ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιος: Οι απαντήσεις για χρέη, νοθεία και τραμπουκισμούς

Πανελλήνιος: Οι απαντήσεις για χρέη, νοθεία και τραμπουκισμούς

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/9) η διοίκηση του Πανελληνίου τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που υπάρχουν σχετικά με τραμπουκισμούς και ρατσιστική συμπεριφορά, αλλά και για το μέλλον του συλλόγου. (VIDEO)

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/9 )στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου η συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του συλλόγου για τις καταγγελίες που υπάρχουν σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ιστορικό σωματείο, καθώς και για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.

Στο πάνελ βρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου, Χάρης Παπαϊωάννου, ο Α’ αντιπρόεδρος Βασίλης Γκούμας και η ταμίας Ελένη Σκόπα.

Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου των Ολυμπιονικών ο ανακοίνωσε την διεξαγωγή εκλογών: "Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Σκοπός αυτής της συνέντευξης Τύπου είναι να ρίξουμε φως σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Πανελλήνιο. Παράλληλα, θέλω να σας ανακοινώσω ότι την περασμένη Δευτέρα πήραμε απόφαση να γίνουν εκλογές στις 15 Νοεμβρίου. Ο Πανελλήνιος δεν μπορεί να έχει άλλο προσωρινές διοικήσεις. Πρέπει να εκλεγεί μία διοίκηση με στόχο να βγάλει το σύλλογο από την παρακμή".

ΧΡΕΗ 3,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 9,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΣΔΟΕ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Γκούμας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Αυτός ο Σύλλογος έχει ιστορία 130 ετών. Έχει περάσει από πολέμους, κατοχές, χούντες και όλα όσα έχει ζήσει η χώρα μας σε αυτό το διάστημα. Επιβίωσε με έναν τρόπο, να βγάζει αθλητές. Υπήρχαν περίοδοι που πέρασε μεγάλες δόξες. Υπήρχαν όμως και άλλες που πέρασε από την παρακμή, αλλά πάντα στηριζόταν στις δικές του δυνάμεις.

Αυτό το κύπελλο μας το είχε δώσει η ΔΟΕ και δίδεται στα καλύτερα σωματεία στον κόσμο. Υπήρξαν στο σύλλογο άνθρωποι με μεγάλη προσωπικότητα που έδιναν λύσεις στα προβλήματα όποτε αυτά προέκυπταν.

Από εδώ βγήκαν σπουδαίοι αθλητές. Μετά την αποχώρηση του Κυριακού ο σύλλογος βρέθηκε σε μία δίνη. Είχαν κλείσει το σύλλογο με λουκέτα. Το προσωπικό ήταν απλήρωτο για δέκα μήνες. Πριν από δέκα χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε μία διοίκηση παλιών αθλητών. Η μόνη πηγή χρημάτων ήταν από τις ακαδημίες. Υπήρχαν απαιτήσεις και αγωγές. Το διάστημα αυτό δεν τακτοποιήθηκαν.

Είχαμε τεράστιο χρέος στη ΕΥΔΑΠ πάνω από 3,5 εκατομμύρια και μας δέσμευε τους λογαριασμούς. Όταν έγιναν έλεγχοι από το ΣΔΟΕ δεχτήκαμε πρόστιμο εννιά εκατομμυρίων ευρώ για παρατυπίες που είχαν γίνει.

Πολλοί από εμάς διαφωνήσαμε με τη διοίκηση Ζερβουδάκη γιατί δεν υπήρχε διαφάνεια. Αντί οι πληρωμές να γίνονται από τον ταμία γίνονταν από τον ίδιο.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ελέγξουμε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο σύλλογος. Τα 3,5 εκατομμύρια χρέος στην ΕΥΔΑΠ το πήγαμε στο 1.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των προπονητών έχω να πω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δέχτηκαν τις προτάσεις που έγιναν. Προσλάβαμε έντεκα γυμναστές που ήταν άνεργοι και αυτοί μας έκαναν αγωγές.

Σταματήσαμε τη διαρροή του χρήματος. Δεν μπορεί να είσαι έξι χρόνια διοίκηση και να μην έχεις μειώσει το χρέος. Να τους δίνεις μαύρη εργασία".

"ΝΟΘΕΙΑ ΜΕ 42 ΜΕΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ταμίας, Έλενα Σκόπα η οποία με τη σειρά της επεσήμανε: "Σας ευχαριστώ και εγώ από την πλευρά μου για την παρουσία σας εδώ. Θα προσπαθήσω να σας αναφέρω ορισμένα στοιχεία. Ο Πανελλήνιος είχε αιρετή διοίκηση η οποία παραιτήθηκε σε μία νύκτα. Τον Ιούλιο του 2016 αναδείχτηκε διοίκηση μέσα από εκλογές και τον Δεκέμβριο παραιτήθηκε.

Εμείς από την πλευρά μας είχαμε καταγγείλει κατ επανάληψη στο διοικητικό συμβούλιο τις παρατυπίες που διαπιστώναμε. Όπως για παράδειγμα το βιβλίο μελών με αλλοιώσεις. Όταν λέω αλλοιώσεις μιλάμε για ονόματα σβησμένα με μπλάνκο.

Υπήρξαν πολλές παρατυπίες και στο κομμάτι των πληρωμών οι οποίοι δεν γίνονταν μέσα από τον ταμία κατ’ εντολή του κ. Ζερβουδάκη και χρησιμοποιούνταν ο προσωπικός του λογαριασμός.

Πολλές φορές έχουμε ζητήσει από τον κύριο Ζερβουδάκη να μας φέρει στοιχεία ο κ. Ζερβουδάκης, όλο λέει ότι θα μας τα φέρει και δεν μας τα φέρνει. Όταν αναλάβαμε απευθυνθήκαμε σε λογιστικό γραφείο, σε ορκωτούς λογιστές και σε όλους όσους έπρεπε για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον σύλλογο.

Θα σας αναφέρω δύο στοιχεία χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, τα πορίσματα που κατατέθηκαν για το βιβλίο των μελών και την έκθεση των ορκωτών λογιστών. Το πόρισμα αναφέρει ότι υπάρχουν 42 νοθευμένες καταχωρήσεις στο βιβλίο των μελών οι οποίες αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Την ίδια ώρα η έκθεση ορκωτών λογιστών αναφέρει ότι από το σύνολο των εσόδων οι 805 χιλιάδες ευρώ δεν είχαν τα ανάλογα παραστατικά. Όλο αυτό μας έκανε να καταλάβουμε γιατί ήθελαν να παραμείνουν".

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΦΕΙΛΕΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ

Στη συνέχεια οι τρεις συμμετέχοντες στο πάνελ απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία.

Για το που θα βρουν τα λεφτά ο πρόεδρος του ιστορικό συλλόγου απάντησε: "Από αυτά που έχουμε διαπιστώσει το να βρούμε τα χρήματα δεν είναι δύσκολο. Με οικονομία καταφέραμε ήδη και μαζέψαμε τα έξοδα. Είμαστε στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε ιδιόκτητα στρέμματα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της διοίκησης Κυριακού. Είναι και οι επόμενες διοικήσεις.

Είχαν βάλει ένα ρούχο ρακένδυτο στον Πανελλήνιο και τον περιέφεραν σαν ζητιάνο. Δίνουμε στον Πανελλήνιο τη θέση που του αξίζει. Υπάρχει δυνατότητα να ακμάσουμε πάλι".

Για τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν και εάν μπορεί να βρεθεί λύση ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: "Δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία με ανθρώπους που στα έργα τους υπάρχουν δικαστικές έρευνες. Αν οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει κάτι, ευχαρίστως. Με όποιον θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν συμβάσεις και να υπάρχει μία διαύγεια στο σύλλογο ευχαρίστως να συνεργαστούμε.

Ο σκοπός μας είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός υψηλού επιπέδου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε πρότυπα. Με το που αναλάβαμε είχαμε μία πολεμική άνευ προηγουμένου ακόμα και σε επίπεδο Ομοσπονδιών. Ο Πανελλήνιος είναι πάντα στη διάθεση των Ομοσπονδιών. Διοργανώνουμε αγώνες σε όλα τα αθλήματα".

Για τις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά ο πρόεδρος του Πανελληνίου απάντησε: "Ο ρατσισμός έχει ονοματεπώνυμο. Πρέπει να υπάρχουν καταγγελίες. Η Κυψέλη έχει 500.000 κατοίκους όπου οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες. Αν έρθετε ένα Σαββατοκύριακο εδώ θα δείτε παιδιά τέτοιων οικογενειών. Υπάρχουν χιλιάδες ευχαριστήρια γράμματα για την προσφορά του συλλόγου σε αυτά τα παιδιά. Όποιος το αμφισβητεί όλα τα ευχαριστήρια είναι στη διάθεσή του".

Για τα χρέη και πόσο αυξήθηκαν τα χρέη το λόγο πήρε η ταμίας του συλλόγου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: "Το φορολογικό χρέος δεν έχει οριστεί ακόμα. Είναι σε διαπραγματεύσεις και δεν ξέρουμε σε τι ποσό θα καταλογιστεί. Αυτό που μας ανακοινώθηκε είναι στα 9,6 εκατομμύρια ευρώ. Προσκομίζουμε ό,τι στοιχείο βρίσκουμε και ελπίζουμε να μειωθεί. Για πάνω από 20 χρόνια ο Σύλλογος δεν ξέρω γιατί δεν πλήρωνε νερό. Αποφασίσαμε να διαπραγματευτούμε το ποσό".

Για το εάν έχουν αυξηθεί τα χρέη από το τέλος της διοίκησης του κ. Κυριακού και στις επόμενες δήλωσε: "Τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις εισφορές έχουν αυξηθεί. Φυσικά, υπάρχουν και οι προσαυξήσεις. Υπήρξε υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων. Αυτό παίρνει προσαυξήσεις. Υπάρχει πρόστιμο φορολογικό για τη χρήση των 5Χ5".

Για το τμήμα χαντμπολ και το γεγονός ότι έπεσε το μπάτζετ ο κ. Παπαϊωάννου είπε: "Ασχολήθηκα με το χάντμπολ. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το χάντμπολ είχε ένα μπάτζετ στις 80.000 ευρώ το χρόνο. Τα έσοδα των ακαδημιών ήταν 8.000. Πήραμε δύο χρονιές το πρωτάθλημα εφήβων από την Αναγέννηση. Οι προπονητές δύο χρόνια ήταν απλήρωτοι στις υποδομές. Από τα 17 παιδιά που έφυγαν οι περισσότεροι ανήκαν σε άλλους συλλόγους. Πήραμε δύο ξένους παίκτες. Έχουμε δυναμώσει την εφηβική μας ομάδα. Βάζοντας τον Νίκο Σαμαρά υπεύθυνο των ακαδημιών, προσδοκάμε την γιγάντωσή τους. Σε ό,τι αφορά την ανδρική ομάδα περιμένουμε δύο παίκτες".

Για το θέμα των απολύσεων των προπονητών η ταμίας του Συλλόγου είπε: "Δεν έγιναν απολύσεις. Όταν αναλάβαμε τον Φεβρουάριο διαπιστώσαμε ότι ο σύλλογος φαινόταν σαν να έχει τρεις προπονητές. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε να βάλουμε μία τάξη. Δεν μπορούσε να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Με τη νέα χρονιά αρχίσαμε να επικοινωνούμε με όλους τους προπονητές. Ξεκίνησε η διαδικασία των προσλήψεων των νέων προπονητών. Κάποιοι δεν επιθυμούσαν. Τους έστειλαν email και τους ζήτησαν να έρθουν. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι όχι. Αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν δεν μπορούσαν να έρθουν και να προπονούν. Αυτοί οι προπονητές είχαν προσληφθεί με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και εμείς θέλαμε να τους κάνουμε αορίστου χρόνου. Τους ζητήσαμε να έρθουν. Όλοι κλήθηκαν από το σύλλογο".

Για το εάν υπήρξε τραμπουκισμός ο κ. Παπαϊωάννου είπε: "Ο τραμπουκισμός και οι προσβολές έχουν ονοματεπώνυμο. Ας μας αναφέρουν ποιος το έκανε και θα τον διώξουμε άμεσα. Να μας δώσουν ένα όνομα να φύγει αύριο. Ίσα ίσα εμείς δεχτήκαμε ανώνυμα τηλέφωνα. Είμαι κατά της βίας, κατά των εκβιασμών και κατά της παραβατικής συμπεριφοράς".

Σε συνέχεια όταν του αναφέρθηκε το όνομα προπονήτριας η οποία κατήγγειλε ότι της ζήτησε να μην προχωρά σε δημόσιες καταγγελίες κατά του συλλόγου ο πρόεδρος του Πανελληνίου τόνισε: "Δεν έχω καν το τηλέφωνο της συγκεκριμένης προπονήτριας. Δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Τη βία όμως τι την προσδιορίζει;"

Για την επόμενη ημέρα του συλλόγου ο πρόεδρος του Πανελληνίου είπε: "Το ζητούμενο είναι ποιοι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν. Θα γίνουν εκλογές, θα συσταθεί σε σώμα η νέα διοίκηση και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν περισσότερα μέλη. Εμείς τους ανθρώπους που έχουν εντιμότητα τους θέλουμε δίπλα μας. Δεν μπορώ να συνηθίσω να ζω σε ένα βούρκο και το αυτονόητο να το παίρνω ως επίτευγμα. Όσοι άνθρωποι μπορούν να συστρατευθούν ειμαι μαζί τους".

Σε ερώτηση για το εάν έχουν κατατεθεί τα όσα ζήτησε από τη διοίκηση του συλλόγου ο Υφυπουργός Αθλητισμού η απάντηση ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα: "Έχει κατατεθεί το υπόμνημα και με αρκετά συνημμένα. Έγινε σε κλίμα συνεργασίας η συνάντηση που είχαμε. Είδαν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα του Πανελληνίου".

Για το θέμα της τοποθέτησης καμερών η κ. Σκόπα τόνισε: "Σχετικά με την τοποθέτηση των καμερών πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Καταγράφονται οι είσοδοι όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στείλαμε υλικό στην Αρχή προστασίας δεδομένων του πολίτη για να εγκριθεί. Υπάρχουν παραβιάσεις όσο ήταν κλειστός ο σύλλογος. Έσπασαν τζάμια. Εδώ το καλοκαίρι έρχονται 3.000 παιδιά στο καμπ. Οι γονείς δεν δικαιούνται να ξέρουν ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν".

Για το τι γίνεται με το τμήμα μπάσκετ: "Περιμένουμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 5 Οκτωβρίου".

Tελευταίος ζήτησε και πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου ο οποίος τόνισε: "Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ ήταν μία πολιτισμένη συζήτηση. Θέλω να μάθει όλος ο κόσμος ότι αγαπάμε το σύλλογο και όλα τα παιδιά. Είμαστε πέρα από κόμματα και ιδεολογίες".

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ