ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παναθηναϊκός Α.Ο: στο ναδίρ των 110 ετών

Παναθηναϊκός Α.Ο: στο ναδίρ των 110 ετών

Τα γενέθλια του συλλόγου ο οποίος μαζί με τον Πανελλήνιο ήταν πρωτοπόρος στην οικοδόμηση του ελληνικού αθλητισμού συμπίπτουν με τη χειρότερη περίοδό του. Το Sport24.gr αναλύει την κατάσταση στα ερασιτεχνικά τμήματα του Παναθηναϊκού...

Στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας του βρίσκεται ο Παναθηναϊκός Α.Ο. Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, συμπληρώνει 110 χρόνια ιστορίας και η επόμενη ημέρα στον Ερασιτέχνη φαντάζει τουλάχιστον αβέβαιη και για πολλούς εξαιρετικά δυσοίωνη.

Τα τέσσερα ομαδικά τμήματα του συλλόγου έχουν περιέλθει σε αγωνιστικό τέλμα και δεν αποκλείεται την επόμενη σεζόν όλα να αγωνίζονται στην Α2.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Παναθηναϊκός Α.Ο. βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση είναι τα χρέη. Φυσικά και δεν αναφερόμαστε σε ποσό ανάλογο με εκείνο της ΠΑΕ, αλλά στα περίπου 3 εκατομμύρια στα οποία φτάνουν οι οφειλές, που δεν επιτρέπουν στο σύλλογο να ανασάνει. Από το 2009 όταν και αποχώρησε από τη διοίκηση ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν έχει υπάρξει άλλος παράγοντας με ανάλογη οικονομική επιφάνεια για να αποτελέσει εγγύηση για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου.

Η διοίκηση του Μιχάλη Κίτσιου (2009-2010) ήταν εκείνη που δημιούργησε τα μεγαλύτερα χρέη τα οποία έφτασαν σχεδόν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Με τα μπάτζετ των τμημάτων στα ύψη και παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από την ΠΑΕ λόγω πολυμετοχικότητας ήταν μεγαλύτερα από ποτέ, δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα στην οποία είναι βυθισμένος μέχρι σήμερα ο σύλλογος. Τα μεγαλύτερα χρέη προήλθαν από το βόλεϊ των ανδρών όπου άνοιξε και η μεγαλύτερη οικονομική πληγή. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τους χειρισμούς του Μιχάλη Κίτσιου, παρά το γεγονός ότι αφορούσαν τη θητεία του Θανάση Γιαννακόπουλου, έχουν διακανονιστεί και πλέον ο Παναθηναϊκός είναι αντιμέτωπος με τα υπόλοιπα.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό που αναφέραμε νωρίτερα αξίζει να τονίσουμε ότι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πριν αποχωρήσει από τη διοίκηση το 2009 είχε δώσει χρήματα για την εξόφληση των παικτών της ομάδας βόλεϊ ανδρών της σεζόν 2008-09. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη αφού τα χρήματα που έδωσε δόθηκαν στους παίκτες της επόμενης περιόδου οι οποίοι θα είχαν μείνει απλήρωτοι εάν δεν έπαιρναν έστω και αυτά...

Από τη σεζόν 2009-10 και μετά υπήρξαν χρέη στην ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού τα οποία μέσα από τους διακανονισμούς προσπάθησαν οι επόμενες διοικήσεις να αποπληρώσουν αλλά δεν το έκαναν σε όλες τις περιπτώσεις, παρά μόνο σε εκείνες που έφτασαν το τμήμα βόλεϊ ανδρών ένα βήμα πριν την απαγόρευση της συμμετοχής του στο πρωτάθλημα! Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι πολλοί αθλητές παρότι έχουν δεχτεί διακανονισμούς οι οποίοι δεν τηρούνται κάνουν υπομονή δείχνοντας καλή θέληση.

Μετά και την αποχώρηση της διοίκησης Μπαλτάκου το περασμένο καλοκαίρι ο σύλλογος βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς Διοίκησης Πρωτοδικείου και όπως όλα δείχνουν την Άνοιξη θα έχουμε νέες εκλογές μήπως και υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος για να αναλάβει. Ποια είναι όμως η κατάσταση των τμημάτων του Παναθηναϊκού Α.Ο. σήμερα;

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: Η ΜΕΓΑΛΗ "ΠΛΗΓΗ" ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Το τμήμα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού πρέπει να το χωρίσουμε σε δύο περιόδους. Σε αυτή του Βλάση Σταθοκωστόπουλου και σε αυτή που ακολούθησε. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του τμήματος βόλεϊ ανδρών έριξε πάρα πολλά λεφτά στο τμήμα στη χρυσή δεκαετία του αθλήματος στη χώρα μας (2000-2010) πανηγυρίζοντας πέντε τίτλους (2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 σούπερ καπ). Πλειάδα αστέρων του παγκοσμίου στερεώματος φόρεσαν την πράσινη φανέλα. Παίκτες όπως οι Ντάντε, Μαρσελίνιο, Γκόμες, Αγκάμεζ αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό, ενώ μετά την αποχώρηση του το 2008 το τμήμα άντεξε για δύο χρόνια.

Παναθηναϊκός Α.Ο: στο ναδίρ των 110 ετών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την πρώτη σεζόν μετά την αποχώρηση Σταθοκωστόπουλου, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πήρε πάνω του και αυτό το τμήμα του Ερασιτέχνη φτάνοντας σε τέσσερις τελικούς (πρωτάθλημα, κύπελλο, λιγκ καπ και κύπελλο συνομοσπονδιών) χωρίς να κατακτήσει όμως ούτε έναν τίτλο! Η περίοδος 2009-10 ήταν και η τελευταία κατά την οποία οι πράσινοι παρουσίασαν μία ανταγωνιστική ομάδα και έφτασαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου μετά από ένα μεγάλο τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτός είναι και ο τελευταίος τίτλος του τμήματος μέχρι και σήμερα.

Από εκεί και πέρα ξεκινά η κατηφόρα για το τμήμα στο οποίο οφείλεται και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του Ερασιτέχνη. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει υποβιβαστεί τρεις φορές στην Α2, αλλά σώθηκε είτε μέσα από τη διαδικασία των play out είτε με τον υποβιβασμό του Ηρακλή της σεζόν 2012-13. Πλέον το τμήμα παλεύει να σταθεί στα πόδια του έχοντας βοήθεια από συγκεκριμένους ανθρώπους (Βλ. Σταθοκωστόπουλος, Λ. Πολέμης, Δ. Γιαννακόπουλος) οι οποίοι όποτε χρειάζεται βοηθούν για να δοθεί έστω και την ύστατη στιγμή λύση στα πολλά προβλήματα.

ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΣΤΗΝ Α2

Το τμήμα του βόλεϊ γυναικών αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό Α.Ο. Από τους ευρωπαϊκούς τελικούς και από τα διαδοχικά νταμπλ κατάντησε φέτος να μην κατέβει στο πρωτάθλημα και του χρόνου να αγωνίζεται στην Pre League. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. διέθετε μία εξαιρετική ομάδα η οποία κατέκτησε επτά πρωταθλήματα από τη σεζόν 2004-05 μέχρι και το 2010-11.

Á1 ÊÁÔÇÃÏÑÉÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÏÓÖÐ / PLAY OFF / FINAL / PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOS
Á1 ÊÁÔÇÃÏÑÉÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÏÓÖÐ / PLAY OFF / FINAL / PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο βασίστηκε σε δύο τομείς. Ο πρώτος ήταν η οικονομική ενίσχυση του Θανάση Γιαννακόπουλου και κατά δεύτερον το τρέξιμο του Βασίλη Πιστιόλη. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ο άνθρωπος που έτρεχε ως έφορος το τμήμα και κυριολεκτικά οι πράσινες είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν χορηγούς ακόμα και στις κάλτσες τους! Στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός είχε τις περισσότερες αθλήτριες της Εθνικής γυναικών (Ντουμιτρέσκου, Χατζηνίκου, Κουτουξίδου, Μυλωνά, Τζανακάκη κλπ κλπ), αλλά και σπουδαίες ξένες όπως η Όλγα Τότσκο, η Μπριζίτκα Μόλναρ, η Σόνια Μποροβίντσεκ, η Γέλενα Λόζανσιτς και η Μονίκ Άνταμς.

Όλα αυτά όμως μετά από τη σεζόν 2010-11 αποτελούν παρελθόν. Το τμήμα που κάποτε αποτελούσε μόνιμη πηγή τίτλων έπεσε και αυτό στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύλλογο με αποτέλεσμα να μείνει μακριά από τους τίτλους και να φτάσει στο σημείο να μην κατέβει φέτος στην Α1. Τα χρέη του δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση σε επίπεδα ανάλογα του βόλεϊ ανδρών, ωστόσο χρειάζεται να δημιουργηθεί μία ομάδα με ορίζοντα το μέλλον αφού ήδη ο Ολυμπιακός διαθέτει τις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες.

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Είναι το μοναδικό ομαδικό τμήμα που πήρε τίτλο μέσα στον οικονομικό τέλμα που έχει περιέλθει ο σύλλογος. Με βασικό χρηματοδότη τον πρώην πρόεδρο Αχιλλέα Μακρόπουλο κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013 βασιζόμενο κυρίως στο σύνολο που είχε φτιάξει η Γιασεμή Σαμαντούρα και οι συνεργάτες της.

Παναθηναϊκός Α.Ο: στο ναδίρ των 110 ετών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πρωτάθλημα του 2013 ήταν το δεύτερο που κατέκτησε το τμήμα από το 2000 και έπειτα με το προηγούμενο να χρονολογείται πίσω στο 2005. Τα χρόνια που μεσολάβησαν αλλά και μετά από το 2013 το τμήμα είχε φτάσει αρκετές φορές κοντά στην "πηγή" αλλά δεν κατόρθωσε να πιει "νερό".

Τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν οδήγησαν τους ανθρώπους της διοίκησης Πρωτοδικείου να κατεβάσει στο φετινό πρωτάθλημα μία ομάδα η οποία απαρτίζεται από τα κορίτσια των ακαδημιών του συλλόγου στα οποία γίνεται καλή δουλειά εδώ και χρόνια. Ο υποβιβασμός στην Α2 φαντάζει ως δεδομένος και στόχος είναι να βγουν νέες αθλήτριες από τα "σπλάχνα" του συλλόγου.

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Αποτελούσε πάντοτε το "αποπαίδι" του συλλόγου αφού είναι και το μοναδικό τμήμα το οποίο δεν έχει χαρίσει τίτλο σε επίπεδο Α1. Για χρόνια αποτέλεσε ένα "ασανσέρ" ανάμεσα στην Α1 και την Α2. Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και μέχρι τα μισά της περσινής περιόδου η ομάδα πόλο ανδρών του Παναθηναϊκού είχε αρχίσει να αποκτά ταυτότητα.

Παναθηναϊκός Α.Ο: στο ναδίρ των 110 ετών
MOTIONTEAM

Μόνιμες παρουσίες στην τετράδα, συμμετοχές σε τελικούς και παράλληλα αγωνιστική συνέπεια η οποία έφτανε μέχρι τα τμήματα υποδομής του τμήματος με παίκτες να βγαίνουν από τις ακαδημίες του συλλόγου. Όλα αυτά μέχρι την άνοιξη του 2016. Τότε όλη η προηγούμενη προσπάθεια πήγε στράφι. Νέα χρέη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με τους παίκτες να είναι απλήρωτοι. Παρά τις δεσμεύσεις που άκουσαν όλοι από τη διοίκηση καμία από αυτές δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα στο τέλος της περσινής περιόδου να παραμείνει ο Νάσος Ηρειώτης μαζί με κάποιους παίκτες για να σώσουν απλά την παρτίδα.

Μία παρτίδα η οποία χάθηκε οριστικά το περασμένο καλοκαίρι. Η διοίκηση Πρωτοδικείου αποφάσισε να κατεβάσει την ομάδα στο πρωτάθλημα της Α2 με μία νεανική ομάδα έχοντας ως μοναδικό στόχο την παραμονή της στην Α2. Χαρακτηριστικά του κλίματος που υπάρχει είναι η αποχώρηση του Νάσου Ηρειώτη από τη θέση του προπονητή της ομάδας λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος με τον Έλληνα κόουτς να μην αντέχει το γεγονός ότι ακόμα και τα ελάχιστα που είχε ζητήσει δεν τηρήθηκαν.

Ο ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Την ίδια ώρα στα υπόλοιπα τμήματα του Παναθηναϊκού Α.Ο. δεν είναι όλα σε τόσο τραγική κατάσταση. Ίσα ίσα που κάποια από αυτά έχουν αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν τίτλους στο σύλλογο με ελάχιστα ή και καθόλου έξοδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πυγμαχίας την οποία έχει επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών ο Γιάννης Αϊδινιώτης ανακαινίζοντας μέχρι και την αίθουσα που βρίσκεται κάτω από τη Θύρα 3 του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Φυσικά, η πυγμαχία δεν είναι το μοναδικό τμήμα το οποίο έχει επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και σε άλλα τμήματα της πάλης, των καταδύσεων, της σκοποβολής και της ποδηλασίας να είναι τα κορυφαία από αυτά. Σημαντική δουλειά γίνεται και στο τμήμα του πινγκ πονγκ το οποίο παλεύει για τον τίτλο στους άνδρες.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια απέκτησε νέα τμήματα τα οποία και αυτά λειτουργούν χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το σύλλογο με το τελευταίο από αυτά να είναι εκείνο του Futsal.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μέσα από τις παραπάνω γραμμές προσπαθήσαμε να σας αναλύσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός Α.Ο. Με διοίκηση Πρωτοδικείου και με τις εκλογές να έρχονται μέσα στην Άνοιξη προκύπτουν δύο ερωτήματα. Θα βρεθεί κάποιος να αναλάβει τη "Μάνα του λόχου" και τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ των χρεών ή θα παραμείνει το "καράβι" χωρίς χρηματοδότηση.

Οι δρόμοι για τον Παναθηναϊκό πλέον είναι δύο: είτε θα βρεθεί ένας ή και περισσότεροι επιχειρηματίες που θα τον αναλάβουν παίρνοντας πάνω τους και τα χρέη ώστε να τελειώσει αυτός ο βραχνάς για το σύλλογο, είτε θα πρέπει να παρθούν και άλλες "επίπονες" αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο μαρασμό των ομαδικών τμημάτων. Στο πρώτο ενδεχόμενο ο μοναδικός που έδειξε ενδιαφέρον με όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ σταθερά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βοηθούν με μικρότερα ποσά. Τα μεγάλα... πορτοφόλια έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη τους όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό δεν βοηθά η οικονομική κρίση.

Στο δεύτερο δρόμο είναι απαραίτητο ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων, τα οποία έχουν πληγεί από την κατάσταση στην ΠΑΕ, να πηγαίνει στα χρέη και αυτό προϋποθέτει είτε τα τμήματα να βρουν χορηγούς που θα τα αναλάβουν εξολοκλήρου, είτε να υποβιβαστούν σε χαμηλότερες κατηγορίες ώστε να μειωθούν και τα έξοδα τους. Με τις υπάρχουσες συνθήκες τουλάχιστον δύο από τα ομαδικά τμήματα θα αγωνίζονται στην Α2, ενώ δεν αποκλείεται να παίζουν και τα τέσσερα!!! Δεδομένη είναι η συμμετοχή του χρόνου στην Α2 των τμημάτων βόλεϊ και μπάσκετ γυναικών (μόνο με θαύμα θα παραμείνει), το πόλο δύσκολα θα ανέβει, ενώ το βόλεϊ ανδρών θα παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή του στη Volleyleague.

Το σημαντικότερο από όλα όμως θα είναι να υπάρξει κοινή πολιτική για όλα τα τμήματα και να μην υπάρχουν διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης με "παιδιά και αποπαίδια". Σίγουρα, αυτό που δεν χρειάζεται ο Παναθηναϊκός αυτή την ώρα είναι έναν εσωτερικό "πόλεμο" μεταξύ των τμημάτων του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει ανάγκη από μία επανεκκίνηση. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και κυρίως θα έπρεπε να έχει συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τη διοίκηση Ρισβά και έφτασε μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ