ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο παγκόσμιοι επαγγελματίες της PokerStars μιλούν για το πόκερ

Δύο παγκόσμιοι επαγγελματίες της PokerStars μιλούν για το πόκερ

Δύο από τους πιο διάσημους παίκτες του παγκόσμιου πόκερ και παίκτες του PokerStars, ο Μπερτράν "Elky" Γκροπελιέ και ο Γιουτζίν Κατσάλοφ, βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και μίλησαν για τα μυστικά και τις τεχνικές τους, καθώς και για τις διαφορές ανάμεσα σε online και live παιχνίδια πόκερ.

Γυμναστική και πόκερ πάνε μαζί

Θα περίμενε κανείς ότι η φυσική άσκηση και το πόκερ είναι δύο έννοιες που δεν ταιριάζουν η μία την άλλη. Ωστόσο, ο Elky και ο Γιουτζίν συμφωνούν και τονίζουν ότι το πιο σημαντικό, σε ένα παιχνίδι πόκερ, είναι η φυσική κατάσταση του παίκτη. Η σωματική δραστηριότητα, συνδυασμένη με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, έχει θεαματικά αποτελέσματα στις επιδόσεις, μιας και βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας του παίκτη και στη συγκέντρωση και άρα στην αποφυγή λαθών.

Ο Elky και ο Γιουτζίν ταξιδεύουν πάντα με τον προπονητή και τον προσωπικό τους γυμναστή, ώστε να είναι πάντα προετοιμασμένοι. « Θυμάμαι ότι τότε που δεν έτρωγα ελαφριά και υγιεινά στα διαλείμματα των τουρνουά, όποτε επέστρεφα από το dinner break και μόλις καθόμουν στο τραπέζι, δεν είχα αρκετή ενέργεια, όσο κι αν προσπαθούσα να συγκεντρωθώ», επισημαίνει ο Γιουτζίν και προσθέτει ότι η άσκηση και η σωστή διατροφή εξασφαλίζουν σωματική ενέργεια και δύναμη για το μυαλό.

Live Poker Game VS Online Poker Game

Κατά το Γιουτζίν, ένας επαγγελματίας παίκτης θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία σε ένα live τουρνουά, παρά σε ένα online. Ο λόγος για κάτι τέτοιο είναι απλός: το online τουρνουά δε δίνει τη δυνατότητα να παρατηρείς τους αντιπάλους σου και να διαμορφώνεις μια συνολική εικόνα για το παιχνίδι που ξεδιπλώνεται μπροστά σου. « Το πόκερ είναι σαν ένα πάζλ και όσο περισσότερα κομμάτια έχεις, τόσο καλύτερα βλέπεις την εικόνα», αναφέρει ο ίδιος. Στο live παιχνίδι υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οπότε ο κάθε παίκτης μπορεί να έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Επιπλέον στο live υπάρχει η ανθρώπινη επαφή που αλλάζει την κατάσταση και κάνει το παιχνίδι πολύ πιο διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον.

Τύχη, αυτοπεποίθηση και ταλέντο

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία σε ένα παιχνίδι πόκερ. Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας παίκτης πρέπει να γνωρίζει ότι η αυτοπεποίθηση και το ταλέντο μπορούν να κατευθύνουν ένα παιχνίδι, αλλά πάντα θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της τύχης, ο οποίος θα επηρεάσει σημαντικά την έκβασή του. « Είναι καλό που υπάρχει η τύχη στο παιχνίδι», αναφέρει ο Elky, καθώς είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστούν το παιχνίδι ελκυστικό και δημοφιλές. Το πόκερ δίνει την ευκαιρία στον καθένα να κερδίσει, οπότε η τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό για έναν παίκτη να μην χάνει την αυτοπεποίθηση και το κίνητρό του, όταν η τύχη δεν είναι με το μέρος του για μια περίοδο.

« Τα χρήματα είναι, προφανώς σημαντικά, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο και το πιο σημαντικό πράγμα», επισημαίνει ο Γιουτζίν και συνεχίζει αναφέροντας ότι « έχω ήδη αρκετές επιτυχίες, όπως και ο Elky, αλλά μας αρέσει να ταξιδεύουμε και να αγωνιζόμαστε, κυνηγώντας ρεκόρ και τίτλους». Το κίνητρο ενός παίκτη, λοιπόν, δεν επηρεάζεται αποκλειστικά από την πιθανότητα νίκης, αλλά και από τη συγκίνηση που προσφέρει το ίδιο το παιχνίδι.

Οι επιδόσεις ενός παίκτη τονώνουν την αυτοπεποίθησή του και βελτιώνουν την απόδοσή του. Ο Elky επισημαίνει ότι « όταν κερδίζεις ένα τουρνουά είναι σημαντικό και νιώθεις ξεχωριστός». Ο ίδιος συμμετέχει σε κάθε παιχνίδι, έχοντας τη σιγουριά του νικητή. Ωστόσο, η έκβαση του παιχνιδιού δεν είναι πάντα αισιόδοξη. « Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα τόσο καλά, ωστόσο, κάθε φορά που παίζω σε ένα τουρνουά, πιστεύω ότι θα το κερδίσω», συνεχίζει.

Σίγουρα υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάμεσα στους παίκτες κι αυτό είναι το σημείο, στο οποίο εισέρχεται ο παράγοντας του ταλέντου. Σύμφωνα με τον Elky «σίγουρα υπάρχουν κάποιοι πιο ταλαντούχοι παίκτες από τους υπόλοιπους, ωστόσο όσο πιο πολλά εργαλεία και περισσότερη γνώση αποκτάει κανείς, τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματά του». Ασφαλώς, υπάρχουν οι βασικοί κανόνες και οι στρατηγικές που οφείλει να μάθει ένας παίκτης, αλλά με το ταλέντο και με την εμπειρία μπορεί κανείς να ανακαλύψει ακόμα περισσότερες γνώσεις, να εκμεταλλευτεί πιο σωστά τα λάθη του αντιπάλου του και να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις αλλαγές του παιχνιδιού.

Αντιμετωπίζοντας την ήττα

Η ήττα σε ένα τουρνουά πόκερ δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αποφύγει. Ενδεχομένως, θα υπάρξουν και δύσκολες περίοδοι, με άσχημα αποτελέσματα, τα οποία επηρεάζουν ψυχολογικά ακόμα και τους επαγγελματίες παίκτες. « Πρέπει, απλά, να το δεχθείς, ότι, μερικές φορές, τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα», τονίζει ο Γιουτζίν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον να αντιμετωπίσει μια άσχημη περίοδο, χωρίς να ζει μέσα σε ένα ήρεμο καθημερινό περιβάλλον. « Το καλό περιβάλλον είναι κάτι πολύ θετικό και η καλή σωματική κατάσταση με βοηθάει να επανέλθω γρήγορα στα πόδια μου, να μάθω ό,τι μπορώ από την ήττα και να το ξεχάσω», επισημαίνει.

Τρόποι βελτίωσης

Και ο Elky και ο Γιουτζίν συμφωνούν ότι, στην αρχή της πορείας τους, οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους ήταν ελάχιστες και περιορισμένες. Σήμερα όμως υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να μάθει κανείς όσο περισσότερα μπορεί για το πόκερ, μιας και, πλέον, κυκλοφορούν πολλά εκπαιδευτικά videos, βιβλία και ιστοσελίδες που προσφέρουν πληροφορίες και τεχνικές. « Εγώ ήμουν τυχερός», αναφέρει ο Elky, « γιατί είχα φίλους που έπαιζαν πόκερ, ήταν κερδοφόροι παίκτες, οπότε μπορούσα να κάθομαι μαζί τους για ώρες και να τους παρακολουθώ». Παρακολουθώντας τους άλλους παίκτες να παίζουν, ο καθένας μπορεί να αντλήσει πολλές πληροφορίες, τόσο για την τεχνική που ακολουθούν, όσο και για το στυλ παιχνιδιού τους. Όπως επισημαίνει ο Γιουτζίν, η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί «σε βοηθάει να εξασκήσεις το μυαλό σου ακολουθώντας τον τρόπο σκέψης άλλων παικτών».

Εν κατακλείδι

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που αναγκάζει τον παίκτη να σκεφτεί, προτού ενεργήσει. Η έκβασή του δεν κρίνεται αποκλειστικά από την τύχη και από τους κανόνες, αλλά και από την προσοχή και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο καθένας. Όπως τονίζουν ο Elky και ο Γιουτζίν, δεν υπάρχει σωστή απάντηση στην ερώτηση ‘τι θα έκανες σε αυτήν την παρτίδα’. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος, αλλά ακολουθούμενη τακτική, η οποία επηρεάζεται από τους αντιπάλους, το ιστορικό που έχουν στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, την ευελιξία και την προσαρμογή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ