ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η Κάθριν Σβίτσερ επέστρεψε 50 χρόνια μετά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Η Κάθριν Σβίτσερ επέστρεψε 50 χρόνια μετά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Το 1967 μια 20χρονη φοιτήτρια δημοσιογραφίας του Σιράκιους έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε ολόκληρο το Μαραθώνιο της Βοστώνης. Πέντε δεκαετίες μετά, η Κάθριν Σβίτσερ σε ηλικία 70 ετών επέστρεψε και έγραψε πάλι ιστορία! (VIDEO, PHOTO)

Το 1967 έσπασε τα ταμπού και έγραψε ιστορία. Ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο για το ασθενές φύλο ήταν εν πολλοίς... αδιανόητο. Βλέπετε, ήταν αρκετά διαφορετική η κοινωνία τότε, ακόμα και σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται όμως ότι δεν αρκέστηκε σε εκείνη την πρωτιά της, η οποία εκείνη την περίοδο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Σε εκείνον τον αγώνα είχε δεχτεί και επίθεση, δεν κύλησε ομαλά και μετατράπηκε σε ηρωίδα και σύμβολο για τις γυναίκες. Όχι άδικα, αυτό που έκανε χρειαζόταν γενναιότητα, πείσμα και κότσια. Τα διέθετε και τα τρία σε υπερθετικό βαθμό...

Η Κάθριν Σβίτσερ, τη Δευτέρα του Πάσχα (17/4), επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Ναι, πέντε δεκαετίες μετά, σε ηλικία 70 ετών (!). Συμμετείχε και πάλι στον διάσημο Μαραθώνιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, φορώντας μάλιστα τον ίδιο αριθμό με τότε, το 261. Αναμφίβολα, είχε συμβολικό χαρακτήρα η παρουσία της.

Η Κάθριν Σβίτσερ επέστρεψε 50 χρόνια μετά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Η Σβίτσερ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού έπειτα από 4 ώρες 44 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα. Στη διαδρομή αυτή έκανε... στάσεις για φωτογραφίες και δηλώσεις. Δεν ήταν μια απλή διαγωνιζόμενη, αλλά ένα πρόσωπο ξεχωριστό, μια παρουσία που έδινε άλλη αίγλη στον περίφημο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 40 Μαραθώνιους, ενώ ήταν η ένατη φορά που τερμάτισε στον συγκεκριμένο αγώνα. Η φετινή παρουσία όμως ήταν διαφορετική. Πέντε δεκαετίες μετά την παρθενική της παρουσία, όταν σε μια ανδροκρατούμενη διοργάνωση, φώναξε "παρούσα" με τρόπο εμφατικό και εκκωφαντικό.

"Αυτό που συνέβη 50 χρόνια πριν στη Βοστώνη, άλλαξε τη ζωή μου, αλλά και τη ζωή άλλων ανθρώπων", ανέφερε μεταξύ άλλων η Σβίτσερ, η οποία ανέπτυξε σημαντική δράση για την θέση των γυναικών στον αθλητισμό. Βέβαια, η ίδια δεν περίμενε ότι εκείνη η παρουσία της θα άλλαζε το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί ως τότε.

Να τονιστεί πάντως ότι ένα χρόνο πριν, το 1966, η Ρομπέρτα Μπίνγκεϊ Γκιπ, είχε επίσης τρέξει ανεπίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όμως η Σβίτσερ έμεινε στην ιστορία λόγω της επίθεσης που δέχτηκε. Σε αντίθεση με την Γκιπ, η Σβίτσερ δήλωσε κανονικά συμμετοχή με το αρχικό του μικρού της ονόματος. Μάλιστα πήγε στην εκκίνηση με κραγιόν και σκουλαρίκια, τα οποία και δεν αφαίρεσε, αν και της το ζήτησαν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ