ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράδοξο τέλος στο "Αγαπώ τον αθλητισμό"

Παράδοξο τέλος στο "Αγαπώ τον αθλητισμό"

Το Υπουργείο Παιδείας διέκοψε το πρόγραμμα "Αγαπώ τον αθλητισμό" στερώντας από χιλιάδες μαθητές το δικαίωμα να γνωρίσουν τα Ολυμπιακά Αθλήματα και να έρθουν κοντά στον αθλητισμό.

Φαίνεται ότι ακόμα και τα πράγματα που πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα πρέπει να τα καταργούμε. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση ΓΙΑ την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα "Αγαπώ τον αθλητισμό" το οποίο "έτρεχε" από το 2010.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αρχικά ξεκίνησε μέσω της IAAF και αφορούσε μόνο το στίβο αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτό το μπάσκετ και το βόλεϊ από τη σεζόν 2013-14. Από την έναρξη του προγράμματος, το οποίο παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία, και μέχρι σήμερα, το έχουν παρακολουθήσει 184.500 μαθητές/τριες από 2.203 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Πέρα από το αμιγώς αθλητικό κομμάτι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλους τους χώρους του Παναθηναϊκού Σταδίου καθώς και να έρθουν πιο κοντά στο ολυμπιακό πνεύμα αφού το ρόλο του προπονητή αναλάμβαναν Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές του παρελθόντος. Μάλιστα, για αυτό το λόγο υπήρχε και συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης το οποίο και έδινε ειδικές άδειες σε Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές οι οποίοι είναι στις τάξεις του για βρεθούν κοντά στα παιδιά.

Το "Αγαπώ τον αθλητισμό" ουσιαστικά με τη μορφή που είχε τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η αρμοδιότητά του όμως άρχιζε και τελείωνε στο Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει υπάρξει καμία εγκύκλιος σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος και εάν δεν αλλάξει κάτι αυτό οδεύει προς τα συρτάρια του Υπουργού, κ. Γαβρόγλου. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί έστω και την ύστατη στιγμή να έχουμε ανατροπή των δεδομένων και τελικά το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί.

Πάντως, πέρσι, η σχετική εγκύκλιος είχε εκδοθεί πέρσι από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου στις 06/09/2016.

Το παράδοξο με τα άλλα προγράμματα

Την ίδια ώρα, βέβαια, παρακολουθούμε ένα ακόμα παράδοξο στην όλη υπόθεση. Το Υπουργείο Παιδείας να σταματά το πιο σημαντικό πρόγραμμα ένταξης μαθητών στα αθλητικά ιδεώδη την ώρα που συνεχίζει κανονικά άλλα προγράμματά του.

Για παράδειγμα διεξήχθη κανονικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς (για την ακρίβεια στις 2 Οκτωβρίου) η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, ενώ στις αρχές του 2018 ανακοινώθηκε ακόμα ένα πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο.

Συγκεκριμένα: "Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί στο Εθνικό Καυταντζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων με παράλληλες δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου για τους/τις μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".

Το παραπάνω φυσικά δεν αποτελεί μομφή για το γεγονός ότι συνεχίζονται τα παραπάνω προγράμματα, αφού η χρησιμότητα τους είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί εύλογη απορία πως δεν συνεχίζεται και το "Αγαπώ τον αθλητισμό".

Οι επιστολές και ερωτήσεις στη Βουλή που παραμένουν αναπάντητες

Το πρόβλημα με τη συνέχιση του προγράμματος είχε διαφανεί από το καλοκαίρι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητες… ενοχλήσεις από την πλευρά της ΕΟΕ για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει μέχρι και στον Πρωθυπουργό ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά από τον Δεκέμβριο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προγράμματος αξίζει να επισημάνουμε ότι υπολογίζεται πως περίπου 30.000 παιδιά θα είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πέρα από τις επιστολές της ΕΟΕ το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μετά από σχετικές ερωτήσεις που έγιναν. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση του Γιώργου Μαυρωτά (βουλευτής με το "Ποτάμι") προς τον Υπουργό Παιδείας στην οποία υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα.

Η ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, αλλά μέχρι σήμερα είμαστε εν αναμονή της απάντησης του κ. Γαβρόγλου. Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε ότι πέρα από βουλευτής με το «Ποτάμι» ο Μαυρωτάς υπήρξε σπουδαίος αθλητής της υδατοσφαίρισης και αν μη τι άλλο έχει γνώση του αντικειμένου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Προς τoν Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Αναστολή Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics”».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics“ αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), η οποία, σύμφωνα με το καταστατικό της έχει, μεταξύ άλλων, ως σκοπό την ανάπτυξη, προαγωγή και προστασία του Ολυμπιακού Κινήματος, του αθλητισμού, του φίλαθλου πνεύματος και της εξωσχολικής σωματικής αγωγής μέσα στο πλαίσιο των αρχών του Ολυμπιακού Ιδεώδους και των παραδόσεων του Ελληνικού Αθλητισμού καθώς και τη διάδοση στη νεολαία, της αγάπης του αθλητισμού και του σεβασμού του αθλητικού πνεύματος.

Το πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics” είναι, σύμφωνα με το υπ' αριθ. πρωτ. 142934/Δ5/06-09-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιμορφωτικών επισκέψεων και αθλητικών δραστηριοτήτων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων της χώρας, με σκοπό να προσφέρει στους μαθητές ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού και ιστορίας στο κέντρο της σημερινής Αθήνας και παράλληλα, μέσω ενός οργανωμένου αθλητικού προγράμματος με τη μορφή παιχνιδιού, να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα αγωνίσματα του Στίβου, το Μπάσκετ και το Βόλεϊ.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιείται από το 2010, στηριζόμενο αρχικώς στο αναπτυξιακό/εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) “Kid's Athletics”, ενώ, μετά την επιτυχία που σημείωσε, μετεξελίχθηκε στο πρόγραμμα “Αγαπώ τον Αθλητισμό – Kid's Athletics“ με την ενσωμάτωση των αθλημάτων του βόλεϊ και του μπάσκετ, από το σχολικό έτος 2013-2014. Στην παρούσα μορφή του, το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του ΥΠ.ΠΕ.Θ., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., της Ε.Ο.ΠΕ. και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υποστηριζόμενο επίσης από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο όπως και το ΥΠ.ΠΕ.Θ. διαθέτει υπαλλήλους Ολυμπιονίκες – διακεκριμένους αθλητές. Από το σχολικό έτος 2015-2016, περαιτέρω στήριξη στο πρόγραμμα παρέχεται από τις ευγενείς χορηγίες των Ιδρυμάτων “Σταύρος Νιάρχος” και “Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου”.

Από την έναρξη του προγράμματος, το οποίο παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές και τα σχολεία, και μέχρι σήμερα, το έχουν παρακολουθήσει εκατόν ογδόντα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι (184.500) μαθητές/τριες από δύο χιλιάδες διακόσια τρία (2.203) σχολεία από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το διάστημα 2010-2012, δράσεις του προγράμματος υλοποιούνταν και στην Αρχαία Ολυμπία. Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος μπορούν, μεταξύ άλλων να συναχθούν από τις ευχαριστήριες επιστολές των σχολείων και τα σχόλια των μαθητών στο βιβλίο επισκεπτών του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Θα ανέμενε κανείς, αν όχι την, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ε.Ο.Ε., ενίσχυση του προγράμματος, προκειμένου αυτό να επιστρέψει και στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία, τουλάχιστον την ομαλή συνέχεια του κατά το τρέχον σχολικό έτος. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. όμως δεν προέβη στις απαραίτητες προς τούτο κινήσεις (έκδοση σχετικής εγκυκλίου, διαθέσεις υπαλλήλων), παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από πλευράς Ε.Ο.Ε., με αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση του προγράμματος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πού οφείλεται η μεταβολή της στάσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έναντι ενός, ομολογουμένως, επιτυχημένου προγράμματος, όταν μάλιστα, σύμφωνα με το υπ' αριθ. πρωτ. 142934/Δ5/06-09-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, “στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού σχεδιασμού επιβάλλεται, τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σχολικής μονάδας, οι διδακτικές επισκέψεις με επιμορφωτικό, βιωματικό και αθλητικό περιεχόμενο να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας”;

2. Για ποιον λόγο δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος για το σχολικό έτος 2017-2018, με συνέπεια την αναστολή του προγράμματος; Θεωρεί η σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. περιττά τέτοιου είδους προγράμματα, όταν μάλιστα δεν έχουν κόστος για το Δημόσιο και τους μαθητές; Ποια η σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως αρμόδιας Υπηρεσίας;

3. Προτίθεται το ΥΠ.ΠΕ.Θ. να αναλάβει πρωτοβουλίες (έκδοση εγκυκλίου, διαθέσεις υπαλλήλων) με σκοπό την, έστω καθυστερημένη, υλοποίησή του προγράμματος για το τρέχον σχολικό έτος;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ