ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Επανεκκίνηση με ελίτ αθλητές, ατομικά αθλήματα και μόνο σε ανοικτά στάδια

Συζήτηση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις", την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στην Ολομέλεια της Βουλής.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις", την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στην Ολομέλεια της Βουλής. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκε το άνοιγμα σε πρώτη φάση μόνο των ανοικτών εγκαταστάσεων για τους κορυφαίους αθλητές των ατομικών αθλήματων από τις 4 Μαΐου.

Μετά από την σύσταση της υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης προχωρά στη δεύτερη φάση του σχεδίου που αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα στον αθλητισμό.

Έτσι, την Τρίτη (28/04), ο Υφυπουργός Αθλητισμού πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα στη σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι διαφόρων φορέων ανάμεσα στους οποίους και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μεταξύ άλλων από τον 54χρονο λοιμωξιολόγο έγινε αναφορά σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν οι αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις, αλλά και τη σημαντικότητα της τήρησης όσων θα αποφασιστούν.

Έτσι, σε πρώτη φάση έγινε γνωστό ότι η επανέναρξη της αθλητικής δράσης θα έρθει από τις ανοικτές εγκαταστάσεις και τους ελίτ αθλητές των ατομικών αθλημάτων. Από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν ξανά οι ανοικτοί χώροι άθλησης για να υποδεχτούν τους κορυφαίους αθλητές και μόνο αυτούς.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί πορεία ανάλογη με εκείνη των μέτρων. Δηλαδή οι ειδικοί θα βλέπουν την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και θα αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα θα γίνουν με αργούς ρυθμούς.

Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να επιτραπεί η προπόνηση περισσότερων αθλητών μαζί αλλά και πάλι με σχετικό όριο (πιθανότατα να ισχύσουν τα δέκα άτομα), πάντα σε ανοικτούς χώρους.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από τους ειδικούς ήταν ότι ναι μεν θέλουν να ξεπαγώσουν και τον αθλητισμό, ωστόσο θα το κάνουν με συγκεκριμένα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την συζητήση που υπήρξε το πλάνο για το άνοιγμα και των κλειστών χώρων εκγύμνασης φαίνεται να υπάρχει αρκετά πίσω στο σχεδιασμό των ειδικών. Για την ακρίβεια πιθανότατα στο τέλευταίο στάδιο και πρώτα σε ατομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι προπονήσεις σε ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) θα πάνε στο τέλευταίο στάδιο πιθανότατα τον Ιούνιο. Μοναδική παρένθεση δεν αποκλείεται να υπάρξει για τις Εθνικές ομάδες πόλο για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα προΟλυμπιακά τουρνουά.

ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ένα ακόμα θέμα το οποίο έστω και επιφανειακά τέθηκε προς συζήτηση είναι τι θα συμβεί με τους φιλάθλους. Σε αυτό ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγεία.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγώνες θα γίνονται πιθανότατα χωρίς φιλάθλους μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μην ξεχνάμε πως η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία ήρθε μετά την αναμέτρηση της Αταλάντα με την Βαλένθια και σίγουρα οι ειδικοί δεν θα ήθελαν να δουν κάτι ανάλογο και εδώ.

ΜΑΣΚΕΣ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι τόνίστηκε από τους ειδικούς ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλητές ένα ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Τι θα προβλέπει αυτό; Όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν και όλες τις διαδικασίες που αφορούν και τους πολίτες. Να κρατούν δηλαδή τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ειδική αναφορά έγινε και στο κομμάτι των ρούχων και των αποσκευών που θα έχουν μαζί τους οι αθλητές. Τονίστηκε η ανάγκη για καλό αερισμό τους και να πως οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά και στο κομμάτι των φυσιοθεραπειών. Κάθε αθλητής θα πρέπει να είναι μόνος του στο ιατρείο με τον φυσιοθεραπευτή, ενώ ο χώρος θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε επίσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ