ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδηλατοδρόμιο Χανίων: Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι

Ποδηλατοδρόμιο Χανίων: Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως οι τρεις κατηγορούμενοι για το ποδηλατοδρόμιο των Χανίων που ακόμα και σήμερα δεν είναι έτοιμο προς χρήση είναι αθώοι.

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για το ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά το οποίο 16χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης για την κατασκευή του παραμένει ακόμα ένα γιαπί. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε πως οι τρεις κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Για όσους δεν το γνωρίζουν αξίζει να επισημάνουμε πως το συγκεκριμένο ποδηλατοδρόμιο ανήκε στα προβλεπόμενα έργα στην περιφέρεια ως αντιστάθμιση για τους πόρους που διοχετεύθηκαν στην πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και θα γινόταν στην περιοχή Καθιανά Ακρωτηρίου του νομού Χανίων. Τον Αύγουστο του 2002 έγινε η δημοπράτηση του έργου και σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2003, υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία.

Τα έργα ξεκίνησαν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Η αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης των έργων ήταν διετούς διάρκειας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το 2008 δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωση των έργων κάτι που επίσης δεν συνέβη ποτέ. Το 2009 έγινε η ποιοτική παραλαβή του έργου (παρ' ότι αυτό δεν είχε ολοκληρωθεί) από τη ΓΓΑ! Κάπως, έτσι, φτάσαμε στο 2011 όπου έγινε μία ακόμα προσπάθεια μέσω του ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί το ποδηλατοδρόμιο και να παραδοθεί σε λειτουργία.

Τελικά, αυτό συνέβη το 2011 όπου έγινε αναδοχή από άλλη εταιρία για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που είχαν απομείνει. Τελικά, ούτε αυτή κατάφερε να τις ολοκληρώσει αφού θα έπρεπε πρώτα να είχαν τελεστεί κάποιες εργασίες από την πρώτη εταιρία, η οποία είχε κάνει ένα ποδηλατοδρόμιο μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά αποφασιστεί (οι προβλεπόμενες διαστάσεις ήταν Ολυμπιακών προδιαγραφών, ενώ η κατασκευή ήταν μικρότερη) σύμφωνα με τα όσα είχε καταγγείλει ο πρώην ΓΓΑ, Ιούλιος Συναδινός.

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε το 2017 και το 2019 είχαμε την έναρξη της δίκης όπου τρία άτομα έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Πρόκειται για τον εργολάβο που ανέλαβε την κατασκευή του και δύο υπάλληλοι της Γ.Γ.Α. που συμμετείχαν στην επιτροπή παραλαβής του έργου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά τις καταθέσεις όλων των εμπλεκόμενων έκρινε πως οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν αθώοι. Από την πλευρά της η υπεράσπιση τόνισε πως όταν έγινε η παράδοση του έργου αυτό ήταν έτοιμο κατά 97%, ενώ το συνολικό κόστος ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ανταποκρινόταν στις εργασίες που είχαν γίνει. Αυτούς τους ισχυρισμούς έκανε δεκτούς το Τριμελές Εφετείο και αθώωσε τους κατηγορούμενους.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Το ερώτημα φυσικά που τίθεται από εδώ και πέρα είναι τι θα γίνει με αυτήν την εγκατάσταση. Όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης όταν παραδόθηκε το ποδηλατοδρόμιο χρειάζονταν ακόμα έργα ύψους 80.000 ευρώ για να είναι έτοιμο προς χρήση.

Τώρα το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η εγκατάσταση έχει υποστεί πολλές βλάβες τόσο στον εξοπλισμό όσο και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της και έτσι εάν αποφασιστεί να προχωρήσει η λειτουργία της τότε θα πρέπει να βγουν πολλά λεφτά από τα κρατικά ταμεία.

Φυσικά, το μόνο σίγουρο είναι πως από το 2002 όταν δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά το έργο έχουμε φτάσει στα τέλη του 2019 και είναι άγνωστο εάν και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ