ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρνάζης για Κιπτσόγκε: "Τεράστιο κατόρθωμα, θα κατέβει κι άλλο ο χρόνος"

Καρνάζης για Κιπτσόγκε: "Τεράστιο κατόρθωμα, θα κατέβει κι άλλο ο χρόνος"
ELIAS LEFAS

Ο Ντιν Καρνάζης μίλησε στο Sport24.gr για το τρομερό ρεκόρ του Κιπτσόγκε, εξέφρασε την άποψή του για τις κορυφαίες επιδόσεις του κόσμου και μίλησε για την εμπειρία του στο “Navarino Challenge”.

Ένας από τους σπουδαιότερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ο Ντιν Καρνάζης, με τον οποίο είχατε την ευκαιρία να συνομιλήσετε πριν από λίγες μέρες μέσα από το Sport24.gr, βρίσκεται στη χώρα μας αφού για μία ακόμα χρονιά συμμετείχε στο "Navarino Challenge". Ο σπουδαίος αυτός αθλητής με την ελληνική καταγωγή (ο πατέρας του Νικ είναι Αρκάς στην καταγωγή και η μητέρα του Φραν από την Ικαρία) είχε την ευκαιρία να μεταδώσει λίγες από τις αναρίθμητες εμπειρίες του σε όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Το Sport24.gr σάς μεταφέρει όλες αυτές τις μέρες όλα όσα συμβαίνουν στο "Navarino Challenge" και είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του μετά τον τερματισμό του στον Half Marathon για το event, αλλά και για την τεράστια επίδοση του Κιπτσόγκε, δίνοντας μία άλλη διάσταση στο θέμα.

Αρχικά ο Ντιν Καρνάζης τόνισε για το Navarino Challenge: “Ήταν μια όμορφη εμπειρία. Έχω τρέξει σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο όμορφη διαδρομή. Μου αρέσει η Μεσσηνία γενικότερα και ειδικά αυτή η διαδρομή. Για μένα ο Ημιμαραθώνιος είναι μία μικρή διαδρομή, ωστόσο για πολλούς είναι μια πρόκληση. Με χαροποιεί το γεγονός ότι βλέπω πολλούς να έχουν το κουράγιο και το δοκιμάζουν”.

Οι συμμετοχές κάθε χρόνο αυξάνονται και αυτό είναι κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα: "Κάθε χρόνο το Navarino Challenge μεγαλώνει και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί. Είναι η έβδομη χρονιά και κάθε χρόνο είναι καλύτερο. Έχω σκοπό ζωής να βοηθάω τέτοιες διοργανώσεις. Τώρα θα ταξιδέψω στην Αυστραλία για ένα ανάλογο αθλητικό event. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι για μένα σαν την Ελλάδα".

Καρνάζης για Κιπτσόγκε: "Τεράστιο κατόρθωμα, θα κατέβει κι άλλο ο χρόνος"

Βέβαια, υπάρχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξει και δεν αφορά τη διοργάνωση, αλλά τη συμμετοχή των γυναικών. "Όταν τρέχω σε Ημιμαραθωνίους στις ΗΠΑ το 60% είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι περίπου στο 10%. Θέλω να αλλάξει αυτό. Θα κάνω ότι μπορώ και εγώ από την πλευρά ώστε να αυξηθεί ο αριθμός" είπε χαρακτηριστικά .

Το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο του Navarino Challenge, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τα κατορθώματα του. Ποιο από αυτά θα ήθελε να ξανακάνει; Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος: "Έχω μία ιδιαίτερη σχέση με το Spartathlon. Με έχει νικήσει και το έχω νικήσει. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να το ξανακάνω. Πριν από τρεις εβδομάδες είχα την χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Δεν μου έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Θα συνεχίσω να προσπαθώ για να ακουμπήσω ξανά τα πόδια του Λεωνίδα στον τερματισμό".

To Navarino Challenge μεγαλώνει κάθε χρόνο

Φυσικά, η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να μην πάει και στην τρομερή επίδοση του Κιπτσόγκε ο οποίος έγινε ο πρώτος αθλητής που κατεβαίνει τις δύο ώρες στον Μαραθώνιο: "Μετά την τελευταία του προσπάθεια, που ήταν πραγματικά κοντά στο να τα καταφέρει, πίστευα ότι τελικά θα το κάνει αυτή την φορά. Σίγουρα πρόκειται για ένα τεράστιο κατόρθωμα για έναν άνθρωπο το να τρέξει κάτω από τις δύο ώρες τον Μαραθώνιο. Από εκεί και πέρα όμως είναι, απλά ένας αριθμός. Πιστεύω, ότι κάποια μέρα κάποιος θα ξεπεράσει και αυτόν τον χρόνο".

Για ποιον λόγο δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιαμό που έχουν άλλοι δρομείς για τον χρόνο του Κιπτσόγκε. Έχοντας τρέξει ο ίδιος αμέτρητους Μαραθώνιους με αποκορύφωμα τους 50 που έκανε σε ισάριθμες διαδοχικές ημέρες, ξέρει καλύτερα από τον καθένα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαδρομή στην οποία τρέχει κάποιος. Για αυτό και η άποψή του για την κορυφαία επίδοση στον Μαραθώνιο είναι ξεκάθαρη.

"Δεν με ενδιαφέρει τόσο η κορυφαία επίδοση στον Μαραθώνιο. Πιστεύω ότι ο μοναδικός Μαραθώνιος που μετρά είναι ο Αυθεντικός. Γιατί είναι η αυθεντική διαδρομή. Υπάρχουν πολλοί αγώνες ανά τον κόσμο οι οποίοι είναι εύκολοι σε επίπεδες διαδρομές. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην αυθεντική διαδρομή η οποία είναι μία πραγματική πρόκληση. Για μένα ως παγκόσμιο ρεκόρ θα πρέπει να μετρά η καλύτερη επίδοση που γίνεται στον Μαραθώνιο της Αθήνας" είπε ο Ντιν Καρνάζης και εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

Κεντρική φωτογραφία: Elias Lefas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιπτσόγκε: Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του Μαραθωνίου
ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ο Κιπτσόγκε έτρεξε τον Μαραθώνιο σε λιγότερο από δυο ώρες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ