ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα στοιχεία φωτιά που περιέχει η έκθεση της WADA για το ντόπινγκ και ζητά την αποχώρηση της Ρωσίας, τουλάχιστον από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Τα όσα ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια για το ντόπινγκ ακούγονταν πολλές φορές ως υπερβολή. Κάποιοι τα χαρακτήριζαν ως σενάρια για ταινία. Τελικά, η αλήθεια φαίνεται ότι είναι χειρότερη, αφού τα όσα αναφέρει η WADA στην έκθεση της για τη Ρωσία δεν χωρούν στο ανθρώπινο μυαλό.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του σκανδάλου ντόπινγκ που υπάρχει στη Ρωσία, αλλά κυρίως ο μηχανισμός που υπήρχε ώστε να συντηρηθεί αυτό.

Μέσα στις περίπου 320 σελίδες της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η WADA υπάρχουν μεγάλες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης όλων των εμπλεκόμενων, αλλά και διάλογοι ανάμεσα σε αθλητές, προπονητές και παράγοντες. Είναι χαρακτηριστική και η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, με την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων όποτε ήταν απαραίτητο.

Αξίζει να τονίσουμε το γεγονός πως από την έκθεση απουσιάζουν κάποια στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί ήδη στην INTERPOL, όπως αποκάλυψε, ο πρώην πρόεδρος της WADA και αρχηγός της σχετικής έρευνας, Ντικ Πάουντ. Αυτά έχουν να κάνουν με χρηματικές απολαβές προέδρων, παραγόντων και άλλων μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της RUSADA και άλλων οργανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η σύλληψη του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Λαμιν Ντιάκ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Μάλιστα, τόσο στο πόρισμα, όσο και στις δηλώσεις του ο Πάουντ δεν έκρυψε την εκτίμηση του ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τον περίγυρο του Πούτιν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω ξεκίνησαν από το ντοκιμαντέρ του ARD και τις αποκαλύψεις που έφερε στο φως σχετικά με το ντόπινγκ στη Ρωσία και κυρίως τη μεγάλη έκταση που έχει το φαινόμενο.

Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Εκείνοι που "κελάηδησαν" και η αρνητική στάση των αθλητών

Μέσα στην έρευνα γίνεται διαχωρισμός και ειδική αναφορά στις πηγές που έδωσαν πληροφορίες στις Αρχές για να βρεθεί η άκρη του νήματος.

Χωρίς φυσικά να κατονομάζονται υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι προσφέρθηκαν να δώσουν πληροφορίες. Εξαιτίας αυτών των καταθέσεων υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος στην Ρωσία, αλλά κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές που υπήρχαν.

Το δεύτερο σκέλος είναι αυτό το οποίο και εξετάζει η INTERPOL και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες μέσα στο έγγραφο που υπάρχει. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι η δωροδοκία του Λαμίν Ντιάκ ο οποίος φέρεται να πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει ορισμένα κρούσματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας όμως, υπήρξαν και πολλές κλειστές πόρτες προς τη WADA. Σε ένα σημείο της έρευνας τονίζεται πως ειδικά από την πλευρά των αθλητών δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία για να δώσουν στοιχεία στις Αρχές.

Κάποιοι από αυτούς, κάτι το οποίο υπάρχει και στο ντοκιμαντέρ του ARD, είχαν δεχτεί σχετικές οδηγίες να μη μιλήσουν και να μην υπογράψουν τίποτα.

Οι συνδετικοί κρίκοι της αλυσίδας

Διαβάζοντας κανείς το αποτέλεσμα της έρευνας γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι το κύκλωμα λειτουργούσε κάτω από τη γνώση όλων των Αρχών.

Μέσα σε αυτό το βαρέλι δίχως πάτο είναι χαρακτηριστικό πως υπήρχε μια αλυσίδα από ανθρώπους που ήταν στις κατάλληλες θέσεις για να μπορούν όλα να γίνονται χωρίς η WADA να παίρνει είδηση το μέγεθος του προβλήματος. Κυρίαρχο ρόλο στο κύκλωμα έπαιζε ο Γκριγκόρι Ροντσένκο.

Πρόκειται για τον διευθυντή του εργαστηρίου της Μόσχας ο οποίος και μέσα από την έρευνα που έγινε παραδέχτηκε την καταστροφή περισσότερων από 1.400 δειγμάτων. Όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της WADA να επανεξετάσει τα συγκεκριμένα δείγματα.

Φυσικά, ο Ροντσένκο, ο οποίος παραιτήθηκε, δεν ενεργούσε μόνος του αφού τόσο η RUSADA (σ.σ. αρμόδια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στη Ρωσία) όσο και η ARAF (σ.σ. η Ομοσπονδία του στίβου στη Ρωσία)έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο τρόπος που δρούσε η RUSADA ήταν απλός και είχε δύο σκέλη σύμφωνα με την έρευνα.

Ο πρώτος αφορούσε την παραποίηση των δειγμάτων και την προστασία συγκεκριμένων αθλητών. Ο άλλος είχε να κάνει με την προειδοποίηση που υπήρχε σε αθλητές και προπονητές για τους επικείμενους ελέγχους.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία αθλήτριας η οποίας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είπε μεταξύ άλλων: "Με είχαν ειδοποιήσει πριν από έλεγχο να μη βρίσκομαι στις εγκαταστάσεις. Είχε έρθει κάποιος και μου είπε να πάω μια βόλτα για κάποιες ώρες και να γυρίσω μετά".

Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία του στίβου γνώριζε σε απόλυτο βαθμό όλα όσα γίνονταν και μάλιστα φέρεται να έπαιζε ξεχωριστό ρόλο αφού κλειδί σε όλο το σκάνδαλο ήταν η στελέχωση των εθνικών ομάδων.

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

* Επισκέψεις στα εργαστήρια αντιντόπινγκ έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα της WADA.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία έχει δηλώσει την έκπληξή της για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα, ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών ήταν μεγάλη. Ειδικά σε δύο συγκεκριμένα εργαστήρια στελέχη της FSB έκαναν συχνές επισκέψεις οι οποίες ήταν για να καλύψουν δείγματα συγκεκριμένων αθλητών.

Στο πόρισμα αναφέρεται η παρουσία των μυστικών υπηρεσιών στα εργαστήρια στο Σότσι και στη Μόσχα. Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές μάλιστα φέρονται να ήταν σε εβδομαδιαία βάση με τον Γκριγκόρι Ροντσένκο να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή.

Μάλιστα, ένας από τους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στη WADA ανέφερε ότι ο ίδιος έδωσε χρήματα σε ανθρώπου της FSB για να "καθαρίσουν" το μητρώο ενός αθλητή ο οποίος είχε ήδη πιαστεί ντοπαρισμένος.

Όλη αυτή η συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών, πέρα από τα αποτελέσματα που είχε, έπιανε.. τόπο και με άλλον τρόπο αφού τα στελέχη των εργαστηρίων δρούσαν συνεχώς υπό την απειλή και τον φόβο των συνεπειών που θα είχε κάποιο λάθος τους.

Ο εκβιασμός των προπονητών και το δίλημμα των αθλητών

Για να υπάρξουν κρούσματα ντόπινγκ πρέπει κάποιοι να τα πάρουν. Μέχρι να φτάσουν όμως εκεί υπάρχει ακόμα ένα στάδιο και αφορά τους προπονητές.

Εκείνοι ήταν που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο με τα ονόματα εννιά προπονητών να βρίσκονται μέσα στο πόρισμα της έρευνας. Ο Βλάντιμιρ Μοχεβ, ο Αλεκσέι Μελνίκοβ και ο Βίκτορ Τσέγκιν ήταν οι τρεις που πρωταγωνιστούσαν στη διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών.

Μάλιστα, ο τρόπος που το έκαναν ήταν απροκάλυπτος αφού ουσιαστικά εκβίαζαν αθλητές. "Αν θες να είσαι στην εθνική ομάδα πρέπει να πάρεις αυτά" είναι μία από τις πολλές ατάκες που έχουν ειπωθεί σε αθλητές και υπάρχουν στην έρευνα.

Η συμμετοχή στην εθνική ομάδα και οι διακρίσεις σήμαιναν και οικονομικά οφέλη προς τους αθλητές και αυτό ήταν ουσιαστικά το κίνητρο που τους έδιναν για να πάρουν τις απαγορευμένες ουσίες. Πέρα από το οικονομικό κομμάτι υπήρχαν και κάποιες έξτρα παροχές όπως καλύτερες συνθήκες προπόνησης και η ένταξη τους σε καλύτερο προπονητικό καμπ.

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά οι αθλητές έρχονταν μπροστά σε ένα δίλημμα. Από την μία ήταν ο ηθικός αθλητισμός ο οποίος όμως δεν θα τους οδηγούσε πουθενά αφού θα αποκλείονταν από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Από την άλλη ο δρόμος των αναβολικών ουσιών που πέρα από όλα τα άλλα εμπεριείχε και μεγάλο ρίσκο για την υγεία τους.

Σύμφωνα πάντα με το αποτέλεσμα της έρευνας υπήρξαν αρκετοί αθλητές που γύρισαν την πλάτη τους στα αναβολικά, αλλά κάπου εκεί ολοκληρώθηκε και η όποια αθλητική τους καριέρα.

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

*Η Γιούλια Ρουσάνοβα έδωσε πολλά στοιχεία στις Αρχές

Ο τρόπος αποφυγής των ελέγχων και οι καυτοί διάλογοι

Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι του πορίσματος είναι η αναφορά σημείων από καταθέσεις που δείχνουν πως γινόταν η αποφυγή των ελέγχων ντόπινγκ, αλλά και το τι έλεγαν οι προπονητές στους αθλητές για να τους πείσουν μέσα από πραγματικούς διαλόγους.

Στο πρώτο σκέλος γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα που έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο. Όλα τους αφορούν προπονητικά καμπ σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, όπου και έγιναν αιφνίδιοι έλεγχοι από τη WADA. Στις περισσότερες περιπτώσεις είτε οι αθλητές είχαν ειδοποιηθεί και απουσίαζαν είτε το "έσκαγαν" εκείνη την ώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των όσων έγιναν στις 22 Μαΐου 2015 στο Άντλερ. Άνθρωποι της WADA πήγαν στην πόλη που βρίσκεται έξω από το Σότσι με στόχο να κάνουν έλεγχο σε ορισμένους αθλητές οι οποίοι θα βρίσκονταν εκεί.

Ο άνθρωπος που θα έκανε τους ελέγχους έγραψε στην έκθεση του: "Χτύπησα την πόρτα στο δωμάτιο 338 και άνοιξε την πόρτα ένα άνδρας. Του ζήτησα τον Πάβελ Ιβάνσκο και μου είπε ότι ήταν στο κρεβάτι. Προχωρώντας στο δωμάτιο είδα πάνω στο κρεβάτι ιατρικές πεταλούδες. Μόλις κατάλαβαν ότι κοιτούσα προς τα εκεί τις έκρυψαν με βιαστικές κινήσεις. Αμέσως μετά χτύπησε το τηλέφωνο τους και ήταν ο προπονητής τους τον οποίο και ενημέρωσαν για το γεγονός ότι είχα πάει και έμοιαζαν να με περιμένουν.

Όση ώρα περίμενα για να δώσουν δείγμα κοιτώντας στις φωτογραφίες είδα ότι στο καμπ υπήρχε και ο Μακσίμ Ντίλντιν. Όπως κοιτούσα είδα κάποιον που του έμοιαζε να φεύγει τρέχοντας, ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο χώρο ο προπονητής Γιουλίκοβ. Όταν του είπα πως θα ήθελα να πάρω δείγμα και από τον Ντίλντιν μου είπε ότι εκείνος δεν ήταν εκεί.

Μόλις του είπα πως τον είδα δήλωσε έκπληκτος και επεσήμανε ότι είχε φύγει από την προηγούμενη ημέρα για να πάει σε αγώνες στο Βόλγκογκραντ. Στη συνέχεια και μόλις ζήτησα από τον προπονητή να υπογράψει ένα έγγραφο που έλεγε ότι πήγα εκεί και ο Ντίλντιν δεν εμφανίστηκε για τον έλεγχο, ο Γιουλίκοβ τόνισε ότι δεν υπογράφει. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν δύο άνδρες οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν τα στοιχεία μου. Όταν τους ζήτησα εγώ τα δικά τους μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να τα ξέρω και στη συνέχεια ζήτησαν να μάθουν ακριβώς τι είχε συμβεί. Όταν ενημερώθηκαν μου είπαν ότι δεν η IAAF δεν έχει καμία θέση εδώ και μου ζήτησαν να αποχωρήσω τονίζοντας ότι ο Ντίλντιν δεν θα είχε καμία απολύτως συνέπεια".

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της Γιούλια Στεπάνοβα. Η αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αφού μίλησε στο ντοκιμαντέρ του ARD.

H Στεπάνοβα πλήρωσε 1000 δολάρια για να καλυφθεί η υπόθεση ντόπινγκ της στον Γκριγκόρι Ροντσένκο και στην κατάθεσή της υπάρχουν συγκεκριμένοι διάλογοι. Σε έναν από αυτούς φαίνονται οι συμβουλές που έπαιρναν οι αθλητές από τους προπονητές.

Στην προκειμένη περίπτωση πρωταγωνιστής ήταν ο Μόχνεβ ο οποίος την ενημέρωνε πως: "Υπάρχουν πολλά ήδη αναβολικά. Άλλα αυξάνουν την αντοχή, άλλα την τεστοστερόνη. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη. Δεν είναι ανιχνεύσιμα. Μόλις περάσουν δώδεκα ημέρες δεν γίνεται να ανιχνευτεί".

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

* Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, Ρίτσαρντ Πάουντ, Γκούντερ Γιούνγκερ ήταν οι τρεις που ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας την έρευνα.

Το πόρισμα φωτιά

Όλα τα παραπάνω που σας περιγράψαμε αναφέρονται και στο συμπέρασμα που υπάρχει και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με το μέγεθος του σκανδάλου ντόπινγκ στη Ρωσία.

Διαβάστε τι αναφέρει το σχετικό απόσπασμα: "Οι έρευνες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη διαδεδομένης παραβίασης των κανονισμών του ντόπινγκ και τη χρήση μεθόδων ώστε να σιγουρευτούν οι νίκες αθλητών και ομάδων.

Οι παραβιάσεις γίνονταν είτε από τους προπονητές, είτε από τους παράγοντες, είτε ακόμα και από τους ίδιους τους αθλητές.

Η ύπαρξη και η χρήση απαγορευμένων ουσιών επιβεβαιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό, επιστημονικές ενδείξεις, επιβεβαιωτικές δηλώσεις, αναλύσεις και το αποτέλεσμα των ερευνητικών αρχείων. Πολλές δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές κατηγορίες και δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από Ρώσους αθλητές.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι προπονητές έκαναν προσπάθειες να χειραγωγήσουν ή να παρέμβουν σε εκθέσεις ντόπινγκ και τις διαδικασίες δοκιμών. Θεωρείται ότι ήταν οι πηγές και οι σύμβουλοι των αθλητών που χρησιμοποιούσαν απαγορευμένες ουσίες. Οι προπονητές είχαν τη βοήθεια σε όλο αυτό από εξειδικευμένους γιατρούς. Παράλληλα, είναι ανησυχητικό ότι υπήρχε αδιαφορία σχετικά με την τωρινή και την μελλοντική κατάσταση της υγείας των αθλητών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

1) Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει αποδεδειγμένα διαδεδομένη παραβίαση των κανονισμών για μεγάλο διάστημα. Οι περισσότεροι από τους κατάφωρα παραβάτες είναι προπονητές οι οποίοι στο παρελθόν στο παρελθόν υπήρξαν αθλητές σε συνεργασία με ιατρικό προσωπικό. Η "νίκη με κάθε κόστος" ήταν η νοοτροπία η οποία περνούσε στους αθλητές είτε εκείνοι ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν είτε όχι.

Αν κάποιος αθλητής αποφάσιζε να μην συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα αμέσως αποκλειόταν από τους καλύτερους προπονητές και από τις πιθανότητες να υπερέχει έναντι των άλλων. Αυτή η αποδοχή και, κατά καιρούς, προσδοκία της εξαπάτησης και αδιαφορία για τις εξετάσεις και άλλες προσπάθειες παγκοσμίως αποδεκτές για το αντι-ντόπινγκ, δείχνουν μια νοοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα επίπεδα της Ρωσικής στίβου. Η νοοτροπία αυτή έβρισκε δικαιολογία στο ότι και όλοι οι άλλοι κλέβουν.

2) Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω νοοτροπίας φαινόταν ως κάτι το φυσιολογικό μια σειρά από ανήθικες συμπεριφορές και πράξεις. Επιπρόσθετα η κατάκτηση μεταλλίων και η εκμετάλλευση των αθλητών για οικονομικά οφέλη ήταν γνωστή ανάμεσα στους Ρώσους αθλητές. Εκείνοι (σ.σ. οι Ρώσοι αθλητές) ήταν αρκετές φορές πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι αθλητές που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενημερώνονταν πως δεν θα συμμετείχαν στην εθνική ομάδα για κάποια διοργάνωση. Επίσης, ένας άλλος τρόπος εξαναγκασμού των αθλητών για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ντόπινγκ ήταν ότι τους έλεγαν πως έχουν βοήθεια από προπονητές μεγαλύτερου διαμετρήματος.

3) Σε αυτή την έκθεση υπογραμμίζεται η κατ' εξακολούθηση και συστηματική χρήση αναβολικών από Ρώσους αθλητές. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών το οποίο δεν ήταν πρόθυμο να συμμετάσχει στις έρευνες.

4) Η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι αρκετοί Ρώσοι γιατροί και προσωπικό του εργαστηρίου δρούσαν συνδετικοί κρίκοι για τη συστηματική εξαπάτηση, μαζί με τους προπονητές. Η έκθεση αυτή προσδιορίζει επίσης την εσκεμμένη και κακόβουλη καταστροφή άνω των 1.400 δειγμάτων από το εργαστήριο της Μόσχας από υπαλλήλους μετά τη λήψη γραπτής κοινοποίησης από τη WADA να διατηρήσει δείγματα-στόχους. Η έρευνα έχει αποκαλύψει πολλές περιπτώσεις ανεπαρκή ελέγχου και η μη συμμόρφωσης στα πρότυπα δοκιμών.

5) Η έκθεση αυτή προσδιορίζει επίσης τη διαφθορά και τις πρακτικές δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα του διεθνούς στίβου, ενώ αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Ιντερπόλ για την κατάλληλη έρευνα. Η δημοσίευση των πληροφοριών θα καθυστερήσει μέχρι να παρθούν οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Αρχές σχετικά με πιθανές ποινικές διώξεις, αλλά υπάρχει η ελπίδα και προβλέπεται ότι η IC θα δημοσιεύσει όλες τις πληροφορίες πριν από το τέλος του 2015".

Η έκθεση κόλαφος της WADA για τη Ρωσία

"Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι αποδείξεις οι κατηγορίες είναι αβάσιμες" στηρίζει η πλευρά του Πούτιν

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αμέσως μετά τα όσα έγιναν ήταν φυσιολογικό να έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις. Όλοι φυσικά περίμεναν την πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Ρωσίας.

Αυτή ήρθε σε πρώτη φάση από την Ομοσπονδία στίβου της χώρας. Σε αυτή γίνεται ξεκάθαρη προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι δείχνοντας ότι γίνονται ενέργειας ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό το σκάνδαλο του ντόπινγκ.

"Η νέα ηγεσία της ομοσπονδίας έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μέτρων που θα ενισχύσουν την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Συνεργαζόμαστε με συνέπεια με τη ρωσική υπηρεσία αντι-ντόπινγκ. Τον Αύγουστο πήραμε την απόφαση να μη συμπεριληφθούν βαδιστές στην εθνική ομάδα που πήγε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Κάποιοι προπονητές έχουν απομακρυνθεί από την ομοσπονδία, ενώ αρκετοί γιατροί και… ειδικοί είναι υπό έρευνα. Σύντομα θα στείλουμε στην IAAF το πρόγραμμα μας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και όλες τις ενέργειες που θα κάνουμε με βάση και τα αποτελέσματα της έκθεσης της WADA. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την IAAF" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της.

Επίσημη τοποθέτηση είχαμε και από το Κρεμλίνο. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τοποθετήθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης ακολουθώντας διαφορετική γραμμή από εκείνη της ομοσπονδίας. Ο εκπροσώπος Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε: «Όποιες και αν είναι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί, θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για να στηριχθούν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι αποδείξεις οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Είναι ανεπίτρεπτο να κάνω δηλώσεις για έναν υπουργό ο οποίος θα εμφανιστεί δημοσίως μαζί με τον πρόεδρο σε μία σειρά από δραστηριότητες σχετιζόμενες με το Ολυμπιακό κίνημα. Αυτά έχουν προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν η WADA δημοσιοποιήσει την έκθεση της».

ΔΟΕ: "Μηδενική ανοχή"

Θέση για τα όσα συμβαίνουν πήρε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πέρα από την παύση του Λαμίν Ντιάκ η ΔΟΕ έδωσε ξεκάθαρο στίγμα αναφορικά με τις προθέσεις της για το ντόπινγκ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε έθεσε ως ορίζοντα το 2020 ώστε να εξαλυφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο και να δοθεί ένα έξτρα κίνητρο στους "καθαρούς" αθλητές.

"Αποτελεί μεγάλο σοκ και απογοήτευση για το άθλημα. Πιστεύουμε ότι η νέα ηγεσία της IAAF με τον πρόεδρο της Σεμπάστιαν Κόου θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Καλοσωρίζουμε την δήλωση της IAAF ΄θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προστατευτούν οι καθαροί αθλητές και να επανακτίσει το άθλημα μας την αξιοπιστία του”.

Η προστασία των καθαρών αθλητών αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη ΔΟΕ και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η Ατζέντα 2020.

Η ΔΟΕ θα διαβάσει προσεκτικά την έκθεση της WADA ιδίως το κομμάτι το οποίο αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών από οποιονδήποτε αθλητή, η ΔΟΕ θα δείξει μηδενική ανοχή" ανέφερε η ανακοίνωση .

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρο το πόρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ