ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Νικητής ο Μπούμπκερ στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο

Νικητής ο Μπούμπκερ στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο

Ο Μαροκινός Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ αναδείχθηκε νικητής στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με μεγάλη επίδοση. Περισσότεροι από 18.500 δρομείς συμμετείχαν στον φετινό αγώνα.

Ο Χίκαμ Ελ Γκερούζ ήταν μέχρι πρότινος ο τελευταίος μεγάλος Μαροκινός νικητής στην Αθήνα. Επτά χρόνια μετά το νταμπλ του σπουδαίου δρομέα στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο συμπατριώτης του, Αμπντελκερίμ Μπούμπκερ αναδείχθηκε νικητής στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο.

Ίσως αν ο 30χρονος μαραθωνοδρόμος δεν έτρεχε μόνος του στα τελευταία χιλιόμετρα, να είχε απειλήσει το σπουδαίο ρεκόρ του Στέφανο Μπαλντίνι. Ο χρόνος του νικητή ήταν δύο ώρες, έντεκα λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Μετά το 30ο χιλιόμετρο ο Μπούμπκερ έκανε την κίνηση και αποσπάστηκε από τους αντιπάλους του. Στη συνέχεια ο δρόμος ήταν κατηφορικός μεν, ανηφορικός για τον ίδιο. Τον περασμένο Μάιο είχε νικήσει στο μαραθώνιο του Λέιντεν στην Ολλανδία με επίδοση 2:14.40.

Έκανε δηλαδή ατομικό ρεκόρ στον ελληνικό αγώνα και μετά τον τερμάτισμό, μέσω του διερμηνέα του, δήλωσε ότι είναι " αρκετά ευτυχισμένος με τη νίκη. Προπονήθηκα σκληρά για αυτόν τον αγώνα τους τελευταίους τρεις μήνες".

Ο Μπούμπκερ "έσπασε" το σερί της Κένυας που μετρούσε εννέα νίκες τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεύτερος τερμάτισε ο Κενυάτης Σάμι Τσούμπα σε 2:13.27 και τρίτος ο νικητής στον μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος", Ντάνιελ Γκαθέρου επίσης από την Κένυα με 2:16.12. Ο περσινός νικητής Ράιμοντ Μπετ εγκατέλειψε μετά το 21ο χιλιόμετρο.

Οι Έλληνες

Νικητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος του Ολυμπιακού. Ο αθλητής που τερμάτισε πέρυσι πίσω από τον Μιχάλη Παρμάκη (σ.σ. δεν συμμετείχε φέτος) έκανε χρόνο 2:24.10.

" Είμαι χαρούμενος για αυτή τη νίκη. Δυστυχώς αυτός ο αγώνας δεν βρισκόταν ανάμεσα στους στόχους μου γιατί διανύουμε ολυμπιακή χρονιά και εγώ και οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές τρέχουμε στο εξωτερικό για να πιάσουμε το όριο για το Λονδίνο. Χαίρομαι γιατί ο μαραθώνιος διατήρησε την αναβάθμιση που είχε πέρυσι με αφορμή την επέτειο από τη μάχη του Μαραθώνα. Είναι ισάξιος αν όχι καλύτερος των μεγάλων μαραθωνιων στο εξωτερικό", σχολίασε ο Θεοδωρακάκος.

Δεύτερος ήταν ο 40χρονος Γιώργος Καραβίδας της ΑΕΚ με 2:26.05 και τρίτος ο Δήμος Ευαγγελίδης του ΟΚΑ Καβάλας με 2:26.09. Κοντά και ο τέταρτος Βασίλης Πουλιόπουλος του Φίλιππου Βέροιας με 2:26.15. Εγκατέλειψε ένα από τα φαβορί του αγώνα, ο Δήμος Μαγγίνας.

Οι Γυναίκες

Η Ελφνέσε Γιάντο Μελάκου από την Αιθιοπία ήταν η νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών, εξασφαλίζοντας την τρίτη νίκη για την αφρικανική χώρα στον Κλασικό Μαραθώνιο.

Τερμάτισε 12η στη γενική με επίδοση 2:35.25. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ρωσίδα Καμίλα Κανίποβα με 2:35.31.

Οι Ελληνίδες

Η 23χρονη Σοφία Ρήγα του Ελευθέριου Βενιζέλου αναδείχθηκε πανελληνιονίκης με επίδοση 2:45.43. Δεύτερη ήταν η Ντενίζ Δημάκη του ΓΑΣ Ιλισός με 2:54.21. Θυμίζουμε ότι η Δημάκη αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τρίαθλο. Τρίτη ήταν η Δήμητρα Ιορδανίδου του ΓΑΣ Κουφαλίων με 2:55.55.

Οι υπόλοιποι νικητές

Περίπου 8.500 δρομείς κάθε ηλικίας συμμετείχαν στους αγώνες των 5.000 μέτρων και των 10.000 μέτρων με κάθε είδους αμφίεση (ο... βασιλιάς Λεωνίδας συμμετείχε και φέτος με την πανοπλία του) και συνοδεία (μπαμπάδες με καρότσια).

Ο Αιθίοπας Καζαχούν Γιέμπελ νίκησε στο νήμα τον Κωνσταντίνο Πούλιο στα 10.000μ. Ο χρόνος του νικητή ήταν 31 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα. Ο Πούλιος που έχει πιάσει το χαμηλό όριο συμμετοχής στο μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τερμάτισε σε 31:27.

Η αθλήτρια της εθνικής ομάδας και περσινή νικήτρια, Πόπη Αστροπεκάκη πρώτευσε στις γυναίκες με 37:53 με δεύτερη την Κατερίνα Φωτοπούλου με 39:51.

Στα 5.000μ. νικητής ήταν ο Κωνσταντίνος Δρόσος με 16:13 μπροστά από τον 14χρονο Ανέστη Παπούλια (16:59), γιο του παλιού δρομέα μεσαίων αποστάσεων Νότη Παπούλια. Στις γυναίκες πρώτευσε η Μυρτώ Κοκκαλιάρη με 20:50.

Ο επίλογος

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η βροχή και το δυνατό κρύο... δοκίμασαν την αντοχή όλων των αγωνιζόμενων. Η βροχή δεν κράτησε τους πολυάριθμους θεατές στο σπίτι τους, αν και ο αριθμός τους κατά μήκος της διαδρομής δεν πλησίασε τα περσινά νούμερα.

Ο πρώτος μαραθώνιος υπό την αιγίδα της UNESCO ολοκληρώθηκε με χαμόγελο παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Όλοι έδωσαν ραντεβού για το 2012. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει με την παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ με την επιμέλεια του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα, Σπύρου Ζαγάρη και της σπουδαίας μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου για την ιστορία του μαραθωνίου.

Δείτε στιγμιότυπα από τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ