ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πρόεδροι Ομοσπονδιών που επηρεάζονται από τις αλλαγές στον αθλητικό νόμο

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το υπό διαβούλευση μίνι αθλητικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στις προεδρικές θητείες πολλών, επί της ουσίας όμως δεν τους "τελειώνει" από τις Ομοσπονδίες.

Αλλαγές τουλάχιστον στα πρόσωπα που θα βρίσκονται στις θέσεις των προέδρων σε πολλές Ομοσπονδίες αναμένεται να φέρει το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί για διαβούλευση, εάν φυσικά φτάσει μέχρι την ψήφισή του.

Ουσιαστικά, σε σχέση με το νόμο Βασιλειάδη, αυτό που αλλάζει είναι αριθμός στις θητείες των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών, όμως διευρύνεται αρκετά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, καθώς προβλέπεται ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον δύο (2) φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση για τη συγκεκριμένη τροποποίηση: “Με τη νέα παράγραφο 7 του ν. 2725/1999 εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητών Ομοσπονδιών, όμως διευρύνεται το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, καθώς προβλέπεται ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον δύο (2) φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας, δηλαδή μπορεί να συμμετέχει εν γένει στη διοίκηση της ομοσπονδίας επί πέντε συνολικά θητείες.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, αφενός μεν γίνεται αξιοποίηση της προσφοράς και της τεχνογνωσίας της ιδιαιτερότητας του αθλητισμού των διοικητικών παραγόντων των αθλητικών ομοσπονδιών με περισσότερες θητείες, αφετέρου δε εξασφαλίζεται η εναλλαγή των προσώπων στη διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ώστε να μην αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης διοικήσεως”.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι της συγκεκριμένης αλλαγής. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων οι οποίοι έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες Ομοσπονδίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εκλογές μέσα στο 2020. Τα εύκολα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάποιων είναι αυτά του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Δημήτρη Διαθεσόπουλου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διατελέσει πρόεδροι στην ΕΟΚ και την ΚΟΕ αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι αφού το ίδιο ισχύει για πολλούς ακόμα. Παραδείγματα της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ο Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Οι περισσότεροι είτε έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία είτε βρίσκονται στην τελευταία τους.

ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

Η ουσία όλων των παραπάνω είναι πως οι περισσότεροι εκ των νυν προέδρων στις αθλητικές Ομοσπονδίες θα αλλάξουν αφού στις επόμενες εκλογές δεν θα έχουν δικαίωμα να κατέβουν ως υποψήφιοι πρόεδροι.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν το δικαίωμα να κατέχουν ξανά εκτελεστικές θέσεις μέχρι και για δύο ακόμα θητείες. Επιπρόσθετα κανένας δεν τους απαγορεύει να είναι απλά μέλη ενός Δ.Σ. οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας για όσο εκλέγονται χωρίς όμως να κατέχουν κάποια εκτελεστική θέση.

Επί της ουσίας θα μπορούν να υποστηρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αρκεί να βρίσκονται ως μέλη στο Δ.Σ. και ο άνθρωπος που θα κάθεται στην καρέκλα του προέδρου να αποτελεί άτομο της δικής τους εμπιστοσύνης.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά αφού το νέο μίνι αθλητικό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές μέχρι να φτάσει στη Βουλή για την ψήφισή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ