογίζεις και το τι άλλαξε το river άλλά και το τι πιστεύει ο αντίπαλος ότι κρατάς.

Αν δεν θεωρούν ότι έχεις κάτι καλό, αλλά εσύ το έχεις, μπορείς να ποντάρεις κάτι πολύ δυνατά στο river, αφού υπάρχουν πιθανότητες να δεχθείς το call και να πάρεις πολλές μάρκες. Αντίθετα αν δεν πιστεύουν ότι έχεις κάτι καλό και έχουν δίκιο, είτε πρέπει να κάνεις ένα τεράστιο ποντάρισμα για να τους τρομάξεις και να τους αναγκάσεις να πάνε πάσο είτε απλά να παρατήσεις την παρτίδα.

Μερικές φορές οι tight παίκτες θα κάνουν check μετά από εσένα στο river με ένα χέρι που μπορεί να πάει σε showdown. Έτσι, αν έχεις έναν βαλέ και σε παγίδευαν πριν το flop με Α-Α, τότε ίσως νιώσουν ότι αφού έμειναν στο pot για 2 streets με ένα μεγάλο hand -όχι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το board- θα πρέπει να κάνουν check γιατί δεν θέλουν να βάλεις περισσότερες μάρκες στο pot. Μπορείς λοιπόν να γλιτώσεις μερικές μάρκες απέναντι σε πιο tight αντιπάλους. Ενώ, όταν είσαι αντιμέτωπος με πιο επιθετικούς αντιπάλους που έχουν μεγαλύτερο ρεπερτόριο κινήσεων, πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις check/fold, check/call ή κάτι διαφορετικό.

Σε αυτό το σημείο, έχεις τόσες πολλές πληροφορίες, που μπορεί το ένστικτό σου να δώσει την απάντηση για το πόσο ισχυρό είναι το χέρι του αντιπάλου. Πρέπει να συνυπολογίσεις πόση ιστορία έχεις με αυτόν τον αντίπαλο σε προηγούμενες παρτίδες, πόση ώρα παίζετε αντίπαλοι και να καταλήξεις στο τι είναι καλύτερο να πράξεις στο river.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ