ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόκερ: Παιχνίδι ικανοτήτων και με τον νόμο

Πόκερ: Παιχνίδι ικανοτήτων και με τον νόμο

Το πόκερ είναι παιχνίδι ικανοτητών και όχι τύχης, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστή,Τζακ Γουάινσταϊν,στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., απόφαση που είναι αρκετά σημαντική για τον μελλοντικό χαρακτηρισμό του παιχνιδιού από την Αμερικανική δικαιοσύνη και κατ'επέκταση την Αμερικανική κοινωνία.

Ο Γουάινσταϊν εκδίκαζε μία υπόθεση, στην οποία ο κατηγορούμενος Λόρενς ΝτιΚριστίνα, αντιμετώπιζε κατηγορίες που αφορούσαν την λειτουργία ενός παράνομου poker club.

Ο ΝτιΚριστίνα κατηγορούνταν ότι παραβίασε τον νόμο περί Παράνομης Επιχείρησης Τζόγου (IGBA)του 1970, ένας νόμος ο οποίος είχε ψηφιστεί με στόχο να σταματήσει την λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων τζόγου, οι οποίες ήταν συχνά σενδεδεμένες με το οργανωμένο έγκλημα.

Αρχικά οι ένορκοι καταδίκασαν τον κατηγορούμενο, ωστόσο σε ακροαματική διαδικασία μετά τη δίκη, επιστήμονες και ειδικοί ανέλυσαν τον ρόλο της τύχης και των ικανοτήτων στο πόκερ.

Εκεί ο Ράνταλ Χαμπίμ, καθηγητής στο Γαλλικό INSEAD, ο οποίος είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale και είναι κάτοχος διδακτορικούαπό το Πανεπιστήμιο του Chicago,επιχειρηματολόγησε,υποστηρίζοντας ότι το πόκερ είναιπαιχνίδι ικανοτήτων, παραθέτοντας μάλιστα ανάλυση 415 εκατομμυρίων χεριών στο Texas Hold'em, με τα οποία απέδειξε ότι ο παράγοντας τύχηπαίζει μικρό ρόλο.

Τα νεά στοιχεία έπεισαν τον Δικαστή, ο οποίος αποφάσισε ότι το πόκερ είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο η ικανότητα υπερτερεί της τύχηςκαι ως εκ τούτου η IGBA δεν έχει εφαρμογή στα παιχνίδια πόκερ. Έτσι, αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση των ενόρκων.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα εξεταστεί και από ανώτερη δικαστική αρχή, ωστόσο οι παίκτες πόκερ πανηγυρίζουν συγκρατημένα για αυτή την απόφαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση πρόκειται για μία νίκη για το ίδιο το παιχνίδι και έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση και από γνωστούς επαγγελματίες όπως οι Φιλ Γκάλφοντ και Έρικ Σαϊντέλ.

Σύμφωνα με τον Γκάλφοντ, "αυτή η απόφαση είναι μόνο μία μικρή νίκη για το πόκερ και πολλές άλλες αναμένονται στο μέλλον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ