ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ταξίδι σε όλο τον κόσμο για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Ταξίδι σε όλο τον κόσμο για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, πριν από 2.500 χρόνια, ανάβει κάθε χρόνο η φλόγα του Μαραθωνίου. Μία φλόγα που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, αλλά και της αυθεντικότητας του Μαραθωνίου Αθήνας.

Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από το 2007, όταν θεσμοθετήθηκε η Φλόγα του Μαραθωνίου, η οποία αποτελεί πλέον ένα νέο σύμβολο του μαραθώνιου κινήματος, σε όλο τον κόσμο. Ανάβει στο τελετουργικό που γίνεται κάθε χρόνο στον Τύμβο του Μαραθώνα, την παραμονή της διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Σκοπός είναι να διαφυλαχθεί, αναπτυχθεί και διαδοθεί η ιστορική σημασία για το σύγχρονο πολιτισμό της Μάχης του Μαραθώνα που διεξήχθη το 490π.Χ., και παράλληλα να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η ιστορία του αρχαίου ημεροδρόμου, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης, ένας άθλος που αποτέλεσε την έμπνευση για την καθιέρωση του Μαραθώνιου Δρόμου.

Αμέσως μετά την Αφή της, η Φλόγα του Μαραθωνίου μεταφέρεται με Λαμπαδηδρομία από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού και το Βωμό που κατασκευάσθηκε και τοποθετήθηκε εκεί με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η απόσταση είναι πέντε χιλιόμετρα και η λαμπαδηδρομία γίνεται από νέους κυρίως από σχολεία του Δήμου Μαραθώνα και της περιοχής, ενώ μετά από τη διεξαγωγή του αγώνα μεταφέρεται στο Μουσείο Μαραθωνίου.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει ταξιδεύσει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, από ευρωπαϊκούς μαραθωνίους, μέχρι αγώνες στις ΗΠΑ και από το Εκουαδόρ, ως τη Νότια Αφρική, την Κίνα αλλά και την Ανταρκτική!

Η Φλόγα έχει πάει σε: Βοστώνη (ΗΠΑ), Γένοβα (Ιταλία), Βελιγράδι (Σερβία), Σαγκάη και Ξιαμέν (Κίνα), Βομβάη (Ινδία), Βιέννη (Αυστρία), Πράγα (Τσεχία), Ομσκ (Σιβηρία) και Τορόντο, Οττάβα (Καναδά), Σικάγο (ΗΠΑ), Κουίτο (Εκουαδόρ), Μάριτζμπουργκ (Nότιος Αφρική), Μεξικό (Μεξικό) αλλά και στην Ανταρκτική.

Συνεχίζονται οι εγγραφές με όραμα τις 43.000 συμμετοχές

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει πλέον για το φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο, αλλά οι δρομείς συνεχίζουν να δηλώνουν συμμετοχή για τους αγώνες που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Οι πρωινοί αγώνες των 5 χλμ. και 10 χλμ. μπορεί να έχουν «κλείσει» πλέον, αφού οι θέσεις συμπληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, αλλά οι δρομείς εξακολουθούν να δηλώνουν συμμετοχή στον απογευματινό αγώνα 5 χλμ., ο οποίος θα γίνει πρώτη φορά φέτος για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση, αλλά και στο μαραθώνιο.

Η γιορτή της διεξαγωγής του 33ου ΑΜΑ οδεύει προς ένα μεγάλο ρεκόρ συμμετοχής, των 43.000 δρομέων, καθώς ήδη 18.000 άτομα έχουν δηλωθεί στους πρωινούς αγώνες 5 χλμ. και 10 χλμ., ενώ στους 16.000 δρομείς αναμένεται να φτάσουν οι συμμετοχές στο μαραθώνιο και στους 4.000 οι δρομείς του απογευματινού αγώνα των 5 χλμ., ενώ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις περίπου 5.000 συμμετοχές παιδιών και Special Olympics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ