ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποινή φυλάκισης για υποθέσεις ντόπινγκ επιβάλλει ο Πούτιν

Ποινή φυλάκισης για υποθέσεις ντόπινγκ επιβάλλει ο Πούτιν
Πούτιν

Η Ρωσία θα τιμωρεί βάσει νόμου με ποινές φυλάκισης όσους εκθέτουν αθλητές σε απαγορευμένες ουσίες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μάστιγας του ντόπινγκ στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν, υπέγραψε νέο νόμο ο οποίος προβλέπει ακόμα και ποινή φυλάκισης σε προπονητές και ιατρικό επιτελείο που πιέζει αθλητές να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες.

Ο νόμος τίθεται σε εφαρμογή στη χώρα στον απόηχο του σκανδάλου ντόπινγκ που εξαπλώθηκε πάνω από την αποστολή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο κι ενώ απαγορεύτηκε η παρουσία της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στη Ρωσία φέρεται να λειτουργούσε ένας μηχανισμός υποστήριξης του ντόπινγκ υπό την ευλογία του κράτους, με συνέπεια ο Πούτιν να πάρει ισχυρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για αξιωματούχους που επιβάλλουν σε ανήλικο να ντοπαριστεί ή καταφεύγουν σε βία και απειλές για να χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες ένας αθλητής.

Η ρωσική βουλή και η σύγκλητος ενέκρινε το νομοσχέδιο προ μηνός. Στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχουν ποινές για τους αθλητές που βρίσκονται θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ, ωστόσο τονίζεται από τους νομοθέτες ότι επίκειται νέος νόμος που θα καθορίζει και τις τιμωρίες των παραβατών.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται την ύπαρξη κρατικού προγράμματος ντόπινγκ και έχουν επιδοθεί σε προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου στη χώρα, με τον αναπληρωτή διευθυντή της WADA, Ρομπ Κόλερ, να σημειώνει ότι οι κινήσεις αυτές "βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση".

Ο πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας, Αλεξάντερ Ζουκόβ, υποστήριξε ότι η Ρωσία "καθάρισε" με το πρόβλημα του ντόπινγκ και δεν πρέπει να της απαγορευτεί ξανά συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στις 9 Δεκεμβρίου, πάντως, θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος του πορίσματος του Καναδού ακαδημαϊκού με εξειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο, Ρίτσαρντ Μακλάρεν, πάνω στο ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, έρευνα η οποία παραγγέλθηκε από την ίδια τη WADA πριν από τους Αγώνες στο Ρίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ