ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr θυμάται όλες τις μεγάλες στιγμές του 34ου Μαραθώνιου της Αθήνας όπου περισσότεροι από 50.000 δρομείς πέρασαν τον αγώνα σε άλλο επίπεδο.

Πολυπληθής για ακόμη μία χρονιά, ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας έβγαλε στους δρόμους περισσότερους από 50.000 δρομείς όλων των ηλικιών, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι από τον Μαραθώνα μέχρι το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την Πέμπτη (10/11) με την Expo μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής (13/11) όταν και έπεσε η αυλαία της διοργάνωσης δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι όπου και να κοιτούσε κανείς έμπαινε στο κλίμα και καταλάβαινε ότι κάτι μεγάλο ερχόταν... Αυτό όμως που συνέβη τελικά την Κυριακή δεν είχε προηγούμενο, αφού ο αριθμός των 50.000 συμμετοχών αποτελεί νέο ρεκόρ για τη μεγάλη γιορτή της Αθήνας.

Το τσουνάμι στα 5 και 10 χλμ

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 7.45 ακούστηκε η πρώτη μπιστολιά στο Σύνταγμα για τον αγώνα των 5 χλμ, και μία ώρα μετά η δεύτερη, όταν δόθηκε η εκκίνηση στα 10 χλμ.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με δρομείς, από τους οποίους άλλοι έτρεχαν για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και άλλοι απλά περπατούσαν απολαμβάνοντας τη βόλτα και τον ενθουσιασμό της συμμετοχής. Κάθε διαδρομή, πάντως, συνοδευόταν από την απαραίτητη σωματική και ηθική υποστήριξη. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ φρόντισε για αυτό. Η μπάντα των κρουστών έδωσε το ρυθμό και η αψίδα δροσιάς το κύμα αναζωογόνησης που χρειάζονταν όλοι οι δρομείς, ενώ η ομάδα εμψύχωσης Hi5 γέμισε και φέτος τους αθλητές με θετική ενέργεια, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν τη σημαντική τους προσπάθεια.

Μεταξύ των συγκινητικών στιγμιότυπων ήταν για μία ακόμα χρονιά η είσοδος των αθλητών των Special Olympics στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και των μικρών συμμετεχόντων που έτρεξαν το δικό τους αγώνα. Τρανό παράδειγμα ο τελευταίος πιτσιρικάς που τερμάτισε τρέχοντας επί ένα χιλιόμετρο με τις πατερίτσες του και κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα!

Η παρέλαση των Ολυμπιονικών

Σπουδαίοι αθλητές, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη διάρκεια του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 120 χρόνων από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι απόγονοι των δύο σπουδαίων μαραθωνοδρόμων, o Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου σύγχρονου χρυσού Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή και ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτή τη διαδρομή, καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της Ολυμπιακής ομάδας.

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου

Ακολούθησε η βράβευση του Ρον Χιλ, νικητή στον μαραθώνιο το 1969 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας στο στάδιο "Καραΐσκάκης". Ο Βρετανός, ο οποίος έτρεξε 5χλμ., δώρισε στον ΣΕΓΑΣ το κύπελλο από τη διοργάνωση της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη έκαναν τη βράβευση των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων.

Βραβεύτηκαν ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα, ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο, η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση της Ολυμπιακής Ομάδας. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Άννα Κορακάκη, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Βύρων Κοκαλάνης, η Κατερίνα Νικολαΐδου και ο Χρήστος Αφρουδάκης προηγήθηκαν, κρατώντας την ολυμπιακή σημαία στα χέρια.

Η πρωτιά του Ρότιτς και ο άθλος της Ρεμπούλη

Φυσικά, εκείνο το οποίο για μία ακόμα φορά τράβηξε τα βλέμματα όλων ήταν η κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου -τα 42.195 μέτρα που χρειάστηκε να καλύψουν οι αθλητές σε μία από τις πιο απαιτητικές δρομικές αναμετρήσεις του κόσμου.

Περίπου το μισό τμήμα της διαδρομής είναι ανηφορικό και, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κατηφόρα στη συνέχεια, οι συνθήκες διαμορφώνονται εξαιρετικά δύσκολες για τους δρομείς. Έτσι, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα στρατηγικά τοποθετημένα σημεία ανεφοδιασμού όπου προσφερόταν η επετειακή συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ έμοιαζαν με όαση και ήταν κινητήριος δύναμη κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Λούκας Λομπουβάν Ρότιτς ήταν εκείνος ο οποίος τερμάτισε στην πρώτη θέση. Ο Κενυάτης δρομέας ολοκλήρωσε την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου σε 2:12:49. Πίσω του τερμάτισε ο Κιπρούτο σε 2:13:24, ενώ στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε ο Μπερνάρντ Κιτούρ σε 2:13:32.

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές πρώτος ήταν για μία ακόμα φορά ο Χριστόφορος Μερούσης. Ο Έλληνας δρομέας από τη Χίο κατέκτησε τη δέκατη θέση στη συνολική κατάταξη με 2:24.56, ενώ ήταν πρώτος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Με δάκρυα στα μάτια τερμάτισε η Ράνια Ρεμπούλη, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά της στην τρίτη θέση της γενική κατάταξης με χρόνο 2:49.21, και κατακτώντας παράλληλα το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες θέσεις, είχαμε τεράστια μονομαχία ανάμεσα σε δύο αθλήτριες και η τελική έκβαση κρίθηκε στο νήμα. Πρώτη ήταν η Κενυάτισε Νάνσι Αρουσέι με 2:38.13 και την ακολούθησε η Αλγερινής καταγωγής Κένζα Νταχμανί με 2:38.28.

Ένα υπέροχο πρωινό που πάντα θα θυμόμαστε

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ήταν και η Άννα Κορακάκη. Η κάτοχος δύο μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν μέλος της AVRA Running Team μαζί με περισσότερους από 400 εργαζόμενους και φίλους της Coca-Cola Τρία Έψιλον, οι οποίοι συμμετείχαν στα 5χλμ., 10χλμ. και στην ιστορική διαδρομή των 42χλμ. Και μάλιστα, επιβραβεύοντας την προσπάθεια του κάθε δρομέα της ομάδας να ξεπεράσει τον εαυτό του, βράβευσε η ίδια προσωπικά τον καθένα από αυτούς στον τερματισμό.

Στις δηλώσεις που έκανε στο Sport24.gr, η Άννα Κορακάκη στάθηκε στις στιγμές που έζησε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και στη σημασία της υιοθέτησης ενός ενεργού τρόπου διαβίωσης, στάση που υποστηρίζει δυναμικά και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ. «Με μεγάλη χαρά συμμετείχα στη φετινή διοργάνωση του Μαραθώνιου της Αθήνας, στο πλάι χιλιάδων δρομέων που απόλαυσαν για μια ακόμη χρονιά, την ιστορική αυτή διαδρομή, σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Η χαρά μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη που ήμουν μέλος μια μοναδικής σε παλμό ομάδας, της AVRA Running Team που απέδειξε με τον πιο δυναμικό τρόπο ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής μας, για καλύτερη υγεία, ευεξία και για περισσότερες στιγμές χαράς και ικανοποίησης, όπως αυτές που μοιραστήκαμε στο Μαραθώνιο της Αθήνας».

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου

«Τρέξαμε Μαζί, με εικόνες από την πόλη της Αθήνας να μας συντροφεύουν στη διαδρομή μας. Κάποιοι ίσως και να ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Θυμηθήκαμε, για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση όταν αθλούμαστε. Γελάσαμε, ξεδιψάσαμε με Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, μετρήσαμε τα επίπεδα ενυδάτωσής μας και περάσαμε ένα υπέροχο πρωινό που θα θυμόμαστε για πάντα. Ο φετινός Μαραθώνιος της Αθήνας ουσιαστικά μόλις ολοκληρώθηκε κι εγώ περιμένω ήδη με ανυπομονησία τον επόμενο, για ακόμα περισσότερες αξέχαστες ανθρώπινες στιγμές και δρομικές εμπειρίες. Ήταν ο πρώτος μου Μαραθώνιος και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι!».

Η γιορτή δεν σταμάτησε μέχρι τις 17.30 οπότε και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, υποδέχθηκε τους τελευταίους μαραθωνοδρόμους, παρουσία πολλών ακόμη θεατών που περίμεναν τους χιλιάδες δρομείς της απογευματινής διαδρομής των 5 χλμ.

Ο αγώνας που έγινε γιορτή του αθλητισμού

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας άφησε πίσω του μια βαριά κληρονομιά. Με την άρτια διοργάνωσή του και τον κόσμο να τον αγκαλιάζει περισσότερο από ποτέ, ο φετινός ΑΜΑ έβαλε τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ.

"Τρέξαμε Μαζί": Τα highlights του 34ου Μαραθωνίου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε όλο το μήκος της διαδρομής παρακολουθούσαν και υποστήριζαν θερμά τους αθλητές, κάνοντας τον αγώνα μία πραγματική γιορτή του αθλητισμού.

Κατά την άποψη πολλών που έχουν βιώσει αυτήν την εμπειρία, ο Μαραθώνιος της Αθήνας θα πρέπει να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του κόσμου -εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Η αποστολή δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού η κλασική διαδρομή δεν βοηθά λόγω του μεγάλου δείκτη δυσκολίας της, ωστόσο η ζεστασιά με την οποία κάθε χρόνο περιβάλλουν τη διοργάνωση οι αρμόδιοι, οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ