ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η χορογράφος Μαρία Χορς

Πέθανε η χορογράφος Μαρία Χορς
INTIME SPORTS

Η χορογράφος των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας επί 50 χρόνια, Μαρία Χορς, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών.

Μία γυναίκα που συνέδεσε το όνομα της με τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Η χορογράφος, Μαρία Χορς, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών με την ΕΟΕ να εκδίδει συλλυπητήρια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: "H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο της Μαρίας Χορς, η οποία υπήρξε εμβληματική μορφή στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προσφέροντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια και τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στη χώρα μας.

Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Σπούδασε και πήρε το δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος της σχολής Κούλας Πράτσικα. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κροϊτσβέργκι, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολωβ, και άλλους. Παράλληλα, σπούδαζε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής και Χορευτικής Γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί δέκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ως χορογράφος παρουσίασε διάφορες καθαρώς χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια.

Στο Εθνικό Θέατρο εργάσθηκε ως μόνιμος χορογράφος για 30 περίπου χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδους θέατρο, καθώς και 30 περίπου τραγωδίες, Αισχύλο – Σοφοκλή – Ευρυπίδη, τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα όπως Επίδαυρο – Δωδώνη – Φιλίππους, καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό και το Εθνικό Θέατρο. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Vicenza της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α. Μινωτή και σκηνογράφο τον Τσαρούχη. Στην Επίδαυρο, πάντα με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνη. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου όπου έκανε τη χορογραφία με σκηνοθέτη τον Μινωτή, σκηνογράφο τον Τσαρούχη και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

Η Μαρία Χόρς συνέδεσε το όνομα της με την Ολυμπιακή Φλόγα για σχεδόν 70 χρόνια. Για πρώτη φορά μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Από το 1964 ανέλαβε τη χορογραφία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, θέση που διατήρησε ως το 2006, δίνοντας πάντα τον καλύτερο της εαυτό σε αυτή την τόσο σημαντική τελετή για τον Ολυμπισμό και την Ελλάδα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ