ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάουντ: "Να αποσυρθεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Πάουντ: "Να αποσυρθεί η Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

O πρώην πρόεδρος της WADA, Ντικ Πάουντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ορισμένες πτυχές του σκανδάλου ντόπινγκ με επίκεντρο τη Ρωσία. Κατήγγειλε εμπλοκή της Ρωσικής Κυβέρνησης.

Σε απίστευτες καταγγελίες προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της WADA, Ντικ Πάουντ, ο οποίος και προεδρεύει της επιτροπής το οποίο ερευνά το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει στον αθλητισμό και έφτασε στο σημείο της φυλάκισης του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Λαμιν Ντιάκ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ο 82χρονος Σενεγαλέζος φέρεται να έχει πάρει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ από το 2011 μέχρι σήμερα για να αποκρύψει στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους ντόπινγκ κυρίως Ρώσων αθλητών.

Σε αυτό το πλαίσιο η WADA έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος του αποτελέσματος των ερευνών που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο.

Η έκθεση της WADA φτάνει μέχρι τον Πούτιν

Τα όσα αναφέρονται σε αυτή προκαλούν μόνο οργή για όλους τους φίλους του αθλητισμού. Σύμφωνα με τα μέρη που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περίπου 1400 δείγματα Ρώσων αθλητών είτε αλλοιώθηκαν είτε καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ως βασικός υπεύθυνος για τα όσα έγιναν θεωρείται ο Γκρέγκορι Ρονττσένκοφ ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος του εργαστηρίου της WADA. "Η καταστροφή των δειγμάτων έγινε για να μην επιτραπεί στη WADA να διενεργήσει νέο έλεγχο" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι αποκαλύψεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με το πόρισμα η διαφθορά φτάνει μέχρι και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Για την ακρίβεια η FSB κατηγορείται για χειραγώγηση του εργαστηρίου αντιντόπινγκ και τη χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων για να μην αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα που υπήρχαν στον αθλητισμό της Ρωσίας.

Η εισήγηση του πορίσματος και η τοποθέτηση του Πάουντ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η WADA παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Σε αυτή μίλησε ο Ντικ Πάουντ χωρίς να προχωρήσει σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά με ξεκάθαρη θέση.

Ποια είναι η αυτή; Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα η θέση της WADA είναι η αποχώρηση ή η αποβολή της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. "Ελπίζουμε η Ρωσική ομοσπονδία να αποβληθεί. Ελπίζουμε να αποσυρθούν οικειοθελώς για να μπορέσουν να κάνουν όλα όσα απαιτούνται. Αν αυτό δεν συμβεί τότε μπορεί να έχουμε μία κατάσταση στην οποία να μη συμμετάσχει η Ρωσία μόνο στους αγώνες του στίβου" ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε "Υπάρχουν κανονισμοί που λένε πότε μία χώρα μπορεί να αποβληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση που θα παρθεί πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά συμφέροντα".

Αναφορικά με το πότε ξεκίνησε όλο αυτό το σκάνδαλο ντόπινγκ δεν είχε ξεκάθαρη απάντηση. "Δεν ξέρουμε από πότε έχει ξεκινήσει όλο αυτό. Μπορεί να ξεκινά από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Από τη δεκαετία του 60 ή του 70" ήταν η τοποθέτηση του.

Τέλος, για το πόσο καιρό θα πάρει ώστε να ανοίξουν και πάλι τα εργαστήρια αντιντόπινγκ στη Ρωσία είπε: "Θα πάρει αρκετούς μήνες. Θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο διάστημα για να ξαναπάρουν έγκριση".

Η θέση της Ρωσίας

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε μέχρι τώρα από την πλευρά της Ρωσίας αναφορικά με τα όσα ανέφερε ο Πάουντ, αλλά και όσα δημοσιεύουν τα ΜΜΕ όλου του κόσμου.

Η μοναδική επίσημη θέση ήρθε την περασμένη Πέμπτη από την αντιπροσωπεία όλων των αθλητών της χώρας. "Αρνούμαστε κάθε κατηγορία που μας αφορά. Θα προχωρήσουμε μπροστά με παραγωγική δουλειά και θα προχωρήσουμε τα ευρήματα των Αρχών.

Θα δράσουμε σε συνεργασία με τις διεθνείς και τις ρωσικές Αρχές. Ότι κάνουμε θα είναι σε συνεργασία με την IAAF και με γνώμονα το συμφέρον και το καλό του στίβου στη Ρωσία και των αθλητών" ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Έρευνες σε συνεργασία με την INTERPOL

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν παίξει οι Αρχές της Γαλλίας, ωστόσο ανάμειξη στην υπόθεση έχει και η INTERPOL.

Αυτό αναφέρεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση που βγήκε: "Η INTERPOL συντονίζει παγκόσμιες έρευνες οι οποίες καθοδηγούνται από τη Γαλλία μέσα σε ένα διεθνές σύστημα διαφθοράς στο οποίο συμμετείχαν παράγοντες του αθλητισμού και αθλητές".

Κόε: "Να προστατέψουμε τους "καθαρούς" αθλητές"

Αξίζει πάντως να τονίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ο Σεμπάστιαν Κόε βρέθηκε στη Ρωσία και ίσως υπάρχει κάποια σύνδεση των δύο υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί ο πρόεδρος της IAAF μίλησε για το θέμα του ντόπινγκ.

"Η θέση μου σχετικά με το ντόπινγκ είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σημαντικό να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και να προστατέψουμε όλους τους καθαρούς αθλητές. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω απευθείας με Ρώσους αθλητές, προπονητές και παράγοντες και εκτιμώ το γεγονός ότι είχαν πάθος για το άθλημα μας και έδειξαν μια πραγματική όρεξη για αλλαγή. Ένιωσα ότι στηρίζουν την προσπάθειά μας για τη νέα εποχή που θέλουμε να φέρουμε στον στίβο" είπε μεταξύ άλλων κατά την παρουσία του εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ